Scherp, kritisch, niets- en niemand ontziend. Rebels, eigenwijs, dwars. En niet altijd even vleiend. Maar altijd uit liefde voor de sport. Hawkeye laat regelmatig zijn spiedende oog over tal van tenniszaken dwalen.
TENNIS IS TOCH VOOR ONS ALLEMAAL?
Omrekenen? Schijnt niet meer te mogen. Ik trek me daar geen mallemoer van aan, zet regelmatig euriprijzen in gedachten om naar die goede, oude gulden. Schrik ik vaak al van een modern bedrag, als de calculator op de harde schijf onder mijn schedeldak het naar cijfers van vóór 2002 vertaalt, ligt een hartverzakking op de loer.
Zo zocht ik entreeprijzen van het toernooi in Rotterdam (nee, die sponsornaam krijg ik mijn bek en toetsenbord niet uit), volgende week in Ahoy. Of ik schrok? Da’s een klassiek understatement. Wat Richard Krajicek cum suis de gewone mens durven te vragen voor een middag (of avond: gesplitste toegang, dus dubbel cashen) tennis, is op de grens van diefstal. Of er misschien al ver overheen.
Zeg ik 38 euro, zegt u: valt toch mee? Maar dit is het goedkoopste ticket voor (een deel van) de maandag, pas de start van het hoofdtoernooi. Mag u kijken naar Richard Gasquet in de nadagen van z’n carrière. Naar Maxime – off all people – Cressy. Of Gijs Brouwer, Emil Ruusuvuori en een handvol qualifiers. Die vanaf duizelingwekkende hoogte (tweede ring, jawel) niet meer zijn dan Playmobile-poppetjes. Met Playmobile-rackets.
Niets ten nadele van die spelers, maar voor zo’n bedrag wil ik minstens één topper zien, liefst twee. Ook al zijn dat miniatuurversies. Een mens moet tenslotte ook naar Rotterdam reizen en is niet van steen, dus er moet zo nu en dan wat drinken en eten in. Aan het eind van de dag is de liefhebber om en nabij 90 euro lichter: 200 gulden!! Dan wil die toch spelers van het kaliber Grigor Dimitrov, Alex de Minaur en Alexander Zverev hebben gezien?
Afijn, het bedrag loopt op naarmate de week vordert. Om op de halvefinaledag bij 55 euro uit te komen. Inderdaad, Playmobiletarief! Voor 1 dagdeel = 1 halve finale enkel en 1 halve finale dubbel. U gaat ruimschoots over de 100 euro en de 220 gulden heen. Héél ruim. Per persoon. Leuk man, zo’n tennisdagje met het gezin.
Het zal wel de gewoonste zaak van de wereld zijn. Voor het Davis Cup-duel met Slowakije werd ook 45 euro gevraagd, zonder blikken of blozen. Met voor KNLTB-leden 10 euro korting, dat dan weer wel. Maar goed ook, zeker voor wie zondag naar Groningen toog. Want is 35 euro (77 gulden!) al fors aan de maat voor één dubbel en één single, voor 45 euro (99 gulden!) wil een liefhebber godbetere Matwé Middelkoop toch niet zien enkelen? Er werd in het noorden van het land dus ook nog aan kiezers-, euh… kijkersbedrog gedaan. Al zal dat de veelal benevelde studenten in het geheel niet hebben gedeerd.
Hoe dan ook, ik dacht dat tennis de status van elitesport voorbij was en inmiddels van ons allemaal is. Maar in Rotjeknor is het kennelijk nog altijd voorbehouden aan een bepaalde bovenlaag. Die geen last heeft van de crisis, voor wie de energierekening slechts een rimpeling in hun verder zo gladde zee is. Terwijl heel veel anderen die ook – of wél – van de tennissport houden, al blij zijn dat ze de maand überhaupt doorkomen. Laat staan dat ze zich de gang naar Ahoy kunnen veroorloven.
Misschien dat de sponsor van dat toernooi een geste aan die mensen kan doen. Die maakte afgelopen jaar, zo werd deze week bekend, immers 1,9 miljard euro winst! Wat? Ja, ja, u leest het goed: 1,9 miljard euro! Dat is liefst 50 procent meer dan in 2021 (en betrof toen dus ook al een gigantisch bedrag). Maar helaas, ik vrees dat er niets gaat naar tennisliefhebbers die zich geen kaartje voor Ahoy kunnen veroorloven. Het komt grotendeels in de zakken van – u raadt het al – de aandeelhouders.
Nu wil ik hier geen expliciete oproep doen weg te blijven (deed ik ooit bij een voetbalclub – heb ik ook verstand van – en dat leverde tal van woedende telefoontjes op). Zou ook zinloos zijn, zo is de finaledag al stijf uitverkocht. Maar zou het geen geweldig statement zijn dat iedereen die nog geen kaart heeft, maar wel plannen in die richting, alleen naar de kwalificaties gaat? Een hele dag, 14,50 euri. Of nog mooier, dat bedrag schenken aan het Noodfonds Energiearmoede of een ander goed doel om medelanders door de crisis te helpen.
Of is er helemaal geen crisis? Geen bankencrisis blijkbaar.