Mike en z’n Mic ontmoet Stephan Gerritsen

811

Hij is op dit moment de nummer 743 van de wereld in het enkelspel en de nummer 19 op de nationale ranglijst. Dit jaar won hij drie ITF Future toernooien in het dubbelspel met zijn vaste dubbelpartnet Maikel Borg. Mike Hof tekent voor dit interview waar we nader kennismaken met Stephan Gerritsen.

Bij wie en waar train je?

Momenteel train ik twee dagen in Almere bij de KNLTB. De rest van de dagen train ik bij T.C. Salland (Bathmen) onder leiding van Huib Troost en Michiel Schapers.

Heb of zoek je sponsoren?

Omdat professioneel tennis gepaard gaat met veel trainen en niet echt mogelijk is zonder te reizen, zijn sponsoren uiteraard altijd welkom. Ik ben daarom ook een ‘Club van 50’ gestart, zodat ik een groep mensen om mij heen kan verzamelen die mij willen helpen om het beste uit mijn carrière te halen. Deze mensen krijgen in ruil daarvoor een vermelding op mijn website (www.stephan-gerritsen.nl) en/of Facebook-pagina (https://www.facebook.com/StephanGerritsenTennis/), maar op verzoek zijn andere tegenprestaties ook mogelijk. Verder heb ik ook iemand die mij met regelmaat financieel ondersteunt en helpt mijn familie mij ook waar mogelijk.

Je hebt dit jaar bij T.C. Salland een paar keer hoofdklasse en een paar keer eredivisie gemengd gespeeld. Hoe bevalt het bij T.C. Salland?

Het bevalt mij goed bij T.C. Salland. Het is de club waar ik train en dit maakt het competitie spelen daar ook handig voor mij. Ik speel er nu 4 jaar en ook volgend jaar zal ik weer voor T.C. Salland uitkomen in de eredivisie. T.C. Salland heeft daarnaast ook goede faciliteiten: een recent verbouwde locatie met nieuwe tennisbanen.

Speel jij ook buitenlandse competitie? Zo ja welke klasse en met wie?

Ik speel ook in buitenlandse competities: Duitsland en Frankrijk. Sinds 2 jaar speel ik voor Oberhausen in de Niederrheinliga. Afgelopen jaar werden wij 2e in deze klasse. Ook zitten er drie andere Nederlanders in dit team: Floris van den Brink, Nick Broekhof en Bart van Monsjou. Komend jaar zal ik voor het eerst gaan deelnemen in de Franse competitie.

Is de buitenlandse competitie leuker en of sterker dan de Nederlandse competitie?

Ik denk dat de buitenlandse competitie niet per se sterker is. Wel vind ik dat er in Duitsland altijd een goede sfeer hangt en bevalt de competitieopzet mij daar wel. Er worden zes singles gespeeld over twee rondes. Mocht de einduitslag al bepaald zijn, dan worden de dubbels vaak gedeeld. Hierdoor is de dag niet te lang en kan je wat meer rust pakken voor de dag daarop. Vaak is dat namelijk ook weer een competitiedag.

Dit jaar heb je 3 keer een ITF dubbeltitel gewonnen samen met Maikel Borg. Is Maikel de ideale dubbelpartner voor jou?

We hebben afgelopen zomer inderdaad een goede reeks resultaten gehad in België en Nederland. Ik train ook samen met Maikel bij T.C. Salland, dus wij kennen elkaar goed. Vaak spelen we dezelfde toernooien in de single en dubbelen we daar dan ook met elkaar.

Als je niet samen met Maikel dezelfde toernooien speelt, is het leven als tennisser dan eenzaam?

Nee, ik vind het niet per se eenzaam. Doordat er vaak wel dezelfde mensen meedoen aan de toernooien ken ik inmiddels wel een aantal andere mensen uit het circuit waar ik bijvoorbeeld mee kan trainen.

We hebben jou dit jaar niet op een NRT toernooi gezien. Is de keuze dit jaar bewust gevallen op het alleen maar spelen van Future toernooien? Want bij een NRT *** of NRT**** valt toch wel behoorlijk wat prijzengeld te verdienen.

De keuze om geen NRT-toernooien te spelen was niet een bewuste, maar het kwam dit jaar simpelweg niet zo goed uit in combinatie met veelvuldig in het buitenland spelen. NRT-toernooien zijn over het algemeen prima georganiseerd en bieden ook de kans om wedstrijdritme op te doen en wat geld te verdienen. Toch ligt mijn focus wel op het spelen van future toernooien, aangezien ik daarmee punten kan verdienen voor de wereldranglijst. Dit zal het komende jaar ook zo zijn, maar ik sluit niet uit dat ik komend jaar wel een aantal NRT-toernooien zal gaan spelen.

Het jaar 2018 zit er bijna op. Hoe kijk jij terug op 2018?

Op zich was 2018 geen slecht jaar voor mij. Ik heb een sprong gemaakt op de ranglijst en mijn spel beter kunnen ontwikkelen.

Je hebt tot en met maart bijna geen punten te verdedigen voor de wereldranglijst. Heb je een doelstelling waar je over een paar maanden wil staan op de wereldranglijst?

Ik heb niet echt een doelstelling voor aankomende maanden. Wel wil ik zoveel mogelijk wedstrijden spelen en natuurlijk zoveel mogelijk punten binnenhalen. Daarnaast wordt vanaf januari de transition tour geïntroduceerd en is het dus nog even afwachten hoe dat precies uit gaat pakken met de sterkte van de toernooien.

In oktober van dit jaar heb je een trip naar Amerika gemaakt om daar drie ITF Future toernooien te spelen. Hoe is deze trip bevallen?

Als ik naar het resultaat kijk, is deze trip niet zo heel goed bevallen. Ik heb heel wisselend gespeeld daar. Er waren een paar goede wedstrijden, maar ook veel wedstrijden waar ik geen goed niveau haalde.

Wat zijn de grote verschillen tussen het Nederlandse en het Amerikaanse tennis?

Een verschil met Amerika is dat daar eigenlijk voornamelijk op hardcourt wordt gespeeld. Er zijn dus heel veel hardcourttoernooien daar elk jaar, terwijl alle Nederlandse Futures op gravel zijn.

Is er een groot verschil tussen de toernooien in Europa en Amerika?

Ik vond de toernooien in Amerika goed georganiseerd. De omstandigheden waren goed. Zo waren er goede banen en kregen we bijvoorbeeld elke training nieuwe ballen. Dit is lang niet overal zo waar ik heb gespeeld. Er doen uiteraard wel heel veel collegespelers mee. Al die spelers zijn vaak met hun eigen team aanwezig op het toernooi. Ook hebben de Amerikaanse toernooien vaak gastgezinnen geregeld als optie voor spelers, maar hier heb ik zelf niet gebruik van gemaakt.

Hoe kom jij nu rond als tennisser? Want veel prijzengeld wordt er helaas nog niet verdiend en op de Future toernooien moet er meestal geld bij. Dus tennis kost nu eigenlijk meer dan het oplevert.

Inderdaad, professioneel tennis kost meer dan het oplevert. Zoals aangegeven speelt mijn familie een grote rol en verdien ik geld met het spelen van buitenlandse competities. Daarnaast is het reduceren van kosten ook een belangrijke factor bij het rondkomen als tennisser. Ik hoop dan ook de omvang van sponsorbijdragen en ondersteuning in de vorm van kleding en overige tennismaterialen te vergroten, maar ook ‘slimmer’ te reizen door samen met andere spelers op te trekken in het buitenland. Uiteraard hoop ik door middel van goede prestaties steeds meer prijzengeld toe te voegen aan mijn budget, maar ook mijzelf interessanter te maken voor potentiële sponsoren.

Zijn er toernooien of clubs waar je heel graag komt of liever niet?

Ik heb niet per se een voorkeur voor bepaalde toernooien en/of clubs. Als een toernooi de eerste keer goed bevalt, dan overweeg ik het natuurlijk wel om het jaar daarop weer daarnaartoe te gaan.

Hoe ziet jouw toernooikalender er de komende tijd uit?

Ik speel eind november twee toernooien in Tunesië en ik zal in december ook nog een trip maken. Verder is op mijn website mijn volledige toernooikalender te vinden. Na deze twee trips zit het jaar erop en ga ik mij goed voorbereiden voor 2019. Je kunt alle info vinden op mijn website http://stephan-gerritsen.nl/

Gaan we jou nog zien op de Nederlandse Loterij NK Tennis?

Nee, ik zal dit jaar niet meedoen aan het NK. Ik wil dan nog Future toernooien spelen, dus het paste niet in mijn schema.

Stephan ontzettend bedankt voor je bijdrage aan TennisPassie. We wensen je alle succes de komende tijd en we blijven je zeker volgen. We zien je van het voorjaar vast en zeker wel terug in de Nederlandse competitie.

Volg de verrichtingen van Stephan via zijn facebookpagina: https://www.facebook.com/stephan.gerritsen