Hocus Pocus … Pilates?

226

Tennissers en het geheim van Pilates

Afgelopen jaren zijn de Pilates lichaamsoefeningen in de sportwereld zeer populair geworden en zeker onder de toptennissers van de wereld, zoals Serena Williams en Novak Djokovic. Beiden hebben Pilates als vast onderdeel in hun dagelijkse training opgenomen. In 2012 zei de Schotse tennisser Andy Murray tijdens een interview in the Daily Express over Pilates: ’I started doing Pilates a few weeks ago which has already helped. I did three or four Pilates sessions and my body feels good compared to the last few years … I have practiced well the last few days and not been waking up with soreness or stiffness.’

Pilates is een vorm van lichaamsoefeningen die door Joseph Pilates aan het begin van de vorige eeuw zijn ontwikkeld. De Pilates-methode is een complete body work-out en heeft als doel de mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam te verhogen, alle spieren te versterken en de algemene lichaamshouding te verbeteren. In een Pilatesles train je het gehele lichaam, in tegenstelling tot een tennisles waarin je een deel van het lichaam altijd meer belast dan het andere. Service is waarschijnlijk voor het lichaam de meest belastende beweging, die vaak een blessure veroorzaakt.

Winnen of verliezen door de service
Zo heeft de servicebeweging ook in mijn eigen professionele tenniscarrière uiteindelijk de doorslag gegeven om te stoppen. De servicebeweging veroorzaakte bij mij een vaak voorkomende rugblessure. De explosieve kracht die bij een service vrijkomt, heeft grote impact op het hele lichaam.

Wat er gebeurt er bij een service
Bij het serveren verplaatst een tennisser zijn gewicht naar achteren, buigt zijn knieën en brengt tegelijkertijd het racket in de ’gooi positie’. Zijn wervelkolom gaat in hyperextensie, zijn voeten komen van de grond en de dominante schouder en elleboog draaien naar buiten. Al deze snelle bewegingen accumuleren kracht, ooit door Joseph Pilates aangeduid als een dynamische kinetische ketting. Deze kracht komt vrij in een explosieve acceleratiefase. Terwijl de romp en schouder terugdraaien, komt het lichaam in een extensie. Al deze bewegingen worden in een flits gemaakt. De kracht die ontstaat vanuit de kettingreactie in het bovenlichaam, verplaatst zich naar de benen, heupen en bekken en gaat via de midden- en bovenrug, schouder, arm en pols via het racket tegen de bal. Bij het raken van de bal, verliest de speler het contact met de grond. Topspelers kunnen de bal een kracht meegeven van zo’n 200 km per uur.

Laat de slagarm niet domineren
Tennis is een eenzijdige sport waarbij meestal één arm dominant is en hiermee ook een hele kant van het lichaam. Als een tennisser zijn compensatiekant niet voldoende traint, leidt dit vaak tot blessures die heel verschillend kunnen zijn. De meest voorkomende tennisblessures zijn: blessure aan knie, buikspier, rug, schouder, elleboog en pols. Zie elders voor een uitleg.

Met Pilates train je op een verantwoorde en onderbouwde manier het gehele lichaam waarbij alle spieren sterker en soepeler worden. De Pilates-methode verlengt de spieren en vergroot de mobiliteit en flexibiliteit van het lichaam door een grote variatie in bewegingen. De kwaliteit en de technische uitvoering van de beweging gaan boven kwantiteit. Uitgangspunt is: met precisie bewegen zonder uitputting.

Pilates gaat voor de winst
Een tennisser staat met een goed en zorgvuldig getraind lichaam veel bewuster op de baan en beweegt zich effectiever. Diepe ademhaling, concentratie, coördinatie en de precisie van bewegen komen in het spel centraal te staan waardoor de speler snel in de juiste flow terechtkomt… op naar de winst.
Pilates heeft zich al bewezen in de tennissport, de resultaten zijn zichtbaar en meetbaar. Serena Williams over Pilates: “I wanted to get really fit … I’ve been doing Pilates and yoga, trying to lean out my body so I won’t be bulky… Pilates gave me results within a week.’

Nu online trainen om straks te presteren
Als voormalige prof-tennisster en Pilates-docente heb ik een Pilates-workshop ontwikkeld speciaal voor tennissers. De tennisbal is onderdeel van de workshop, die alle spieren van het lichaam traint. De oefeningen zijn zorgvuldig uitgekozen om hand-oog coördinatie, balans, rotatie, extensie en flexie te verbeteren. Pilates voor tennissers is een laagdrempelig concept, waarin de nadruk ligt op flexibiliteit en mobiliteit van spieren, gewrichten en pezen. Je wordt leniger en sterker én je weet jouw bewegingen te beheersen.

Doe eens mee om het te ervaren. Je kunt elk moment instromen om je voor te bereiden op het komend tennisseizoen. Voor meer informatie mail naar pilates.denisa@gmail.com of neem een kijkje op mijn website www.denisasilvanova.com

Bronvermelding: Serving-up-Pilates-with Vivian Gabb

Geef blessures geen kans

Kniepijn kan worden veroorzaakt bij het strekken tijdens de service of bij het landen op één been na het slaan van de bal. De knie kan kwetsbaar zijn als deze niet de kracht en flexibiliteit heeft die nodig is om de impact te absorberen en de energie over te brengen.

Buikspieren kunnen overbelast raken tijdens een lange wedstrijd. Zij worden gestrekt wanneer de rug in hyperextensie is, dus bij een service- en bij een backhand beweging.

Rugpijn komt vaak voor tijdens de servicebeweging. De wervelkolom maakt in een split second drie krachtige bewegingen achter elkaar: van rotatie naar hyperextensie naar flexie. Deze repetitieve beweging kan in één wedstrijd meer dan 300 keer worden gemaakt. Niet vreemd dat dit ongemak in de onderrug kan tot gevolg kan hebben.

Schouderpijn wordt veroorzaakt in de versnellingsfase. De schouder is het meest mobiele gewricht van het lichaam, maar is ook het minst stabiel. Het herhaaldelijk strekken van de pezen ten behoeve van de rotatie kan leiden tot een ontsteking en een scheur. Dit zijn vaak zeer langdurige en pijnlijke blessures die ook chronisch kunnen worden.

Elleboogpijn kan worden veroorzaakt door de service, de forehand- en backhand beweging onder overmatige belasting en spanning tijdens het raken van de bal of tijdens de acceleratiefase. De spieren van de arm moeten sterk zijn om het ellebooggewricht te ondersteunen bij het plotseling bewegen van flexie naar extensie.

Polspijn wordt meestal gevoeld wanneer contact wordt gemaakt met de bal. De repetitieve beweging kan overmatig strekken veroorzaken.