Het jaar eindigt voor Bibiane Schoofs met een halve finaleplaats in Taipei

89

✍️ Herke van der Weij

Terwijl de meeste spelers al lang en breed in een hangmat liggen of al proostend selfies maken in een zwembad gaan anderen nog even stug door. In Taipei bijvoorbeeld. Daar speelt Bibiane Schoofs haar laatste toernooi van het jaar. En het mag gezegd worden: She did go out with a bang! ?

Daar waar een stabiel en regelmatig jaar voor de één misschien hartstikke leuk is, hoeft dat voor een ander natuurlijk niet zo te zijn. Bibiane sloot het seizoen 2017 af op plek 203. En ook al kan je aan de ene kant blij zijn dat je 2018 een regelmatig jaar draait en wéér rond die plek afsluit: het heeft toch iets onhandigs in zich, want je bent niet zeker van de kwalificatie van de Australian Open met die ranking. Afgelopen januari viel het allemaal net goed waardoor er in Auckland en Melbourne gespeeld kon worden, maar dat is geen garantie dat het ook in 2019 allemaal wel weer goedkomt. Daarnaast is het naast stabiel presteren ook wel fijn om een uitschieter te hebben in een jaar. Een lekkere kers op de taart; grote ladingen punten voor de ranking, dikke doekoe’s op de rekening maar natuurlijk ook vooral dat heerlijke gevoel van euforie wat bij winnen hoort. Daar speel je voor!

Bibiane is fysiek en mentaal nog helemaal fris daar waar veel andere speelsters op hun laatste benen lopen dus ze dacht: “No guts no glory: gas op die lolly, ik ga gewoon nog 3 weken naar Azië!” En dat heeft goed uitgepakt. Na twee weken een nogal lullige loting met de als 1e geplaatste Zheng (WTA 41) de ene week in de eerste en de volgende week in de tweede ronde mag je nog blij zijn dat je een dubbelfinale haalt, anders wordt het allemaal ronduit frustrerend. En dan de derde week van de trip, de laatste van het jaar: een WTA 125K in Taipei. De loting zat deze keer mee (de geplaatste speelster in haar kwart trok zich terug) en Bibiane maakte daar dankbaar gebruik van.

Het eindresultaat is een halve finale, voldoende punten om rond plek 175 het jaar af te sluiten en meer dan genoeg dollars in de tas om te gaan genieten van een welverdiende vakantie. Wat een heerlijk gevoel moet het zijn om het jaar op zo’n positieve manier af te sluiten. Waar een jaar lang heel hard werken, veel doorzettingsvermogen en een flinke dosis lef al niet goed voor is. Hulde!

Top gedaan Bieb, en nu even de boog ontspannen. Snel de bikini aan, in de hangmat ploffen of met een lekkere cocktail selfies maken in het zwembad. Je hebt het verdiend! ?

? Richard van Loon / fb Bibiane