WESLEY KOOLHOF VOL VERTROUWEN NAAR AUSTRALIAN OPEN

91

Wesley Koolhof begint deze week aan zijn zevende deelname aan de Australian Open. De Duivense tennisser zal dat ongetwijfeld boordevol zelfvertrouwen doen. Want met zijn nieuwe partner, de Engelsman Neal Skupski, won de dubbelspecialist de eerste twee toernooien van het jaar.

Eerst waren de Nederlander en de Brit het beste koppel in Melbourne, vervolgens flikten ze dat kunstje nog eens in Adelaide. ,,We hebben dit nog jonge jaar tot nu toe zeven goede wedstrijden kunnen spelen”, zegt Koolhof vanuit Melbourne, waar het eerste Grand Slam van het seizoen wordt gespeeld. ,,En daarmee hebben we het nodige vertrouwen kunnen tanken voor de weken hier.”

Koolhof begon vorig jaar met de Pool Lukasz Kubot als partner, won tussendoor het ATP-toernooi in München met de Duitser Kevin Krawietz en speelde het tweede half jaar met landgenoot Jean-Julien Rojer. Met hem bereikte de Duivenaar de Olympische Spelen in Tokio, maar dat evenement viel voor het duo al na een ronde in het water vanwege een coronabesmetting van Rojer.

In de zoektocht naar een nieuwe vaste dubbelpartner kwam Koolhof uit bij Skupski, die een plaats hoger op de wereldranglijst staat: 20 om 21. ,,De samenwerking loopt tot nu toe gesmeerd”, stelt Koolhof. ,,Het doel was zoveel mogelijk wedstrijden te spelen in de twee weken voorafgaand aan de Australian Open. En dat doel is in ieder geval gehaald.”

Bij het Australische Grand Slam behaalde Koolhof vorig jaar zijn beste prestatie: de laatste zestien. Maar vooruitlopen op een evenaring of verbetering daarvan doet de tennisser, die al eens de finale van de US Open en de halve finale van Roland Garros haalde, niet. ,,We gaan de Australian Open met vertrouwen in, maar bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. Iedereen zal erop gebrand zijn van ons te winnen, dus we moeten heel alert zijn. Hopelijk kunnen we de goede resultaten van de afgelopen twee toernooien een mooi vervolg geven.”

Dat zal dan nog zonder Koolhofs nieuwe coach gebeuren. De Duivenaar werkte acht jaar samen met plaatsgenoot Marco Kroes, maar zette daar eind 2021 een punt achter. ,,Een lastige beslissing”, zei de tennisser daar eerder nog over. ,,Maar in het belang van mijn loopbaan moest ik die nemen.” Inmiddels is Koolhof een samenwerking aangegaan met Rob Morgan. De Britse coach werkte de afgelopen jaren samen met de Engelsman Joe Salisbury en de Amerikaan Rajeev Ram, de huidige nummers 3 en 4 van de wereld, maar is er in Melbourne nog niet bij.

📷 Richard van Loon / toptennis.photos