MIKE EN Z’N MIC – INTERVIEW FRANK JONKER

1491

✍️ Mike Hof

Momenteel is hij de huidige nummer 414 van de wereld bij de junioren. Vorig jaar was hij zo goed als ongeslagen bij TennisEurope en won hij 4 titels in het enkelspel en 10 in het dubbelspel en werd daarvoor onderscheiden met een Tennis Europe Special Achievement Award. Dit jaar maakte hij de overstap naar ITF junior en is hij de komende weken op jacht naar punten in Zuid Amerika. De jeugd heeft de toekomst en daarom maken wij nader kennis met Frank Jonker.

Stel je even kort voor:

Mijn naam is Frank Jonker, ik ben 17 jaar en ik woon in Pernis-Rotterdam. Ik tennis vanaf 6 jaar en ik ben vanaf 8 jaar volledig voor tennis gegaan. Voetbal vind ik ook erg leuk, maar op mijn 8e ben ik al gestopt. Wel heb ik vanaf mijn 3e jaar een seizoenkaart bij Sparta, daar ga ik ook regelmatig mee naar uitwedstrijden.

☝️ Waar en bij wie train je?

? Ik train nu 4 jaar bij Solid Tennis Academy in Rotterdam bij Marvin Cijntje. Hij heeft veel ervaring en met hem ik een goede klik. Ik werk ook veel samen met een Zweedse trainer Shaun Slattery. Verder train ik bij Solid veel samen met Thijmen Loof, die ken ik al 8 jaar en wij hebben samen al veel toernooien gespeeld en gereisd met elkaar. Tenslotte hebben we daar een top fysieke trainer, Murat Degermenci. Een superleuk team bij elkaar met een goede sfeer. Ik voel me er thuis.

☝️ Heb je sponsors of zoek je nog sponsors?

? Ik heb sinds 3 jaar een contract bij HEAD voor alle tennisspullen. Daar ben ik ontzettend blij mee. Zij verzorgen alles keurig, hebben topspullen en zijn ook echt geïnteresseerd in hoe het met je gaat. Dat blijft dus niet bij een paar rackets, snaren en een tas leveren. Ze volgen je echt, organiseren soms activiteiten en we hebben vaak contact. Verder betalen mijn ouders alles, dus sponsors zijn van harte welkom. Ze kunnen me bijvoorbeeld via een bericht op mijn facebookpagina benaderen. Reclame op de wedstrijdkleding is mogelijk, maar bijvoorbeeld ook clinics geven. Dat heb ik al een paar keer gedaan en is heel leuk om te doen.

☝️ Waar speel je volgend jaar competitie in Nederland en speel je ook competitie in het buitenland?

? Ik speel hoofdklasse gemengd bij Naaldwijk. In het buitenland heb ik nog geen competitie gespeeld. Het lijkt me leuk, maar dan moet het ook goed te combineren zijn met mijn verdere programma.

☝️ Vorig jaar won je een speciale prijs bij Tennis Europe: de ‘Special Achievement Award’. Je speelde 13 toernooien, haalde 12 dubbelfinales met 11 verschillende partners en won maar liefst 10 titels. Van de 46 wedstrijden won je er 44. Hoe speciaal is deze prijs?

? Haha, ja één keer geen finale gehaald. Toen hebben we i.v.m. blessure van mijn partner een w.o. in de halve finale gegeven. Dus net geen 100% score …
De prijs is een mooie erkenning voor een superseizoen TennisEurope. Ik heb naast de 10 dubbeltitels ook nog 4 singeltitels gewonnen in dat jaar. Heel lang was ik in de race voor de Masters, waar de beste 8 spelers van TennisEurope voor worden uitgenodigd. Helaas haalde ik dat op een paar punten na niet. Toen in december de spelers van het jaar werden bekendgemaakt, was ik wel heel trots dat ik in de prijzen viel. Ze kiezen ook altijd een beste dubbel van het jaar, maar ik had de 10 toernooien met 9 verschillende spelers gewonnen. Daarom kreeg ik de individuele prijs. Dat voelde een beetje apart, omdat ik wel alle dubbelpartners nodig had om dit te bereiken.

☝️ Je wint veel toernooien met verschillende dubbelpartners. Heb je met iedereen waar je mee speelt zo’n goede klik of pas jij je makkelijk aan?

? Ik pas me vrij makkelijk aan. Ik sta bijvoorbeeld het liefst rechts, maar ik vind het geen probleem links te staan. Verder tref ik het wel vaak dat ik met spelers goed klik. Dubbelspel is samenwerken, maar ook plezier hebben op de baan. Zo haalde ik met Abel Forger in Denemarken de titel t/m 16 jaar. Hij was toen nog net geen 13 jaar en keek naar de overkant naar tegenstanders die tot een halve meter groter waren. We hadden veel plezier en hij kreeg steeds meer vertrouwen. Per ronde keek hij minder tegen de tegenstanders op en we gingen steeds beter spelen met de titel als beloning.
Verder moet je met buitenlandse spelers altijd afwachten wie er vrij is om te spelen. Zo kwam ik toevallig een Tsjech bij een Tennis Europe 2 in Duitsland tegen. Hij was net 14, maar we klikten goed en wonnen daar. Een paar weken later wonnen we ook de Tennis Europe 1 in Barcelona. Hij is de enige speler waarmee ik 2 toernooien heb gewonnen en het dubbelen met hem ontstond dus door toeval.

☝️ Je bent ook 3 keer Nederlands kampioen geworden in de dubbel:
NK t/m 14 jaar in 2016 NK t/m 16 jaar in 2018 NK t/m 18 jaar in 2019
Welke titel is de mooiste?

? Ze zijn alle drie mooi. Alle titels zijn ook weer met verschillende partners gehaald en hebben een eigen verhaal. In 2016 won ik met Liam Liles. Hij is al vanaf mijn 8e één van mijn beste vrienden. Samen veel meegemaakt, samen getraind vroeger, ook veel vakanties samen gedaan en dan is het erg leuk om met hem de eerste keer Nederlands Kampioen te worden. Zo’n eerste titel is sowieso speciaal.

In 2018 won ik met Thijmen Loof. Met hem had ik in 2014 de dubbelfinale t/m 12 jaar verloren en nu konden we alsnog samen de titel pakken. Dat was dus een soort titel van de revanche. Met hem heb ik ook mijn eerste JRT**** gewonnen en internationaal mijn eerste TennisEurope titel en mijn eerste ITF-titel. Wij vullen elkaar goed aan in de dubbel.

De titel t/m 18 jaar met Niels Visker afgelopen zomer was de bizarste. We hadden nog nooit samen gespeeld en zowel in de ¼ finale als in de ½ finale verloren we de eerste set en beide keren wonnen we de supertiebreak met 10-8. De finale wonnen we 7-6 4-6 15-13, waarbij we in de supertiebreak 5-9 achter stonden en in totaal 6 matchpoints hebben weggewerkt. Dat was de titel van de stalen zenuwen.

☝️ Net na de zomer vorig jaar heb je de overstap gemaakt van Tennis Europe naar ITF Juniors. Hoe groot is het verschil tussen deze 2 bonden?

? Er is niet zoveel verschil, vind ik. Op beide niveaus speel je tegen de beste spelers van jouw leeftijd. Een verschil is wel dat ITF alleen maar t/m 18 jaar is, terwijl je Tennis Europe t/m 12, 14 en 16 jaar kunt spelen. Bij ITF kom je ook nog meer nationaliteiten tegen. Tennis Europe wordt alleen in Europa gespeeld, maar voor ITF ben ik al veel buiten Europa geweest en dan kom je ook spelers uit Azië, Amerika en Afrika tegen.

☝️ Waarom heb je pas vorig jaar de overstap naar ITF gemaakt?

? Vorig jaar heb ik al examen HAVO gedaan. Toen kon ik in het begin van 2018 geen ITF in het buitenland spelen vanwege schoolexamens. Ik heb toen de 2 Tennis Europe toernooien in Zoetermeer en Rotterdam gespeeld. Daar won ik beide keren de dubbel en in Rotterdam ook de singel. Kort daarna raakte ik op het NOJK geblesseerd aan mijn rug. Toen heb ik van half maart tot begin juni niet kunnen spelen. Net na mijn eindexamen was ik weer fit en heb ik gekozen om via Tennis Europe toernooien weer te beginnen. Daar had ik meer kans op wedstrijden spelen en dus weer snel in het ritme te komen dan via kwalificaties ITF. Ik ben toen 2 weken in Denemarken geweest en won daar ook beide dubbeltitels en ook één singeltitel. Toen kwam ik zo hoog op de Tennis Europe ranglijst, dat we ervoor gekozen hebben om voor de Masters te gaan. Dat is helaas net niet gelukt, maar ik speelde daardoor wel 90 internationale wedstrijden, ondanks bijna 3 maanden blessure. Die hoeveelheid wedstrijden is goed voor de ervaring en achteraf is de keuze erg goed uitgepakt. Vanaf oktober vorig jaar ben ik volledig ITF gaan spelen.

☝️ Bij de ITF junior toernooien zijn alleen punten voor de ranglijst te verdienen en krijg je geen prijzengeld. Word je gesteund door de tennisbond om naar al deze toernooien af te reizen?

? Helaas niet. Ik bemoei me er verder niet mee, maar mijn ouders moeten alles zelf betalen. Daar ben ik ze dankbaar voor. Bij sommige toernooien kan je gratis hospitality krijgen voor de trainer/coach. Dan moet de KNLTB een mail sturen naar de organisatie en dan is het geregeld. Helaas hebben ze daar nooit aan meegewerkt. Nogmaals, dat is iets dat buiten mij om gaat, maar ik hoor dat van mijn vader. Het frustreert hem dat de KNLTB weigert om kosteloze ondersteuning te verlenen die ouders weer veel geld besparen. Die verhalen hoort hij ook van andere tennisouders en trainers. Iedereen vindt het jammer en niemand snapt het dat de KNLTB daar niets mee doet. Buitenlandse tennisbonden doen zijn daar veel makkelijker in en helpen de ouders om onnodige kosten te besparen. Het wordt gratis aangeboden door de toernooiorganisaties, dus waarom niet? Tennis is al een dure sport, dus alle beetjes helpen. Daar denken ze bij de KNLTB helaas anders over.

☝️ Wat zijn je ambities?

? Het is een droom om ooit aan een (junior) Grand Slam mee te mogen doen. Hoofdtoernooi zou geweldig zijn, maar met een plaats in de kwalificatie ben ik ook al blij. Daar moet ik nog wel een paar stappen voor maken. Ik ben nu ITF 415 en hopelijk kan ik nog iets stijgen voor het einde van het jaar. Per 1 januari vallen alle spelers uit 2001 uit de lijst, dus dan kom ik al hoger te staan, maar voor die tijd wil ik proberen om nog wat plaatsen te stijgen. Volgend jaar is dan mijn laatste jaar bij ITF Juniors.

☝️ Hoe en met wie stel je de toernooikalender samen?

? Dat gaat in overleg met mijn trainer en mijn ouders. Met de trainer gaat het erom welke toernooien het beste lijken en of er een trainer mee kan gaan om te begeleiden. Als er geen trainer mee kan gaan, probeert mijn vader te regelen dat hij mee kan gaan of kijken we of er andere spelers heen gaan om daarbij aan te sluiten. Verder regelen mijn ouders de tickets, hotel e.d.

☝️ Hoe ziet jouw toernooikalender er de komende periode uit?

? Op 10 oktober vertrek ik voor 4 ITF2-toernooien naar Zuid-Amerika. Samen met Thijmen en trainer Marvin ga ik daar spelen in Uruguay, Argentinië, Chili en Peru. Mogelijk speel ik einde november nog een ITF en begin december is het NOJK, alhoewel ik nog niet zeker weet of ik daar speel. In januari gaat het weer verder met ITF. De toernooien die ik dan speel, zijn afhankelijk van mijn positie op de ranglijst.

☝️ Gaan we jou in 2020 ook op de Nationale Ranglijst Toernooien zien?

? Daar zal in eerste instantie niet mijn prioriteit liggen. NRT kan ik nog veel langer spelen dan ITF, dus zal ik in eerste instantie voor de ITF-toernooien gaan in 2020. Als het uitkomt in mijn schema met trainingen en ITF, dan kan het zijn dat ik NRT ga spelen.

Bedankt voor jouw bijdrage Frank. We blijven je zeker volgen en komen je vast en zeker wel een keer tegen komend jaar op een toernooi. Als de KNLTB jou niet wil ondersteunen dan hopen dat er door middel van dit interview mensen en bedrijven opstaan die het wel in je zien zitten. Op naar de junior Grand Slams in 2020.