Vandaag stond er een bezoek op het programma aan het 6e KNLTB Jaarcongres dat deze keer gehouden werd in Nieuwegein. Met ruim 800 verenigingsbestuurders zouden we bijgepraat worden over de stand van zaken in het Nederlandse tennis. De locatie was top en de hele entourage was top. Een zeer professionele uitstraling die indruk maakte. Terwijl iedereen binnendruppelde en linea recta naar de koffiebalie liep konden wij wat handen schudden en een praatje maken voor we aan de eerste van twee plenaire sessies begonnen.
Dagvoorzitter was Kristie Boogert die ons allen welkom heette, de swung er gelijk ingooide met een puike video en vervolgens het woord gaf aan de bondsvoorzitter Roger Davids. We komen later nog op de heer Davids terug, maar die zette op een geheel andere manier de toon van de dag in dan dat we dat bij de bond tot vandaag gewend waren. Geen bondsvoorzitter die strak in een Cecile & Antoine zittend kostuum met zijden stropdas vanaf een kansel zijn discipelen toesprak. Nee! We maakten voor het eerst kennis met een bondsvoorzitter die in jeans en kekke blouse met pullover en trendy linnen colbert de aanwezigen vertelde dat hij het zeker ‘superleuk’ en ‘supertof’ vond dat we met z’n allen naar Nieuwegein waren gekomen om met elkaar over tennis te praten. Niets negatiefs over de heer Drs. Rolf Thung, maar hier was al direct te merken dat we met een andere bondsvoorzitter en ook een andere tennisbond te maken kregen. Het enthousiasme droop er vanaf.
Roger Davids gaf na zijn welkomstwoord ruimte aan de Algemeen Directeur Erik Poel om het podium te betreden. Die kwam met de cijfertjes en ging verder in op het beleid welke de bond gaat voeren of beter gezegd waar de pijlen op gericht gaan worden. En dat liep als een rode draad door de dag heen. De Jeugd. Erik Poel kwam met cijfers. 2 miljoen tennisliefhebbers in Nederland. 570.000 KNLTB leden. 300.000 zwervende of niet gebonden tennissers en 1650 tennisverenigingen. We dalen nog steeds met ledenaantallen, maar het gaat niet meer zo rap als enkele jaren terug. Het was schrikken dat we 115.000 jeugdleden waren kwijtgeraakt de afgelopen jaren, waar er toch ook weer een instroom van 100.000 jeugdleden is. Een nieuwe kalender voor de jeugd. Het wordt druk op die parken, maar Erik Poel beloofde dat de bond iedereen gaat helpen. Hou hem eraan! Nieuws was verder dat de bond de Districten heeft opgeheven en nu werkt of streeft naar 165 Kringen in het land. Erik Poel haalde ook nog even Padel aan. Dat is weliswaar aan een gestage opmars bezig, maar moet zeker niet gezien worden als medicijn voor verenigingen die een beetje ziekjes zijn. Die kunnen beter eerst de zaken qua tennis en organisatie op orde brengen voordat ze de leden laten beslissen dat er voor ca. 80.000 euro een paar aquariums op hun park moeten komen. Wij hadden liever gezien nu de toon voor de jeugd gezet werd, dat we dat Padel aan de commerciële jongens overlaten en de verenigingen voor die poen eens gaan beginnen met de terugkeer van gravelbanen op hun parken. Want wij denken -en zijn stellig van mening- dat daar meer eer en meer rendement voor de tennistoekomst uit te halen valt. En de jeugd heeft de toekomst.
De bond wil Tennis-Alles-In-1 gaan stimuleren. Eén bedrag betalen. Alles daarmee doen. Tennisles, competities, toernooien, lidmaatschap etc. Nu werd als voorbeeld aangehaald dat kinderen op ‘tennisles’ zitten. Dat moet gaan worden. Ik zit op ‘tennis’. Dus wedstrijden spelen en competities spelen. Een cultuuromslag moet en gaat er komen. Je wordt als jeugdlid geacht om aan alles gewoon deel te nemen. Afmelden voor onderdelen dien je zelf te regelen. Net als bij voetbal en hockey. Je traint niet alleen, maar je speelt ook wedstrijden en komt uit in toernooien. Dit alles in nauwe samenwerking met de clubtrainer. Die had, heeft en zal een belangrijke rol blijven hebben binnen een club om jeugd aan boord te houden. Tennis moet ‘supergaaf’ worden voor kinderen. Erik Poel gaf voldoende info mee om daar thuis en op de club nog eens over te brainstormen. En hij gaf tennisnetjes voor de jeugd mee als cadeau. Iedereen dook als een bezetene onder z’n stoel om te kijken of ze de gelukkige waren die een gouden enveloppe aantroffen waarmee ze zo’n gratis tennisnet konden afhalen. 50 verenigingen hadden prijs. Mooie geste van de KNLTB .
Erik Poel maakte plaats voor Clubs4Life. De organisatie die zich inzet voor de strijd tegen kanker en via verenigingen geld daarvoor binnenhaalt voor het KWF. Fleur Kok en Stefan Bakker kwamen als voorbeelden het podium op. Die organiseerden dat bij hun tennisvereniging TV Zwartewaal. En dat hebben ze geweten. Alles wat maar een racket kon vasthouden kwam daar in actie. Dranghekken moesten bijna geplaatst worden. Het totale bedrag van 67.000 euro werd binnengehaald door al die sporters. Dat was een daverend applaus meer dan waard.
We hadden het over brainstormen. We kregen met Prof. Dr. Erik Scherder een man op het podium die het brein eens kwam uitleggen. En dat deed de hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam helder, begrijpelijk en met een dosis geweldige humor. Verbindingen en White Matter. Ons TP brein is meer een grijze brei, maar zelfs wij snapten het. Tennis is gezond voor de hersenen en heel gezond voor de hersenen van kinderen. Scherder, zelf ooit tennistrainer, was geweldig op dreef en kwam met soms hilarische voorbeelden aan. Maar de kern was belangrijk. Nieuwe dingen doen, onverwachte dingen doen. Ze zijn zeer belangrijk voor het menselijk brein. En bij tennis doe je vaak onverwachte dingen. Tennissen verlengt ook de levensverwachting. Dat is wetenschappelijk bewezen.
We gingen naar de eerste van de twee kennissessies. Ze werden ingepland door de KNLTB en Tennispassie liep met de kudde mee naar een zaal een verdieping hoger. Daar gaf Ruud Baars college. Ook over het belang van kinderen en het tennis. Hoe hij dat aanpakt met zijn tennisschool in Noord-Holland. Weer de nadruk op dat Tennis-Alles-In-1. Over nieuwe formats. Met teamtoernooien, met eendaagstoernooien, met weekendtoernooien en starterstoernooien. Gooi gerust die trukendoos open op je club. Betrek die kinderen erbij. Geef ze schouderklopjes, enthousiasmeer ze, geef niet alleen medailles aan de beste. Nu zat er een dame in de zaal die vroeg hoe dat te combineren met de baanbezetting. Want die mevrouw had 350 kinderen aan het tennis te houden. De eerste ogen puilden uit de kassen en toen er iets verder vanuit achter geroepen werd dat ze er daar 450 aan het tennis moesten zien te houden toen zag ik om me heen bij de aanwezigen de tongen van verbazing uit het mondjes klappen net zoals bij Coyote en Roadrunner. Baars pareerde met de mededeling dat er altijd overleg moet zijn. Overleg van trainers, commissieleden, ouders en clubs. Maar ontmoedig ze niet. Zoek naar oplossingen, maar laat ze tennissen.
We gingen eens met 800 man/vrouw lunchen. En dat ging perfect. De KNLTB had haar zaakjes prima op orde en ook de cateraar verdiende een pluim. Het was een prachtig tafereel. Ace en Love bij de ingang van de zaal en de ene high-five na de andere gevend. Het was haast eng perfect.
Kennissessie 2. De trainer en de vereniging. Op naar zaal 6. Die was een stuk groter en stroomde helemaal vol. Daar werden we toegesproken door Roger Davids, Jan Bunt en Frank Korting. En daar zagen we de bondsvoorzitter 2.0 in actie. Davids hield een betoog dat zijn weerga niet kende en schudde het gewoon uit de losse pols. Dit is een die-hard tennisman. Een man uit de praktijk en met een goede staat van dienst als het om besturen gaat. Hij legde nuances aan en vertelde honderduit over praktijkzaken zoals hij ze zelf ooit in zijn ‘Kring’ oploste. Hij kreeg het er warm van en trok het colbertje uit. Vragen werden er gesteld. Nu kunnen we ons nog een voorval herinneren van wat jaren terug waar wij een vraag (of 10) hadden aan Rolf Thung. Dat moest eerst naar de communicatieadviseur van de bond en daarna nog naar de assistent-communicatieadviseur voor we een antwoord kregen van de voorzitter. Roger Davids houdt niet van die poespas. Die loopt met de microfoon de zaal in en geeft iedereen de gelegenheid zijn vraag direct te stellen en direct ook een antwoord te krijgen. Roger Davids staat niet boven het tennis als bestuurder, hij staat er middenin. Hij belooft dat hij er alles aan zal doen om verenigingen vooruit te helpen. Ik geloof die man. Hij belichaamt tennis en laat zien en merken passie te hebben voor de sport en denkt en handelt in oplossingen. Wat een verademing die man. Hij zal er tot zijn laatste snik aan werken dat de daling van de KNLTB leden een halt wordt toegeroepen en dat we weer gaan stijgen qua aantallen. Dat is voor iedereen beter. Voor iedereen.
Jan Bunt vertelde hoe hij dat aanpakte met verenigingen in het Noorden. Hij geeft les (en nog wat meer bij een viertal verenigingen) en liet zien dat de aanpak van de trainers ervoor zorgde dat de weg omhoog al ingezet is. Niet denken in eilandjes, maar verbinden. Gebruik elkaars expertise en werk aan doelen. En Jan liet zien dat er met een beetje creativiteit en inzet al hele aardige resultaten behaald zijn. Goed verhaal Jan!
Ook Frank Korting kwam aan het woord. Ook een man (lees: trainer) uit de praktijk. Ging eens contact zoeken met Roger Davids en zie daar, Korting stond vandaag in Nieuwegein tekst en uitleg te geven. Roger Davids herkende het enthousiasme en de daadkracht van een trainer als Frank Korting en gaf hem zo een podium om het voor een groter publiek te komen vertellen. En dat deed Frank met verve. Over de samenwerking met vrijwilligers, over het aanwezig zijn als trainer op de club, over het samen initiëren van acties om die club en haar leden naar een hoger niveau te krijgen. Zichtbaar zijn, verbinden, niet alleen maar les geven, betrokken zijn, sfeer, gezelligheid etc. Ook hij werkt zich uit de naad, maar ziet resultaat. Hij liet zien dat zijn inzet en investeringen in tennis en de vereniging leidde tot een forse toename van het aantal lesuren. Zijn return on investment komt nu op gang. Eerst zaaien, dan oogsten. Goed gedaan, Frank. Hou er de swung in hé!
Weer terug de grote zaal in en daar stond ze al aan de zijkant met een bakkie koffie. Of drinkt een Prinses thee? Blauw bloed in de zaal in de persoon van Prinses Laurentien. Ook over kinderen en haar Foundation waar ze werkt voor en met kinderen. Over hoe kinderen te betrekken in organisaties en verenigingen. Leer van elkaar. Zij was 52 lentes jong, maar leert nog iedere dag van jongeren. Het was een mooi betoog. Toen kwamen de Tulpen. Dat staat op de facebookpagina al vermeld. De Zwarte Tulpen van de bond voor de vrijwilliger, de vereniging en toernooi van het jaar.
Als klap op de vuurpijl kregen we als afsluiter Berend Rubingh op het podium. Wat een spreker is die man, wat een spreker is die man, da’s een man die ouwehoeren kán. Die kwamen we een aantal jaren geleden al tegen op het Jaarcongres in Papendal waar hij al een verpletterende indruk achterliet. Over besturen, over een vereniging aan de leden geven, over back to the basics. Hij liet zijn licht vandaag schijnen op hetgeen hij gehoord en gezien had in Nieuwegein. De man is zo goed. Hij komt met de meest herkenbare situaties aan en waar we nogal eens verzanden in vergaderculturen en doemdenkerij, komt Berend met oplossingen die simpel van eenvoud zijn. Zo herkenbaar dat je denkt, hoe kan het dat ik daar zelf niet opgekomen ben. Soms moeten we terug naar de basis en Berend Rubingh weet als geen ander hoe je dat moet doen. Met humor, relativeringsvermogen en een beetje creativiteit. En liefde. Hij benadrukt dat een vereniging bestuurt moet worden met liefde. Voor het spelletje en voor elkaar. Dan ga je een goede toekomst in met je club. Hij schreef er een boek over en reikte het eerste exemplaar uit aan Erik Poel. Maar alle aanwezigen kregen het boek cadeau en alle verenigingen gaan er nog eentje krijgen ook nog. Lezen mensen. Lezen en er dingen uithalen waarmee je verder kunt op je tennisclub. Ga niet het wiel opnieuw uitvinden, maar kijk naar de voorbeelden die Berend aanhaalt en breng die nou eens in de praktijk bij je club.
Er was nog tijd voor een borrel en wat snackwerk, maar het gros zal niet te lang meer zijn blijven hangen. Hopelijk gaan de meesten met de input en info die ze kregen aan de slag op hun tennisvereniging. We zijn benieuwd hoe de anderen deze dag ervaren hebben. Wij gingen met een goed gevoel naar huis inclusief goodie-bag maar exclusief Berend Rubingh boek. Dank aan de KNLTB voor de uitnodiging. Dank aan de sprekers voor hun prachtige bijdrages aan deze dag. Dank ook aan de organisatie en de mensen van het NBC in Nieuwegein. Prima gastheer. Voor degene die er niet bij waren willen we zeggen dat dit een gemiste kans was. Je hebt naar onze mening een verantwoordelijkheid naar je leden en de vereniging die je bestuurd. Dit zijn uitgelezen mogelijkheden om kennis en nieuwe ideeën op te doen. We kunnen niet alles op het bordje van de bond leggen. We moeten het met elkaar doen. Alleen ben je misschien sneller, maar samen kom je verder. Willen we naar een beter tennislandschap dan zullen we daarin allemaal moeten investeren. Investeer ook in dit soort bijeenkomsten waar je met elkaar kennis en ervaringen kunt delen. Mooi voorbeeld was die club van het Jaar met zijn Vrijwilligersschema. Van de 600 leden, hebben die er met een simpel iets ineens 300 vrijwilligers rondlopen. Bel die mensen, mail ze. Vraag hoe ze dat gedaan hebben.
Man van de dag was voor ons Roger Davids. We willen graag nog eens in gesprek met die man. Nu maar hopen dat het niet via de KNLTB communicatieadviseur en de assistent van de communicatieadviseur hoeft.