ROLAND GARROS ANNO 2019

215

In Parijs vandaag een regendag, dus de wedstrijden werden een dagje verschoven. Sinds het jaar 2000 is het pas de tweede keer dat er een dag niet gespeeld kon worden. De laatste keer was in 2016. We volgen het toernooi op een afstandje, maar jaren terug waren we op uitnodiging daar te gast. Een prachtige en ook erg leuke ervaring. Er is veel veranderd, want er is ontzettend hard gewerkt aan een nieuw Roland Garros 2.0

Een nieuw stadion en een aantal nieuwe banen. We zijn er nog niet achter of de 2 grasbanen! geslachtofferd zijn. Want hoewel het gravel is wat daar de klok slaat, toch lagen er toch echt 2 grasbanen aan het einde van het tennispark. Destijds hebben we nog geprobeerd die op de foto te krijgen, maar een beveiligingsgorilla was het daar absoluut niet mee eens.

In de prachtige video zie je wat de nieuwe opzet moest gaan worden. Met o.a. een geheel nieuw Philippe Chatrier Stadion en een nieuw Simonne Mathieu court. Ook de banen 10, 11, 12, 13, 15 en 16 zijn onderhanden genomen en vernieuwd. Opvallend is dat er geen stadion met een dak is. Maar de plannen zijn er wel om dit volgend jaar alsnog te doen. Er was wat juridisch gehakketak en dat lijkt nu net allemaal achter de rug. Dan zouden er ook avond partijen gespeeld kunnen gaan worden.

We gaan met wat cijfers goochelen. Denk nu niet dat wij zelf op onderzoek zijn uitgeweest, het is gewoon het betere jatwerk hoor.

8 nieuwe banen. Met het eerder genoemde Philippe Chatrier Stadion en het Simonne Mathieu Court. Dat laatste is omringd door vier zgn. ‘Greenhouses’ met daarin 1000 planten die uit 4 continenten komen.

5 jaar duurt het nog voordat Roland Garros de host zal zijn van het tennis op de Olympische Spelen in 2024.

263 ballenkinderen in de leeftijd van 12-16 jaar hebben ze er tijdens het toernooi rondlopen.

480.575 toeschouwers bezochten het toernooi het afgelopen jaar. Een record.

€42.661.000,- is het totale prijzengeld dit jaar. 8% meer dan in 2018.

€2.3 miljoen ligt er klaar voor de winnaar en winnares in het enkelspel. 4.5% meer dan vorig jaar.

€46.000,- kon je ophalen bij de wedstrijdleiding als je de eerste ronde van het hoofdtoernooi niet overleefde. Eén deelneemster kreeg die poen echter niet mee. Daar hebben we al over geschreven op onze facebookpagina.

320 umpires en lijnrechters worden ingezet om de wedstrijden in goed banen te leiden. Vorig jaar waren dat 883 wedstrijden.

5.667 tennisrackets worden er gedurende het toernooi bespannen. Maar daar zou Timo van Driel ons later meer over kunnen vertellen. De Nederlander is één van de bespanners op Roland Garros dit jaar.

50.472 Babolat tennisballen gingen er in 2018 doorheen gedurende het toernooi.

bron: Forbes