Mike en z’n Mic in gesprek met Anouck Vrancken Peeters

565

 

✍🏻 Mike Hof

Ze is de huidige nr. 687 op de WTA ranking. In de zomer van 2022 maakte ze grote stappen op de wereldranglijst met 3 halve finales en 1 finaleplaats op de Future toernooien. Bij de junioren werd ze in 2019 Nederlands kampioen t/m 16 jaar. Het werd dus eens tijd om een aantal vragen af te vuren op Anouck Vrancken Peeters.

☝️ Bij wie en waar train je?

💬 Dat is gelijk een lastige eerste vraag want ik ben net gestopt met mijn vorige coach. Als ik nu wel iemand zou moeten noemen waar ik train dan is dat Jos Koemans op het park van de Mets in Scheveningen. Bij Jos train ik sinds mijn 13de . In de ene fase iets meer dan in de andere fase maar de laatste 6 á 7 jaar is hij altijd betrokken geweest met mijn tennis. Bij de KNLTB doe ik mijn fysieke programma onder leiding van Miguel Janssen, en waar ik hulp nodig heb helpen ze mij. De samenwerking is erg fijn.

☝️ Dus eigenlijk ben je nu zoekende naar een nieuwe vaste coach?

💬 Ja, dat klopt. Ik ben nu rustig aan het zoeken naar een nieuwe coach.

☝️ Wat voor coach zoek je? Waar moet hij aan voldoen?

💬 Ik vind het vooral belangrijk dat mijn nieuwe coach dezelfde ambities heeft als ik en veel energie geeft. Het is daarnaast belangrijk dat wij op een lijn zitten als het gaat om mijn tennis ontwikkeling en de stappen die nodig zijn om verder te komen. De komende tijd wil ik grote stappen maken en dat doe ik graag met iemand die dezelfde ambitie en drive heeft. Het liefst reist de nieuwe coach vaak mee naar de toernooien want het gaat tenslotte om hoe ik de wedstrijden speel. Ik train om goede wedstrijden te spelen en als mijn coach daarbij aanwezig is kunnen we na afloop samen analyseren en daaruit weer verder borduren voor de trainingen.

☝️ Heb of zoek je nog sponsoren?

💬 Wilson sponsort mijn rackets, snaren en tassen. Verder helpen PowerBar en Virtuoos mij met voedingssupplementen. Een kledingsponsor heb ik op dit moment nog niet en zou zeker welkom zijn.

☝️ In 2019 speelde je hoofdklasse gemengd bij Naaldwijk en in 2021 bij de Metselaars. Bij welke club kunnen we je dit jaar in actie zien op de competitie?

💬 Dit jaar speel ik eredivisie-gemengd bij Naaldwijk.
Hoofdklasse speel ik niet want dat is lastig te combineren met de toernooien omdat dat 7 zondagen zijn en eredivisie is maar 2 weken. Naaldwijk is ook een hele gezellige club waar het tennis echt leeft en veel mensen komen kijken als je thuis speelt. Buitenlandse competitie speel ik dit jaar niet.

☝️ Als we kijken naar jouw ITF profiel zie ik dat je nooit dubbelt. Waarom niet?

💬 Dat klopt. Ik ben vorig jaar februari pas begonnen met het spelen van Future toernooien. Ik had daarvoor een langere periode niet gespeeld en wilde dus rustig kunnen opbouwen. Ik moest dus iets meer rekening houden met mijn eigen programma en als ik dan ook nog zou dubbelen was het iets lastiger om m’n dag zo in te delen dat ik elke keer de juiste opbouw kon houden. De komende periode wil ik zeker wel gaan dubbelen op de toernooien. Vroeger bij de junioren dubbelde ik ook altijd en ik vind het leuk om te doen.
Het is ook goed voor het ritme als ik de toernooien speel. Maar mijn ambitie ligt bij de single.

☝️ Je staat nu op WTA 687. Heb je een doelstelling waar je eind van het jaar wil staan?

💬 Ik wil de komende twee jaar zeker stappen gaan maken en vooral blijven voelen dat ik vooruit ga. Mijn doel is om eind van het jaar richting de top 400 te gaan. Maar als ik straks mijn nieuwe vaste coach heb zal dit iets zijn wat we samen gaan bepalen.

☝️ Afgelopen zomer haalde je 3x een halve finale en 1x een finale op de 15K toernooien. Hoe lastig is het om die punten te verdedigen?
Brengt dat extra spanning met zich mee?

💬 Als je er zo naar kijkt is het natuurlijk makkelijker om in een toernooiweek geen punten te hoeven verdedigen dan als je dat wel moet. Maar zo kijk ik er niet naar. Ik wil veel toernooien spelen en ben niet echt bezig met verdedigen, ik wil juist vooruitgaan. Het maakt niet perse uit of je de punten haalt in de week dat je iets moet verdedigen of in een andere week. Als je de hele tijd voelt dat je punten MOET verdedigen brengt het zeker wat extra druk mee. Het is dus belangrijk om het in perspectief te blijven zien. Doel is dat ik vooruitga en de stappen maak om uit de 15K toernooien te gaan richting de 25k en 40K toernooien. Ik kijk er eigenlijk vooral ook naar uit om weer in Nederland veel toernooien te spelen komende zomer! Het heeft altijd iets extra’s!

☝️ Je heb afgelopen zomer ook een paar 25K toernooien gespeeld. Wat is het grote verschil tussen een 15K en een 25K toernooi?

💬 Je kan vaak de kwalificatie van een 25K toernooi vergelijken met een hoofdtoernooi van een 15K toernooi qua sterkte. 25k toernooien zijn vaak echt wel sterk en dan zie je ook dames die rond de WTA 200 of zelfs hoger staan. Je ziet zelden dames die rond plek 200 staan in een 15K toernooi.

☝️ Hoe ziet jouw voorbereiding op een wedstrijd eruit

💬 Als ik vroeg moet spelen dan sta ik ook echt wel vroeg op en ga ik ontbijten en inspelen. Ik vind het wel lekker om goed de tijd te hebben voor een uitgebreide warming-up en het inspelen. Ik ga daarna even terug naar de kamer om te douchen en daarna hangt de voorbereiding een beetje af van hoe lang je moet wachten. Als je gelijk kan spelen is dat wel lekker. Als je wat langer moet wachten is het altijd een beetje kijken hoe je je dag indeelt, soms gaan we even kaarten of even kort een serie kijken maar niet te lang, want je wil wel aan blijven staan en niet in een te grote relax mode komen. Als de wedstrijd voor mij aan het einde van de eerste set is dan zorg ik er wel voor dat ik weer helemaal aan ga staan. Het blijft altijd zoeken naar de goede balans.

☝️ Afgelopen winter speelde je veel toernooien in Tunesië. Is dat de ideale plek om toernooien te spelen?

Tunesië is voor mij inmiddels wat meer bekend dus in dat opzicht makkelijk. In Tunesië, Egypte en Turkije heb je bijna elke week een toernooi op dezelfde locatie. Ik had vorig jaar ook al een paar keer een toernooi in Tunesië gespeeld dus ik kende de locatie al.
In Turkije spelen ze op gravel en Tunesië en Egypte op hardcourt. Voor mij was de keuze voor Tunesië dus makkelijk, ook omdat er in de winter niet veel 15k toernooien op hardcourt waren.

☝️ Heeft hardcourt dan je voorkeur om op te spelen?

💬 Voor mijn spel zou je denken dat hardcourt er het beste bij past. Maar gravel vind ik ook lekker om op te spelen en heb ik afgelopen zomer ook goede resultaten behaald. Maar in de winter speel ik wel het liefst op hardcourt.

☝️ Hoe en met wie stel jij je toernooikalender samen?

💬 In principe altijd met mijn coach, maar mijn ouders helpen mij daar ook wel bij om een goede planning te maken. Je wilt trainen, aan je fysiek werken en voldoende toernooien spelen. Dus je bent altijd met de planning bezig om een goede balans te vinden. Ik hou er ook rekening mee dat je op sommige locaties wel tussendoor voldoende kan doortrainen en bij andere minder. Ik kijk natuurlijk ook naar de uiteindelijke lijsten en kies vaak voor de toernooien waar ik het hoogst sta.

☝️ Probeer je ook regelmatig met andere Nederlandse meiden te reizen naar dezelfde toernooien?

💬 Tot nu toe heb ik dat niet gedaan omdat ik altijd samen met mijn coach ging. Maar het is wel altijd leuk als er ook andere Nederlandse meiden zijn zodat je samen kan trainen. Dat maakt het toch iets leuker allemaal.

☝️ Hoe ziet jouw toernooikalender er de komende tijd uit?

💬 In de week van 17 april ga ik op reis en ben ik van plan om vier weken achter elkaar te spelen in Europa op gravel. De focus ligt deze zomer volledig op de ITF toernooien, maar als ik een week in Nederland ben om te trainen is er ook een optie dat ik nog een NRT toernooi meespeel als het uitkomt. En komende zomer wil ik ook weer de Nederlandse ITF toernooien spelen en het Challenger toernooi van Amstelveen. Ik kijk daar echt naar uit!

Bedankt voor je uitgebreide interview Anouck, We wensen je komende zomer veel succes toe op de toernooien en competitie. Mocht je Anouck willen benaderen als sponsor dan kun je haar bereiken via haar Instagram pagina.

📸 NTC Amstelveen