Marco Kroes – De hele wereld zou als New York moeten zijn

609

‘De hele wereld zou als New York moeten zijn’

Na jaren de wereld over reizen, heeft Marco Kroes als tennistrainer weer een vaste standplaats. En die is niet naast de deur. De ex-coach van wereldtopper Wesley Koolhof brengt de fijne kneepjes van de sport over in… New York! ,,Ik voel me gezegend.”
Nog elke dag kijkt Marco Kroes verwonderd om zich heen. Tevreden. Blij met zijn nieuwe leven en zijn nieuwe omgeving. ,,Het bevalt mij bijzonder goed hier”, zegt de tennistrainer (53) terwijl hij met een brede glimlach aan de koffie zit in een Starbucks-vestiging in New York. ,,Dit is een stad en een plek met heel goede kansen.”
Echt multiculti
Voorbeeld voor de hele wereld, meent Kroes. ,,Ik sprak laatst met iemand over wat nou een echte New Yorker is. Nou, als ik zo om mij heen kijk, bestaat die helemaal niet. Mensen komen overal vandaan, dit is pas echt multiculti. En dat leeft allemaal prima met elkaar, heel mooi. Zo zou de hele wereld kunnen en misschien wel moeten zijn.”
,,Al zie ik ook wel de andere kant van de medaille hoor”, erkent de tenniscoach. ,,In ‘de stad’ ligt elke 20 meter wel iemand op straat, er zijn veel daklozen en er is een groot verschil tussen arm en rijk. Daar word ik ook wel eens verdrietig van, ja.”
Criminaliteit
,,Mensen vragen soms ook: ben je daar in New York wel eens bang? Dan doelen ze op criminaliteit. Maar als je ergens op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip bent, is het overal slecht. Ik voel me gezegend dat ik hier mag zijn en dit mag doen.”
En dat allemaal dankzij de tennissport. Nadat de coach en wereldtopper Wesley Koolhof eind 2021 uit elkaar gaan na een samenwerking van zo’n 8 jaar, wordt Kroes gevraagd privélessen te geven in The Big Apple. ,,In The Hamptons, aan de zoon van twee acteurs. Namen mag ik niet geven, maar het is wel heel bijzonder.”
Privé-chauffeurs en bodyguards
,,In dat deel van New York wonen veel beroemde mensen en als ik daar train, staan er geregeld beroemdheden te kijken. Ook zo apart: privé-chauffeurs en bodyguards voor de familie waarvoor ik werk. Ze worden bedolven onder aandacht. Maar al met al zijn het gewone mensen hoor. Met een bijzonder beroep, dat wel.”
Én een zoon die collegetennis wil spelen. ,,Hij wil geen prof worden, wél collegetennisser. Ook daar, zo heb ik hem verteld, is tennis een manier van leven, zijn spelers een uur of 4, 5 per dag met sport bezig. Dat schrikt hem niet af. Hij is net 17, bijna 2 meter, technisch goed en hij doet er veel voor, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Hij is al veel en veel beter geworden en nu wil hij zich in de kijker spelen bij colleges.”
Visum voor drie jaar
Inmiddels heeft Kroes zijn blik ook al verbreed. ,,Ik heb een visum voor drie jaar, ben bezig zelf iets op te zetten. Ik doe al wat met collegespelers, ben in gesprek met een team. Train twee meisjes van 11 en 16 jaar, die in de Amerikaanse top staan. En een 17-jarige jongen die in het Davis Cup-team van Hong Kong zit. Hij vroeg of ik mee wilde gaan reizen, maar mijn antwoord was helder: nee!”
Want Kroes heeft het veel te goed naar zijn zin. ,,Ik woon in een heerlijk appartement aan de Hudson-rivier, veel voorzieningen in het complex. Rustige omgeving, huiselijk. Met de veerboot ben ik in 8 minuten in Manhattan. En ik heb al de nodige vrienden, uit alle windstreken: Kenia, Amerika, China, noem maar op.”
Vrouwonvriendelijk
Bovendien leert hij als trainer nog steeds bij. In New York vooral over omgangsvormen. ,,De eerste keer dat ik hier op de baan stond met nieuwe mensen, gebruikte ik het F-woord, in Nederland niet ongewoon bij trainingen. Ik werd vriendelijk verzocht dat vooral niet meer te doen. Ook zei ik een keer, om een beetje te prikkelen: don’t be a pussy! Vinden ze vrouwonvriendelijk, dus ook liever niet. Daar leer je snel van hoor, ze houden hier van netjes praten.”
Hij geeft toe, hij mist Nederland zo nu en dan. Zijn zoons vooral. ,,Dat is moeilijk, ja. Maar aan de andere kant: ik ga nu een keer per 5, 6 weken naar Nederland, terwijl ik in het verleden soms 8, 9 weken weg was. Toen was ik afhankelijk van winst of verlies, nu zijn dingen te plannen. De jongens waren laatst hier, fantastisch! Van alles met ze gezien, naar NY Yankees tegen NY Mets geweest. Toen ik jong was, kon zoiets echt niet, nu kan ik ze hier heen halen, geweldig!”
Hard voor gewerkt
Het is duidelijk: Kroes, die zijn Starbucks-koffie inmiddels op heeft en nog steeds die grote, tevreden grijns showt, blijft nog wel even in The Big Apple. ,,Wat ik nu doe, is maar voor een paar coaches in de wereld weggelegd. Ik ben daar heel blij mee. Heb er de afgelopen jaren ook hard voor gewerkt.”
,,Terug in de wereldtop? Nou, ik ga alle gesprekken aan, als iemand beter wil worden, zijn beste ranking ooit wil halen. Ik heb ook tegen diverse spelers gezegd: altijd welkom hier! Want ik ben het reizen dan wel beu, maar de tennissers zeker niet.”