TENNIS IN DE LIFT
Het kan haast niemand ontgaan zijn. Onze geliefde sport zit duidelijk in de lift. Ondanks, maar misschien wel door, de pandemie waar we mee te maken hebben, is de tennissport aan een hele mooie groei bezig. Wie of wat is daar verantwoordelijk voor? Wij zagen het al een klein beetje aankomen, mede door de aandacht die er door allerhande media aan gegeven is en vlak daarbij de KNLTB en de tennisverenigingen niet uit. Want die laatste twee hebben de kar flink getrokken. Na jaren van zwoegen en vechten lijkt het er toch sterk op dat alle inspanningen beloond worden. De ledenaantallen bij zowel de tennisbond alsmede bij de verenigingen waren jarenlang tanende (en waarschijnlijk nog niet op het oude niveau). Maar sinds het begin van dit jaar worden de geluiden positiever en positiever. Het heilige tennisvuur ontbrand.
En dat is goed voor alle tennisliefhebbers. We hebben te lang moeten bogen op de successen uit het verleden. Maar die successen waren geen garantie dat het overall beter zou gaan. Er kwam een nieuwe frisse wind bij de KNLTB, die veranderde van een logge tanker die men in een kanaal moest keren, naar een geoliede machine die vol de aandacht gaf en geeft aan de sport. Let wel; het is echt niet allemaal hosanna, maar we moeten ons misschien wel afvragen of het ooit ergens alleen maar hosanna is. Maar dat er dingen ten goede zijn gekeerd bij de bond en bij de verenigingen, en niet in de laatste plaats bij de media, staat als een paal boven water. Het doet ons oprecht deugd om al die positieve berichten te zien, de vaak goede en leuke initiatieven, de kwaliteit van het tennislandschap in Nederland. Het is echt stukken beter geworden. Onze Zuiderburen lieten de eerste tekenen van herstel zien en nu volgen wij. En wij met z’n allen houden de swung er verrekte goed in. Nogmaals, het is misschien een vertekend beeld door die corona ellende, maar we zijn echt los. Zomerlidmaatschappen, Open Toernooien, Club Kampioenschappen, Zomerkampen, echt ze zitten meestal in no-time vol. Door veel verenigingen werd in oplossingen gedacht in plaats van in problemen. De jeugd werd geënthousiasmeerd door projecten op scholen. Door tennissende vriendjes of door tennissende ouders.
De trainers die aanvankelijk door diepe dalen gingen vanaf medio maart -toen die ellende begon- zijn de mede aanjagers van het succes dat nu gaande is. We hoorden verhalen over de herintreders, over de mensen die vanuit de verschillende binnen- en buitensporten ook maar eens gingen tennissen. De squashers, de volleyballers, de basketballers, zelfs de voetballers begonnen rackets op te pakken. De vraag is alleen hoe lang die blijven hangen, maar dat zien we later wel weer. Nu moeten we het momentum pakken van groei en aandacht voor de sport. We zijn trots op al die mensen die ondanks de misère zich niet inhielden en begonnen met organiseren. Een hele dikke vette pluim voor de bestuurders en vrijwilligers bij die tennisclubs. Voor de trainers en voor jullie als beoefenaars van de mooiste sport ter wereld. Het was ook nodig daar we er anders een aantal kwijt zouden raken. En het mooie van tennis is dat er een prachtige infrastructuur ligt en bij een heleboel verenigingen de sociale cohesie nog steeds aanwezig was en weer is.
Het is niet meetbaar of de prestaties van onze nationale top daar debet aan zijn. Hoeft ook niet. Ze deden ook een duit in het zakkie. We bezochten het NK en NJK. Zonder publiek. Maar dat maakte niets uit. Want de aanwezigen waren met net zovelen als een NK of NJK met publiek. Nee, het gaat om die tennisclubs, om de mensen die er hun boterham mee moeten verdienen en die an masse opstonden op het juiste moment. Hadden ze dat niet gedaan dan was de ellende helemaal niet meer te overzien geweest. Ook de bond had dat besef. De keuze voor een NTC is een goede keuze gebleken. Wij volgden de talenten die ondanks alle beperkingen o.a. daar terecht konden om te werken aan hun programma’s. Allemaal creatieve gasten die oplossingen zochten tot het moment dat de touwtjes wat losser zouden gaan. Hier in Nederland lijkt dat aardig te lukken gelukkig. Nu volhouden met z’n allen. Blijf er voor gaan en blijf er energie instoppen. Focus op die clubs. Zorg dat de vereniging blijft verenigen en verbinden. Ga niet op de individuele tour. Dat gaat hem niet worden volgens ons.
En voor ons? Een aantal zijn afhankelijk van tennis voor de inkomsten. Je hebt zelf kunnen zien dat het hier op een heel laag pitje stond de laatste tijd. De reden? Druk met tennis. Gelukkig te druk met tennis. Komt bij dat wij – en nee geen credits- bijna 10 jaar lang soms als een bezetene de kar hebben getrokken en nu eens gaan overpeinzen wat de volgende stap moet gaan worden. Er zijn er een heleboel opgestaan die nu een deel van ons werk kunnen en moeten gaan overnemen. Het tennisvirus gaat niet weg, maar we speelden recent nog met de gedachte om er de stekker maar uit te trekken. Onze missie en onze goals waren de positiviteit terugbrengen in het Nederlandse tennis. Daarin zijn we goed geslaagd. Het heeft wat kruim gekost en offers gekost. Maar het was het waard. En nog hoor. Nu genieten we ervan. Genieten als we mensen op de fiets door de wijk of het dorp zien fietsen met de racketbag om de schouder of op de pakkendrager. Op weg naar hun tennisclub.
Dat is iets dat we de bestuurders willen meegeven; Zorg dat het de club van de tennisleden is. Niet van 7 man/vrouw kie de dienst uitmaken. Samenwerken. Samen de schouders eronder zetten. Met de leden. Niet met de hakken in het zand, maar de neusjes dezelfde richting in. Het is in ons allerbelang. Geniet daar ook van. Straal dat uit en draag dat uit. Over een paar weken met een heleboel de uitgestelde KNLTB Voorjaarscompetitie in. Dat virus gaat weg als we ons aan de regeltjes houden. De tennissport blijft bestaan. Voor het tennisvirus is geen vaccin. Ja, met elkaar en tegen elkaar een balletje slaan.
Blijf dat doen. Op je eigen tennisclub. Daar mag het tennisvirus rondwaren en mag je potentiële nieuwe tennissers of de ‘slapende leden’ gerust met het tennisvirus besmetten.
Met hartelijke tennisgroet
TP1