MIKE EN Z’N MIC MEETS MAX HOUKES

645

✍️ Mike Hof

Een aantal weken geleden zocht ik contact met hem via Facebook. Even bij elkaar op bezoek gaan zat er niet in, dus besloten wij elkaar te bellen en het interview telefonisch te doen. Ik had leuke vragen, hij had leuke en uitgebreide antwoorden. Op dit moment is hij de huidige nummer 830 van de wereld in het enkelspel en de nummer 532 in het dubbelspel. Hij heeft tot nu toe 5 ITF dubbel titels op zijn naam staan en hoopt daar dit jaar een enkelspel titel aan toe te voegen. Afgelopen zomer zag ik hem nog spelen op het ITF Future toernooi van Alkmaar. Vandaag maken we nader kennis met 20 jarige Drentse tennisser Max Houkes.

☝️Bij wie en waar train je?

πŸ’¬ Ik train 3 dagen in de week bij Tjerk Bogstra in Doorn (dit worden binnenkort 4 dagen) en een dag train ik bij Colin van Beem in Amsterdam. Ik train niet bij de KNLTB maar soms word ik wel gevraagd of ik mee wil trainen en dat doe ik dan ook. Bij Tjerk train ik vaak samen met SidanΓ© Pontjodikromo.

☝️Heb of zoek je sponsoren?

πŸ’¬ Mijn hoofdsponsor is Zorgfactory, ze hebben ook een auto voor mij geregeld die beletterd is en ik mee naar mijn trainingen mag rijden. Ik woon zelf in Sleen (vlakbij Emmen ) dus zonder de auto kom ik nergens. De rackets, snaren en schoenen worden gesponsord door Babolat. Ik ben trots op een groot aantal sponsoren, veelal ondernemers uit de regio die mij elk jaar steunen. Deze mensen zijn echt onmisbaar! Maar helaas door Covid 19 zijn er ook een aantal sponsoren afgehaakt omdat ze echt zelf het geld hard kunnen gebruiken wat ook begrijpelijk is. Als ik op dit niveau wil blijven spelen en trainen heb ik echter toch nog wat sponsoren nodig die mij naar de top willen helpen. Een kledingsponsor heb ik ook nog niet en die zou meer dan welkom zijn. Welk merk maakt mij echt niet uit.

☝️Hoe kunnen nieuwe sponsoren jou benaderen?

πŸ’¬ Ik heb een eigen website waar alles op staat een ook een knopje contact waar nieuwe sponsoren contact kunnen opnemen met me. De website is www.maxhoukes.com

☝️De Nederlandse competitie is uitgesteld. Bij welke club zou jij dit jaar spelen en ga je spelen als deze doorgaat?

πŸ’¬ Dit jaar sta ik op de lijst bij B.L.T.C. Baarn. We spelen eredivisie gemengd en ik hoop dat de competitie alsnog door kan gaan. Als deze door gaat ben ik 7x van de partij.

☝️Vorig jaar zag ik jou ook een paar keer in Duitse toernooien staan (geen ITF) zijn dit soort Duitse NRT toernooien?

πŸ’¬ Ja dat klopt, je kan het vergelijken met NRT toernooien. Omdat ik Duitse competitie heb gespeeld heb ik een Duitse ranking en kan ik ook aan die toernooien meedoen. Je heb categorie A1 tm A7 dat kan je vergelijken met de Nederlandse NRT* tm NRT****. A1 is het hoogste en A7 het laagste. Ik won afgelopen zomer een A5 toernooi.

☝️Speel je ook Duitse competitie?

πŸ’¬ Ja, ik heb getekend bij een Duitse club vlakbij Bremen, maar net als de Nederlandse competitie hoop ik dat deze ook doorgaat. Want je tennist ook voor geld en in Duitsland verdien je echt niet slecht.

☝️Op je Facebook pagina @maxhoukestennis doe je regelmatig verslag van je wedstrijden. Het zijn altijd leuke verslagen om te lezen en je schrijft ze bij winst en verlies. Krijg je er veel reacties op?

πŸ’¬ Ja best wel, het is een like pagina en ik heb ondertussen al 700 like’s en ik schrijf altijd stukje van toernooien hoe de wedstrijden verliepen. De stukjes zijn best lang omdat ik slecht korte stukjes kan schrijven. Ik schrijf er zelfs in waar het bijvoorbeeld fout ging op 2-2 3e set op 30 gelijk. En als ik verlies hoort het schrijven er ook bij, dan ben ik er eerst even een paar uur ziek van dat ik verloren heb maar dan ga ik toch schrijven ook voor mij sponsoren. Die willen ook graag weten hoe het op toernooien gaat.

☝️Je staat nu 830 op de ATP ranglijst. Heb je een doelstelling voor dit jaar?

πŸ’¬ Als dit jaar alle toernooien doorgaan hoop ik de stap te maken richting de top 600. De eerste paar maanden van dit jaar heb ik best wel wat toernooien gespeeld maar sommige toernooien waren bizar sterk. Normaal kom je een Future toernooi wel in als je rond de plaats 1000 ATP staat. Ik was toen in Turkije nummer 33 in de kwalificatie. In de kwalificatie lootte ik in de eerste ronde iemand die 500 ATP stond. Normaal is die eerste geplaatst in het hoofdtoernooi. Gelukkig won ik die wedstrijd. En nu kom ik bijna rechtstreeks in alle ITF Future toernooien en ga ik soms proberen me te kwalificeren voor de 25K toernooien.

☝️Waar ligt het verschil tussen jou en een top 300 speler?

πŸ’¬ Het verschil ligt hem denk ik op mentaal vlak en het basisniveau van een topper is hoger. Een topper kan een slechte dag hebben maar kan dan alsnog iets beter zijn dan mij. Als een top 300 speler een slechte dag heb en ik een goede dag kan ik het hem zeker lastig maken, maar op een slechte dag kan ik ook verliezen van iemand die 1000 staat. Dat verschil in basisniveau is nog te groot. En op het mentale vlak worden de toppers niet nerveus als ze een keer een breakpoint tegen krijgen, dan slaan ze gewoon rustig de bal 30 keer heen en weer en wachten ze tot ik de fout maak of dat de bal een keer iets korter komt en dan komen ze naar voren en zetten ze mij onder druk.

☝️Bij de jeugd hebben we jou niet op veel ITF toernooien gezien, waarom niet?

πŸ’¬ Dat klopt, ik ben tennis pas laat gaan ontdekken. Ik voetbalde ook altijd graag en tenniste af en toe een toernooitje in de buurt en had 3 uur per week les. Tot er een keer een K4 toernooi bij ons in de buurt was. We hadden nog nooit van die K toernooien gehoord en we wisten ook niet dat je er punten mee kon verdienen voor een Nederlandse jeugd ranglijst. Maar ik won daar toen van de nummer 15 van Nederland (zijn naam ben ik even kwijt). Toen zijn we ons er verder in gaan verdiepen en speelde ik een paar ITF junior toernooien in Nederland en een in Frankrijk omdat we daar op vakantie waren. Ik ben toen gestopt met voetballen en ben vol voor tennis gegaan. Verder heb ik weinig ITF junior gespeeld omdat het ook best wel wat geld kost. Ik heb ik Nederland veel JRT en later NRT toernooien gespeeld.

☝️Studeer je ook nog?

πŸ’¬ Nee ik studeer niet. Omdat ik dus op latere leeftijd serieuzer ben gaan tennissen heb ik ook op een normale middelbare school gezeten en niet op een LOOT school zodat je vrij kreeg om te sporten. Ik heb mijn HAVO afgerond en heb daarna gekozen voor full-time tennis.

☝️Bij verschillende spelers zie je op social media regelmatig voorbij komen dat ze last hebben van gokkers die inzetten op wedstrijden en dat ze allemaal bedreigingen krijgen als de gokker verloren heeft. Hoeveel last heb jij daarvan en word je wel een benaderd door gokkers?

πŸ’¬ Ik ben wel eens benaderd en ga er dan echt niet op in en je moet er meteen melding van maken. Op Facebook en Instagram krijg je wel regelmatig berichten van gokkers die dan sturen als je verloren heb: ik vermoord je, ik breek je benen enz.

☝️Hoe en met wie stel jij je toernooikalender samen?

πŸ’¬ Deze stel ik altijd samen met Tjerk en Collin. We proberen ook vaak te kijken of we met meer Nederlandse spelers naar hetzelfde toernooi kunnen. Dan kunnen we daar samen trainen en eventueel dubbelen. Ik ga nooit alleen naar een toernooi. Soms ga ik ook mee in de begeleiding van de KNLTB en gaan er trainers van de bond mee naar het toernooi.

☝️Hoe ziet jouw toernooikalender er de komende tijd uit?

πŸ’¬ Afgelopen week speelde ik mijn eerste $25K toernooi in Meerbusch Duitsland. Helaas verloor ik in de tweede ronde van het kwalificatie toernooi. Volgende week ga ik naar Spanje voor twee $15K toernooien en daarna hoop ik op competitie. Als er geen competitie is weet ik nog niet welke toernooien ik ga spelen.

Bedankt voor je uitgebreide interview Max, heel veel succes dit jaar op de tour en we hopen dat je dit jaar je eerste titel pakt in het enkelspel en dat er een mooie kledingsponsor bereid is om jouw te helpen.