SJAKIE IS ‘PISSED’. EN TP1 OOK.

1726

SJAKIE IS PISSED. EN TP1 OOK.

Het is een ferme blog. Eentje waarvan ik gezien enkele recente ontwikkelingen de noodzaak van erop reageren inzie en die met mensen openlijk wil delen. Niet om mijn gelijk te moeten krijgen, niet om via deze weg mijn gram te moeten halen en niet om iets of iemand te moeten of willen beschadigen. Ik moet het gewoon kwijt. Oordeel er zelf maar over. Ik heb dat oordeel ook en die plaats ik grotendeels hieronder. Een deel van mijn andere oordelen hou ik voor me of vind ik niet relevant.

Gisteren kreeg ik de column onder ogen van Jacco ‘Sjakie’ Eltingh. De Technisch en Commercieel Directeur van de KNLTB. Sjakie is flink over de zeik. Daar komt het feitelijk op neer. Onder andere het commentaar wat volgde op het KNLTB trainerscongres zat hem niet lekker. De ongetwijfeld tot in perfectie geregisseerde en uitgevoerde KNLTB show eindigde ook nog eens met een incident. En er waren een aantal publicaties verschenen waar hij ook nog flink de pé in had.

Voordat ik daar verder op in ga wil ik iets duidelijk maken. Over het ontstaan en het doel van deze TennisPassie pagina. Die startte bijna 8 jaar geleden met als doel -van twee tennisenthousiastelingen- om het Nederlandse tennis een platform te geven waarop in 99% van de gevallen positieve aandacht zou moeten zijn voor de Nederlandse (sub)top in het algemeen en het Nederlandse tennis in het bijzonder. Met soms een knipoog, wat humor en af en toe een opbouwende kritische noot. Wat destijds TP1 en TP2 begonnen bestond niet.

Jullie als lezers hebben kunnen zien wat dit tot gevolg heeft gehad in de loop der jaren. Een hobbymatige pagina die als een community gebracht werd waar ook anderen hun woord of mening op kwijt konden. Duizenden uren werk en duizenden euro’s als investering voor het algemene belang. Geen enkel probleem. Want de lol en de (h)erkenning maakte een hoop goed. Dat is in al die jaren niet veranderd. Er wordt (nog) geen geld mee verdient, het zijn geen journalisten, geen journalistieke achtergrond, geen topsporters, geen bestuurders. Het zijn tennissers en tennisliefhebbers. Net als jullie, want anders zat je hier niet of volg je het niet. Er is hier slechts een keukentafel en een laptop. That’s it.

De aandacht voor en de impact van deze pagina bracht een heleboel partijen bij elkaar. We gingen verenigen en verbinden. Allerlei mensen en partijen kwamen op ons pad. Veelal mensen met flink wat tenniskennis en kunde die meehielpen bouwen aan een ander tennislandschap. Dat was ook positief. Af en toe werden we gecorrigeerd en leerden we wijze lessen van mensen die van sommige materies gewoon meer verstand hadden. Dat is nu nog steeds het geval. Dat is ook de charme. Gewoon Jip en Janneke taal en eerlijke, transparante, positieve en open onderwerpen.

Een van de partijen die op ons pad kwam was de KNLTB. Die kregen er ook weet van en die zagen de onderwerpen. En zeker in het begin waren dat onderwerpen die niet altijd even positief over die organisatie waren. Maar daar was ook alle aanleiding toe en dat moet gezegd kunnen worden. Ook de KNLTB ging corrigeren en zich met TP bemoeien. De net aangetreden Algemeen Directeur Erik Poel was wel gecharmeerd van de manier waarop, maar wilde ook benadrukken dat het niet alleen maar kommer en kwel was daar in Amersfoort. En daar had hij een punt. Erik bood aan te schrijven voor TP om dingen wat duidelijker te maken en soms wat nuances aan te brengen. Het was ook een mooie gelegenheid voor hem om te werken aan iets wat TP al had en waar het de tennisbond, tot op de dag van vandaag, aan ontbrak. De aaibaarheidsfactor. Erik deed het supergoed en we leerden elkaar beter kennen, snappen en begrijpen. De volgers ook.

TP veranderde en de bond veranderde. Wat bij TP niet veranderde en nooit zal veranderen was het gevoel dat we alleen iets kunnen, maar samen meer. Dus de ruimte voor anderen om het bereik te gebruiken en om zodoende hun boodschap te verkondigen.
Zoals gezegd, ook de bond veranderde. Die waren aan het werken aan een, in hun ogen, ander tennisklimaat. Zowel offline als online werd een andere koers ingezet. En dat was en is hard nodig ook. En kwamen veel veranderingen en niet iedere verandering bleek een verbetering te zijn. Dat is hier bij TP trouwens niet anders. De bond heeft middelen die wij niet hebben. Die hebben de mankracht en de power die wij niet hebben. Die hebben een netwerk en infrastructuur die wij niet en nooit zullen hebben. Die we ook niet nastreven ook. We willen gewoon ons ding doen en een boodschap over tennis brengen. Kennis en ervaring delen. Dat gebeurt hier door meerdere mensen en eentje daarvan is bijvoorbeeld Ronald van der Horst. Die schrijft columns en legt soms dingen aan de dag waar de tennisbond op zijn zachtst gezegd niet altijd even blij mee is. Maar Ronald gaat niet voor eigen belang, die gaat 100% voor het tennisbelang en direct het belang van de beoefenaars. Van jullie dus.

De afgelopen week verliep hectisch en er kwamen onverwachte dingen op ons pad. Jullie als volgers hebben de nieuwe column van Ronald van der Horst kunnen lezen en het relaas van de familie Jonker.

Nu wil het feit dat Jacco Eltingh als technisch directeur aantrad bij de bond en dat sinds kort ook combineert met commerciële zaken. En ‘Sjakie’ wil een stempel drukken op de tennisport en op de organisatie waar hij voor werkt. Iets dat hij als tennissers in zijn actieve carrière als speler ook deed op de tennisbaan. Prachtige loopbaan gehad die man. Respect voor. Hij barst van de ambities en plannen. Alleen lijkt het erop dat alleen de wil van Sjakie wet is. Ook hij zag en volgt TP en ziet dingen voorbijkomen die hem tevreden stemmen en ook zeer ontevreden stemmen. Bij dat laatste komt hij zeker in actie en dat hebben we zelf aan den lijve kunnen ondervinden.

Sjakie ging een tijdje terug eens bellen (hier volgt een waarheidsgetrouwe weergave van een gesprek) en kwam meteen met de vraag of ik niet bang waren dat de columns van Ronald niet negatief zouden kunnen worden opgevat voor de TennisPassie pagina of daarop een negatieve invloed zouden kunnen hebben? Ik dacht, wat een rare vraag. Hoezo negatief? Die Ronald van der Horst komt met zijn visie op iets, stelt dingen vast en geeft daar zijn mening over. Wat is daar verkeerd aan? Die man deelt zijn mening met anderen en gebruikt daar een community voor die daar ook voor bestemd en bedoeld is. Hij draagt ook nog oplossingen en alternatieven aan. Sjakie was het er niet mee eens. En dat kan en dat mag. ‘Waarom is er geen hoor en wederhoor’? ‘Hoe weet je dat hij de waarheid spreekt?’. Sjakie, pardon? Wat wil je nou? Dat ik ieder bericht ga checken en daarmee feitelijk aangeef de goede intenties van Ronald van der Horst in twijfel te trekken? Wat zou die man daar mee willen bereiken? Volgens mij niets anders dan dat hij mensen aan het nadenken wil zetten. En ja, wellicht wel grotendeels KNLTB mensen. Dat gesprek vlotte niet, ik kwam er niet goed door of kwam niet goed uit mijn woorden. Wat ik er wel uit opmaakte en dat ook duidelijk maakte, is dat Jacco het wel OK zou vinden als Ronald geen ruimte meer zou krijgen op TP.

En toen … toen knapte er iets. Toen vond ik dat er een grondrecht geweld aan zou worden gedaan. De vrijheid van meningsuiting. Dat heb ik ook aan hem duidelijk gemaakt. ‘Jacco, we leven hier niet in Noord-Korea’. Dat jij de inhoud en columns van Ronald van der Horst niet waardeert of dat je sterke twijfels hebt over de waarheidsgetrouwe inhoud van die columns, dan is dat toch heel simpel op te lossen? Dan reageer je daar toch op. Dan vertel je met feiten en argumenten waarom jij meent dat er onzin wordt uitgekraamd en dat TP dat klakkeloos plaatst. Ik kreeg als antwoord dat hij niet de behoefte had om te reageren en dat hij, als hij al zou reageren, het AD wel zou bellen. Prima toch. Ik heb je de mogelijkheid gegeven om te reageren -net als ieder ander- en het is jouw keuze om dat, om welke reden ook, niet te doen. Dat heb ik te respecteren en je hebt mij en een columnist te respecteren voor hun keuze iets wel of niet te plaatsen of te schrijven. Einde gesprek.

De familie Jonker. Mike Hof heeft een interview met tennistalent Frank Jonker en dat wordt geplaatst op de pagina. Tot zover geen probleem. Echter gaf Pa Jonker aan dat ook hij graag iets wilde publiceren, maar dat hij dit niet in het verhaal of interview van zijn zoon wilde meenemen. Dat zou de aandacht afleiden en zou het interview een totaal andere wending geven. Dat wilde pa niet en dat wilde wij niet. Er komt een tenenkrommend verhaal van de hand van Leon Jonker binnen en zijn ervaringen met de tennisbond. Dat wordt geplaatst en de reacties daarop zijn niet mals. Ook hier wordt gevraagd om een reactie vanuit de KNLTB. Mike Hof mailt Jacco Eltingh. Die belt binnen 5 minuten. Ook hier; geen behoefte aan een reactie vanuit de bond.

Ook ik krijg telefoon. Van de communicatiemanager van de KNLTB. Er is een logo gebruikt van de KNLTB en dat is niet geoorloofd, was het begin van het gesprek. Ik was me van geen kwaad bewust en wist echt niet dat daar een copyright op rust. ‘Excuses, en ik zal het aanpassen’. Ook in dit gesprek kwamen de onderwerpen voorbij die geplaatst waren en ook hier werd aangegeven dat er vanuit de KNLTB geen behoefte was ergens op te reageren. Ik gaf aan dat de mogelijkheid er ook voor de KNLTB is om überhaupt ergens op te reageren, zelfs berichten te plaatsen, en dat hun keuze om dat niet te doen hun keuze is en dat ik dat heb te respecteren. Ook hier werd gevraagd waarom er geen hoor- en wederhoor was geweest. En ook hier gaf ik als antwoord niet te twijfelen aan de weergave van Leon Jonker als vader. Leon Jonker maakte gebruik van TP om zijn ervaringen van zich af te schrijven en ik had niet de indruk dat de inhoud onzin was en er geen aanleiding was om te verifiëren bij de familie Jonker omdat ik dan de indruk zou wekken dat ik al van het slechte in de mens zou uitgaan. De Jonkers hadden al verloren, dus meer te verliezen hadden ze niet. Ook hier mag en mocht iets verteld worden dat helaas niet uitblonk in positiviteit richting de KNLTB. Ik heb de communicatiemanager verteld dat ik al een paar dagen rondliep met een onbehaaglijk gevoel en in afwachting was van een belletje vanuit de KNLTB. Ik gaf in het gesprek ook aan me ‘gestraft’ te voelen, door de nadruk op het blijkbaar ongeoorloofde gebruik van het KNLTB logo te leggen en dat dit de reden was voor het telefoontje. Ik maakte ook duidelijk dat ik vond dat naast straffen er ook beloond zou moeten worden. Dat zou mijn inziens wel zo horen. Ik haalde als voorbeeld aan dat er op de TP pagina ook een bericht is geplaatst over het prachtige NTC en KNLTB kantoor in Amstelveen. Prima dat de communicatiemanager mij corrigeert of straft, maar dat de moeite niet werd genomen door de communicatiemanager om te bellen en te belonen over het geplaatste artikel dat uitblonk ten faveure van de KNLTB. Dat kan ik niet rijmen. Vermeld dient te worden dat Algemeen Directeur Erik Poel die moeite wel had genomen middels een whatsapp. Wat ik de communicatiemanager over dit alles wil meegeven is dat als ik simpele vragen stel, ik ook simpele en to-the-point antwoorden verwacht. En antwoorden op onderwerpen waar ik een vraag over heb. Dat is toch onderdeel van communicatie? Ook op de wat meer lastige vragen verwacht ik een antwoord.

In de KNLTB blog van Sjakie wordt ‘het platform’ en ‘dat platform’ aangehaald. Dit platform dus. Ik citeer Sjakie even;

“Ik hoor over artikelen die online komen en daarna word ik gevraagd daar een reactie op te geven. Als ik dat niet doe, staat er dat ik een reactie weiger. Dat doe ik inderdaad niet omdat het niet het platform is waar ik op moet reageren. De tennissport is er niet bij gebaat als ik op dat platform ga reageren. Onze sport is daar niet mee gediend.”

Daarmee verdraait hij de feiten en het allerergste vind ik dat hij de intenties van mij, mijn mede-initiatiefnemer en mijn columnisten in twijfel trekt en geweld aandoet. Jacco, als je jezelf een beetje verdiept had in de intenties, de doelstellingen, de materie en vooral de geschiedenis van deze pagina, dan weet jij en je communicatiemanager dat je de plank volledig misslaat. De tennissport is er niet bij gebaat dat er bij jullie een ‘management by fear’ klimaat heerst en dat TP als hobbyistenpagina er alles aan gedaan heeft om die mammoettanker welke de KNLTB is vlot te trekken. Dat je Mike verteld dat deze pagina alleen maar de KNLTB negatief belicht is de ridicuulheid ten top. En de suggestie die je wekt dat de tennisport niet gediend is met een initiatief als TP wil ik met de volgende boodschap die ik via de whatsapp van een die-hard tenniskenner ontving pareren.

Die wist me trouwens ook te vertellen dat een aantal door Ronald van der Horst aangehaalde en voorgestelde verbeteringen in zijn columns inmiddels door de KNLTB zijn geïmplementeerd. Dus je leest de TP pagina en de columns dus toch?

Je was ‘pissed’ en zeer waarschijnlijk nu nog veel meer. Weet, en realiseer je ook, dat de familie Jonker, Ronald van der Horst, ik en een heleboel mensen die de Nederlandse tennissport en TP een warm hart toedragen ‘pissed’ zijn. Je gebruikte het woord ‘belerend’ in je blog. Weet je wat dat betekent of waar het naar verwijst? Naar ‘schoolmeesterachtig’. De tennisport in Nederland en de KNLTB zijn niet gebaat bij schoolmeesters. We hebben tennismeesters nodig. Zorg dat die er komen.

We sluiten positief af Jacco. Ik en mijn columnisten zien je reactie als een groot compliment. We stellen dus als TennisPassie echt iets voor in dat tenniswereldje waar we ons samen in begeven. Je was toch zoekende naar oprechtheid. Ik bedank je oprecht dat dit op deze wijze door jou bevestigd is en dank je in het bijzonder voor het feit dat je TennisPassie voor eens en voor altijd op de kaart hebt gezet.

TP1