In de schaduw van de schaduw – Erik Smit in gesprek met Sidané Pontjodikromo

981

✍🏻 Erik Smit

In de schaduw van de schaduw. In gesprek met Sidané Pontjodikromo.

In Antalya heeft Pontjodikromo zojuist in twee tiebreaks afgerekend met zijn Ghanese opponent, terwijl zijn maatje deze week, Deney Wassermann het hoofd moet buigen in een ruim 2 uur durend tennisgevecht in de Turkse badplaats. Het geplande dubbelspel van die avond wordt gecanceld vanwege last bij Wassermann. Bovenstaande is een reguliere dag voor menig tennisser die op de ITF-tour speelt. Voornamelijk in resorts in het Midden-Oosten en Turkije om zoveel mogelijk toernooien te spelen. Alleen, of met een groepje landgenoten, wordt er wekelijks gestreden om een paar punten voor de internationale ranglijst, om vervolgens te hopen ooit eens deel te nemen aan de Grand Slams. Deze rubriek houdt een vinger aan de pols bij de Nederlanders op de ITF-tour, met vandaag een speciale aflevering, namelijk een interview met Sidané Pontjodikromo.

☝️ Met welk gevoel begon jij aan dit tennisjaar?

💬 Ik begon dit jaar met het doel om de top-500 op de ATP-ranglijst te halen. Dit doel is mede ingegeven door sponsorverplichting die dat als eis hebben gesteld. Voor mij geeft het wat (gezonde) druk en ik zie het momenteel vooral als stok achter de deur. Om dat doel te behalen moet ik veel toernooien spelen dit jaar. Gezien mijn huidige ranking zijn dat over het algemeen M15 toernooien. Ik heb eind vorig jaar een goede periode gehad, en die dit jaar doorgezet maar een klein dipje in het begin. Momenteel ben ik misschien wel in de beste periode van mijn tenniscarrière.

☝️ Met wie reis je over het algemeen naar toernooien?

💬 Ik trainde in Nederland bij Tjerk Bogstra samen met een aantal jongens. Dit jaar wou ik voor lange tijd in het buitenland wedstrijden spelen en hebben we een groepje gevormd met Dax Donders, Niels Visker en Guy den Heijer. Samen hebben we een trainer in dienst genomen voor 10-12 weken, Martijn van Haasteren. Hij begeleid ons tijdens toernooien, we trainen samen en we ondersteunen elkaar mentaal.

☝️ Hoe bevalt die samenwerking?

💬 De samenwerking verloopt uitstekend, zowel met de meereizende coach als met de jongens onderling. We kunnen ons aan elkaar optrekken, aanmoedigen en zeker ook oppeppen als iemand heeft verloren. We dubbelen ook eigenlijk op elk toernooi, omdat het financieel aantrekkelijk is maar ook omdat het simpelweg leuk is en je er beter van wordt. Momenteel spelen een paar jongens competitie in Nederland, wat voor hen ook logisch is qua financiën, en speel ik nog een paar weken hier.

Sidané Pontjodikromo is 22 jaar en staat momenteel rond plek 700 op de ATP-ranglijst. De Groninger begon dit jaar in Qatar, om vervolgens via Koeweit, Portugal en Griekenland de komende weken te spelen in Turkije. Momenteel staat de teller op 4 titels in het dubbelspel en haalde hij vorige week de finale in het enkelspel in Antalya. Op de ITF-tour spelen tegenstanders van alle kalibers, van talenten tot veteranen.

☝️ Hoe ga jij om met diverse tegenstanders, die je over het algemeen niet kent?

💬 Normaal gesproken speel ik gek genoeg beter tegen tegenstanders die hoger staan, met name omdat ik daar dan meer van verwacht. Tegenstanders op deze toernooien met een lage ranking kunnen overal vandaan komen. Soms iemand die jaren geblesseerd geweest is maar daarvoor top-100 speler was, soms een enorm talent, etc. Dat maakt het lastig om in te schatten hoe je tegen deze tegenstanders moet spelen. Om daar goed mee om te gaan ben ik me dit jaar veel gaan focussen op mijn basisspel zo dat ik tegenstanders, die ruim onder mij staan op de ranglijst, de baas ben. Dit heeft ook met mentaliteit te maken, een factor die bij mij ook veel aandacht krijgt.

☝️ Hoe kijk je naar de afgelopen 3,5 maand op de ITF-tour?

💬 Zeer tevreden, in het begin had ik een klein dipje, omdat ik best wel wat druk voelde vanwege de doelstelling van dit jaar, (top-500, red.). Zoals eerder gezegd heb ik daarna de knop omgezet en ben ik me gaan focussen op een beter basisspel, de afgelopen maanden ben ik beter geworden, en dat doet me goed.

Op 11 februari kwam er voor Pontjodikromo een droom uit. Hij ontving een wildcard voor de kwalificaties van het ABN AMRO Open (ATP-500) in Rotterdam. Tegen de Rus Karatsev speelde hij een verdienstelijke partij maar moest toch het hoofd buigen.

☝️ Hoe kwam het zo ver dat je mocht spelen in Rotterdam?

💬 Dat is een bijzonder verhaal, ik was namelijk op weg om me in te schrijven voor de alternatelijst (een soort van reservelijst, red.) toen ik gebeld werd door Richard Krajicek met de vraag of ik wou trainen met Daniil Medvedev. Nou dat wou ik natuurlijk, en vervolgens mocht ik 90 minuten met hem trainen. Aan het einde van die training kwam er iemand naar me toe dat Monfils zich had teruggetrokken, waardoor Gijs Brouwer doorschoof naar het hoofdtoernooi. Op die manier kwam er een wildcard vrij voor het kwalificatietoernooi, maar ik stond onderaan die lijst. Door afmeldingen van onder andere Robin Haasse mocht ik meedoen. Wat natuurlijk geweldig was, was dat ik een keer in Nederland mocht spelen en zodoende vrienden en familie mij ook weer eens in actie konden zien. Dat ik verloor maakte uiteindelijk niet zoveel uit, het gaat op dat niveau om details zoals breakpunten etc. Daar ben ik op dit moment nog niet goed genoeg voor, maar ik kom er graag terug!

☝️ Vervolgens ga je weer verder op de ITF-tour in Portugal, in totaal andere omstandigheden.

💬 Ja dat was echt bizar. Onderling noemen we de ITF-tour vaak ‘de jungle’, vanwege de omstandigheden waarin je soms terecht kan komen. In Rotterdam werd alles geregeld, en om een voorbeeld te noemen; in die training met Medvedev sloegen we in 1,5 uur 9 blikken nieuwe ballen weg terwijl we normaliter spelen met ballen die je bij wijze van spreken nog niet aan je hond geeft. Het omschakelen was wel even lastig maar hoort er ook bij, en daar word ik uiteindelijk beter van.

☝️ Tot slot, hoe zien de komende weken eruit?

💬 Ik ga binnenkort terug naar Nederland om een week helemaal niks te doen, dit is noodzakelijk om mezelf mentaal weer op te laden, en ook gewoon wel even fijn. Ook zal ik Eredivisie gaan spelen bij het 1e mix team van Baarn. Dat is ook het moment dat de mensen mij een week lang in actie kunnen zien in Nederland. Daarna misschien een paar kwalificaties spelen voor Challengers, die wat minder sterk bezet zijn tijdens de Grand Slams. Op die manier wil ik proberen om een hoop punten te halen.