MIKE EN Z’N MIC IN GESPREK MET SANDER ARENDS

902

✍️ Mike Hof

Op dit moment is hij de nummer 83 van de wereld in het heren dubbelspel. Dit jaar won hij samen met David Pel twee grote ATP Challenger toernooien en werd hij deze zomer net als in 2018 en 2019 Nederlands Kampioen dubbel. Hij begon vroeger met tennissen op het park wat zijn vader jarenlang heeft gerund, namelijk T.V. de Bonte Koe in Leeuwarden. Nog net voor de lockdown spraken wij op een zondag met hem af om samen eens een middag over tennis te praten. Nadat hij eerst nog even een paar ballen met zijn grootste fan Ingeborg Hoekstra had geslagen gingen we aan tafel zitten. Vandaag een mooi gesprek met Sander Arends.

☝️ Afgelopen week maakte je bekend dat jij en je trainer Gerard van Hellemond uit elkaar gaan na 7 jaar?

💬 Dat klopt ja. Na 7 jaar intens te hebben samengewerkt hebben we samen besloten om te stoppen met de samenwerking en dat ik mijn eigen pad ga bewandelen. Afgelopen week ben ik naar Leeuwenbergh geweest om alle mensen waar ik daar mee heb samengewerkt persoonlijk te bedanken en een voorlopig afscheid te nemen. Dit was de moeilijkste en emotioneelste dag uit mijn tenniscarrière. Ik was ook toe aan iets nieuws, een nieuwe impuls en daarom hebben we gezamenlijk besloten om de samenwerking te beëindigen. Ik ben trots en dankbaar wat we samen hebben bereikt zowel op persoonlijk vlak als op de baan, ik heb twee en een half jaar bij Gerard en zijn vrouw Tara gewoond als ik trainde bij tennisinstituut TIK op Leeuwenbergh. Een geweldig mens die mij ontzettend veel heeft bijgebracht met alles wat hij in zich had. Toen we samen het avontuur aangingen was Gerard een van de weinige mensen die wel in mij geloofde. Ik herinner me dat we een keer samen Davis Cup zaten te kijken en hij zei tegen mij : Zie je jezelf daar al staan over een paar jaar? Ik zei: Nee joh, echt niet. Waarop Gerard zei; Dan geloof je er niet in en werkt het niet, je moet er eerst zelf in geloven om de top te kunnen halen. Wij kunnen alles tegen elkaar zeggen ook als het even tegen zat. Want liefde en respect betekend ook keiharde kritiek. We hebben samen iets vrij unieks neergezet, van een leuke nationale speler zonder punten ben ik opgeklommen naar maximaal nummer 55 op de ATP dubbelranking. Het was een onvergetelijke ervaring. Met een grote rugzak om is het nu tijd om de wijde wereld in te stappen. Ik geloof erin dat onze relatie wordt voortgezet, alleen dan op een iets andere manier.

☝️De afgelopen 2 jaar heb je met David Pel een vast dubbelkoppel gevormd. Speel je in 2021 ook samen met David?

💬 In 2021 zijn David en ik geen vast dubbelkoppel meer. We hebben samen geëvalueerd en in goed overleg besloten ieder onze eigen weg te gaan. We waren een leuk team samen, we hadden dezelfde trainer (Gerard), dezelfde fysieke trainer (Steven Schilders) en zelfs dezelfde fysio (Stefan Bodde). Daarnaast worden we ondersteund door Tecnifibre en K-Swiss. David is een mooi mens en een geweldige vent om samen mee te reizen. Ik hoop dat hij ook een leuke nieuwe dubbelpartner vindt voor 2021.

☝️En heb je al een nieuwe trainer en dubbelmaat?

💬 Nee. Zo werkt dat niet bij mij. Je ziet vaak bij andere spelers dat ze al een nieuwe dubbelpartner hebben gevonden voordat ze bekend maken te stoppen met de huidige dubbelpartner en of trainer. Bij mij werkt dat zo niet. Ik doe eerst de deuren dicht voordat ik de nieuwe deuren open. Is ook een stukje respect naar trainer en dubbelpartner toe. De komende tijd ga ik dit allemaal verwerken en reflecteren en dan komt er wel een nieuwe trainer en dubbelpartner.

☝️Een vast dubbelkoppel word vaak gezien als een huwelijk omdat je ruim 9 maanden van het jaar samen ben op toernooien en op reis. Maar hoe gaat het in z’n werk als je een nieuwe dubbelpartner zoekt? Is dat dan een soort van eerste date? En door wie word jij gevraagd?

💬 Haha, leuke vraag. Ja, misschien wel een beetje. Je komt elkaar tegen op toernooien of je word benaderd via de app en dan ga je een keer praten en een keer trainen en dan kijken of het klikt. De meeste spelers zoeken op ranking. Er zijn natuurlijk een aantal vaste koppels. Als je gevraagd word dan word er vaak gekeken naar ranking. De top 20 zoekt elkaar wel op. Daarna gaat het vaak zo vaak ranking hoe ze elkaar opzoeken nummer 20 tot 40, 40 tot 60, 60 tot 80, 80 tot 100. In de Challengers kwamen David en ik altijd erin met onze ranking. Maar we kwamen lang niet altijd samen in de ATP toernooien omdat onze ranking dan net niet goed genoeg was of we waren alternate en moet je hopen dat er een koppel uitvalt. Of we kozen ervoor om in overleg even uit elkaar te gaan en dan een partner zoeken die hoger op de ranking staat zodat je wel in een ATP toernooi komt zoals ik dat ook deed in Australië. Want op de grotere toernooien zijn natuurlijk meer punten en prijzengeld te halen.

☝️Hoe lastig is het om alternate te zijn? Want in Antwerpen was je derde alternate dus zit je eigenlijk tot woensdag te wachten of je wel of niet mee mag doen?

💬 Ja het was omdat het in Antwerpen was en mijn vriendin Margaretha in Leuven woont en dus maar op drie kwartier rijden is. Al was ik bijvoorbeeld 3e alternate op een ander toernooi verder weg had ik het niet gedaan. Maar deze pakte gelukkig goed uit want er vielen een paar koppels uit en kon ik alsnog meedoen samen met Pablo Andujar.

☝️En het pakte goed uit want je haalde daar de halve finale waarin jullie verloren van Peers/Venus. Maar in de eerste ronde wonnen jullie wel van Jean Julien Rojer en Fabrice Martin. Was winnen van Rojer de mooiste overwinning van het jaar?

💬 Dat was zeker wel een hele mooie overwinning en misschien wel de mooiste tot nu toe. De andere mooie overwinning was toernooiwinst van de 125K Challenger in Praag samen met David. En verder hebben we echt wel goeie potten gespeeld tegen de absolute wereldtop. In Sardinië verloren we nipt met 6-4 en 7-5 van Cabal/Farah. Vaak worden deze potjes op details beslist, aan ons om die laatste stap nog te gaan maken.

☝️Hoe is het om in de bubbel te tennissen, hoe streng is het en hoe vaak word je getest?

💬 In principe komen wij op een toernooi aan en worden we direct getest. Zolang de uitslag niet bekend is, moeten we wachten in quarantaine op onze hotelkamer. Bij een negatieve test mogen we daarna alleen gebruik maken van het hotel (vaak afgezette gedeeltes), transport van het toernooi en de toernooifaciliteiten op straffe van diskwalificatie. We worden dan om de 4-5 dagen weer getest. Natuurlijk is het leuker om vrij rond te kunnen bewegen en met publiek te spelen, dat lijkt me duidelijk. Aan de andere kant mogen we blij zijn dat we nog kunnen spelen, in een hoop andere disciplines of beroepstakken is dit namelijk niet het geval.

☝️Je heb dit jaar een aantal Nederlandse dubbelspel spelers bij elkaar gehaald om samen te trainen. Hoe is dit tot stand gekomen en wie zijn het allemaal?

💬 Dat klopt, ik merkte dat er bij de KNLTB niet echt een plan was voor de dubbel dus heb ik alle dubbelaars in Nederland en België bij elkaar gehaald om 1 keer in de week samen te trainen. Dat ben ik, David Pel en Glenn Smits van Leeuwenbergh, Matwe Middelkoop, Bart Stevens en Mats Hermans van Tennisschool Henk van Hulst. Wesley Koolhof van Tennisvision Zevenaar, Sem Verbeek van Amstelpark en twee Belgen Sander Gille en Joran Vliegen van Tennisacademy Genk. 1 keer in de week trainen we 3 uur samen afhankelijk van wie er wel en niet kan. We spelen ook elke week op een andere locatie. Dus de ene week in België en de andere week in Valkenswaard en in Den Haag of Zevenaar. Bij degene waar we spelen die regelen de banen en de ballen enz. En we maken er een soort toernooi van en spelen ook wedstrijdjes elke keer met een andere dubbelpartner. We hebben dit doorgetrokken naar de KNLTB en besproken met Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zodat we daar ook kunnen trainen en er af en toe ook enkelaars mee spelen die in Amstelveen trainen. Het is een positief initiatief en we maken elkaar allemaal beter. Ik geloof in kruisbestuiving, singelaars werken aan bepaalde aspecten vanuit de dubbel voor hun single en wij kunnen met hele goede spelers trainen waardoor ons basisniveau omhoog gaat.

☝️Hoe werken de afspraken met de vingers die spelers maken voor elk punt?

💬 Dat is eigenlijk heel makkelijk. Het eerste teken is waar je heen moet serveren en het tweede teken is waar de net speler heen gaat. En als de serveerder nee zegt dan doe je een ander teken. Eigenlijk zijn het vrij makkelijke afspraken die iedereen doet in de dubbel. Simpel gezegd is een open hand dat je gaat wisselen en een vuist als je blijft staan als netspeler.

☝️Je heb dit jaar 16 toernooien gespeeld en in totaal $36.000 bij elkaar geslagen. Normaal pak je dan nog wat euro’s door in verschillende landen competitie te spelen maar die was er niet. Hoe kom je rond?

💬 Heb ik er toch nog 16 gespeeld dit jaar? Ik dacht dat het er minder waren. Ja 36.000 euro is niet heel veel als het bekijkt op een heel jaar en er ook hier en daar nog wat belasting afgaat. Gelukkig kwam ik uit en draaide ik dit jaar quitte. Ook speelden we nog een ranglijsttoernooi in Roden en een NK. En hoop ik volgende jaar ook weer hier en daar competitie te spelen. Maar niemand weet nog wat 2021 ons gaat brengen met dat Covid en waar en wanneer de eerste toernooien van start gaan. Er is voor 2021 nog niet eens een kalender uit terwijl je andere jaren alweer in de voorbereiding zat.

☝️Heb je wel een doel voor komend seizoen?

💬 De komende 3 jaar wil ik echt de top halen. Met mijn ranking (ATP 80) zit ik nu een beetje tussen de wal en het schip. Op de Challengers ben je eigenlijk altijd wel geplaatst maar op de ATP toernooien kom ik er lang niet altijd in. Op de ATP 250 toernooien kom ik er nog regelmatig in maar de ATP 500, Master en Grand Slam toernooien kom ik er niet in. Op die toernooien wil ik ook staan want daar zijn de punten te verdienen en natuurlijk ook het prijzengeld. En verder wil ik zo lang als het kan doorgaan met tennis. Ik ben een bevoorrecht mens, het is toch prachtig dat dit je werk is en je de wereld rond mag reizen.

Bedankt voor je verhaal en tijd Sander. Heel veel succes in 2021 en een Merry Christmas 🔔 voor jou en allen die je lief zijn.