NOVAK DJOKOVIC – NIEUW RECORD

188

Vandaag is het de dag dat er een bijzonder record in de boeken kan. Novak Djokovic staat 311 weken op de 1e plaats op de ATP ranking. Hij lost daarmee Roger Federer af die het met een weekje minder moet doen.

Deze mijlpaal kan niet zomaar voorbij gegaan worden en in Servie trokken ze de registers eens even flink open. Kunstenaar Andrej Josifovski maakte een mozaiek naar aanleiding van deze historische gebeurtenis en die liet daarvoor 2177 tennisballen aanrukken. Dat kunstwerkje meet 2.70 meter x 3.80 meter. Een naam kreeg het ook met #2177 en werd gepresenteerd op het Novak Tennis Center in Dorcol.

De kunstenaar omvatte zijn creatie als volgt; “The balls are fastened onto a wire mesh, which symbolizes the unsuccessful attempts to bring Novak down from the tennis throne. However, that’s not the case because of unforced errors of his rivals, but because he is simply better than everyone in many tennis skills. Even among tennis experts, there is no doubt that his return and two-handed backhand are the best in the world, and that his movement and coverage of the court is out of this world”.

Drie dagen was Josifovski met zijn kunstwerk bezig en Nole was ook onderdeel van het project. Die moest geblinddoekt ballen slaan die dan weer onderdeel werden van de mozaiek. Daar zijn beelden van πŸ‘‡

De reden van de kunstenaar om deze toch wel bijzondere hommage aan Djokovic te wijden verklaarde hij als volgt; “His constant assistance to disadvantaged children, large donations towards education, preschool programs, healthcare, the fight to increase the wages of the lower placed players on the ATP tour, his care for his colleagues and for the future of the sport … make him a true hero”

Op 4 juli 2011 bereikte Novak Djokovic voor het eerst de nummer 1 positie op de ATP ranking. En met uitzondering van 2017 was hij aan het einde van ieder jaar de beste op de ranglijst. Zijn langste periode op de eerste plaats was tussen 2014 en 2016. Toen stond hij 122 weken achtereen op de toppositie.

Djokovics kennende zullen er nog wel een paar records gaan sneuvelen en die 311 weken worden er nog wel een zwikkie meer. En dat zal hoogstwaarschijnlijk van z’n lang zal ze leven nooit meer verbroken worden.

Voor de volledigheid maar even de lijst;

Novak Djokovic 311 weken
Roger Federer 310 weken
Pete Sampras 286 weken
Ivan Lendl 270 weken
Jimmy Connors 268 weken
Rafael Nadal 209 weken

πŸ“· Richard van Loon / www.toptennis.photos