Erik Smit – In de schaduw van de schaduw

349

✍🏻 Erik Smit

In de schaduw van de schaduw.

Het jaar is net begonnen en de Nederlandse mannen zwerven weer overal ter wereld om te tennissen op de verschillende niveaus. Daar waar de bekende namen in India en Australië speelden en zich voorbereiden op (kwalificaties van) de Australian Open, kwam het merendeel van de tennissers uit bij Challenger of Future toernooien. De zoektocht naar de o zo gewilde punten is ook in 2023 weer aan de orde dag. Niet in de befaamde stadions, voor volle tribunes maar op een tennisbaan in de woestijn.

Jesper de Jong

Jesper de Jong begon het jaar niet in Australië maar op de Challengertour in Zuid-Amerika. Daar bezette hij in de eerste week van 2023 de 288e plek van de ATP-ranglijst. In twee weken tijd boekte hij mooie overwinningen in Argentinië Het hoogtepunt moest de titel bij het tweede toernooi in Tigre worden, na overwinningen op thuisspeler Camilo Ugo Carabelli (ATP-127) en de Italiaan Allesandro Giannessi (ATP-233). Zover kwam het uiteindelijk niet na een verlies tegen Juan Manuel Cerúndolo (ATP-126). Desondanks kan Jesper de Jong tevreden zijn met deze uitslagen. Hij komt deze week bij het Challengertoernooi in Piracicaba, Brazilië in actie in zowel het dubbelspel met de Colombiaan Nicólas Mejía als in het enkelspel.

Guy den Ouden

Het jaar is uitstekend begonnen voor Guy den Ouden. In Monastir (M15) is Den Ouden ondertussen een bekende naam geworden gezien het feit dat hij in de 1e week van 2023 alweer zijn 4e titel in Tunesië behaalde. In een spannende finale trok hij in 2 sets aan het langste eind en moest de Rus Bogdan Bobrov uiteindelijk het hoofd buigen in 7-5 en 6-2. Den Ouden is nu terug op Europese bodem en komt deze week in actie Frankrijk (Bressuire M15).

ITF’s in Qatar

4 Nederlandse mannen maken vanaf dinsdag hun opwachting in het hoofdtoernooi in Doha (M25). In Qatar is een groot aantal Nederlandse tennissers op zoek naar punten voor de wereldranglijst in zowel het dubbel als enkelspel. Vorige week (M15) kwamen er nog 6 mannen in actie bij het hoofdtoernooi in zowel het dubbel als enkelspel. Het was Deney Wasserman die van deze groep het verste kwam, namelijk de kwartfinale. Een speciale vermelding is er voor Dax Donders die het in de tweede ronde opnam tegen voormalig nummer 17 van de wereld, Bernard Tomic. Helaas moest Donders net het hoofd buigen voor de teruggevallen Australiër. Deze week komen Deney Wasserman, Sidane Pontjodikromo, Niels Visker en Elgin Khoelbal in actie op het hoofdtoernooi in het enkelspel. Dax Donders zal in plaats van Wasserman naast bovenstaande namen in actie komen bij het dubbeltoernooi.

Thijs Boogaard

Een speciale vermelding voor de grote revelatie van het Nederlands jongenstennis. Zoals hier bij Tennispassie vast bekend is de pas 14-jarige Thijs Boogaard nu al een fenomenale tennisser. In 2022 reeg hij een groot aantal overwinningen in binnen- en buitenland aan elkaar, en in 2023 is hij vrolijk doorgegaan op de internationale jongenstour van de ITF. In Bratislava (Slowakije) hoefde hij maar 1 set af te staan om de titel in ontvangst te kunnen nemen. In Bratislava werd een zogenaamd J200 toernooi gespeeld. De benamingen voor de internationale jeugdtoernooien zijn dit jaar nieuw en staan nu voor het aantal ranglijstpunten dat er wordt verdiend door de winnaar van het toernooi in plaats van de vorig jaar gebruikte aanduidingen Grade A tot en met Grade 5.