En opeens weet je het …. je wordt assistent-bondscoach!

962

✍🏻 Ronald van der Horst

Tijdens dit WK voetbal kunnen we nog een laatste keer genieten van Louis van Gaal. Met een heerlijke documentaire over Louis werd het WK ingeleid. Met zijn ervaring en totale mens-visie is hij de meest geschikte coach, volgens hemzelf, die Nederland de WK titel kan bezorgen. Het leiderschap van Louis was als speler al te zien. Dat werd nog versterkt door de opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. Deze brede opleiding en het zoeken naar verdieping heeft er voor gezorgd dat, waar hij ook coach was, hij succes behaalde. Om de vacature van bondscoach voor het Nederlands Elftal in te vullen voor het WK kwamen ze dan ook logischerwijs uit bij Louis. Met toestemming van Truus.

Als we dit nu afzetten naar de gang van zaken bij de KNLTB, dan is er toch wel een groot verschil. Ik heb nergens een vacature voor Assistent-Bondscoach dames kunnen vinden. Maar ik lees wel een benoeming van Kiki Bertens tot nieuwe assistent-bondscoach dames. Is zij de beste keuze uit alle sollicitaties? Als tweede sportbond van Nederland verwacht je een gedegen keuze voor een bondscoach. Een brede opleiding als achtergrond zal je zeker op je CV moeten hebben. Je moet namelijk met verschillende individuele spelers kunnen werken. Kiki blonk als speelster minder uit in de mentale en psychische kanten van het tennisspel. Zij had daar de steun van Raemon Sluiter voor nodig. Bekend zijn de tv-beelden van de coaching van Raemon op de baan. Na de mooiste tenniscarrière van alle Nederlandse tennissters heeft Kiki de verkorte coach opleiding gedaan. Mogelijk heeft het moederschap ook een bredere kijk opgeleverd.

Als ik lees op de KNLTB website: ”Elise vroeg me mee als assistent-coach van het Billie-Jean King Cup team in de wedstrijd tegen Frankrijk. Die rol beviel mij goed en ik wil dit graag uitbreiden. Super blij dat ik dat nu kan doen bij de KNLTB. Ik neem mijn ervaringen uit de tour mee en kijk er naar uit de talentvolle jonge meiden te begeleiden en te trainen in Amstelveen. Zo kan ik mijn kennis en ervaringen meegeven en met de meiden werken aan hun droom om de top te behalen.”

En zo kan het raar gaan. Elise Tamaëla is als fysiotherapeut verbonden aan team Kiki Bertens. Na coachproblemen met Raemon neemt zij ook het coach-schap erbij tot het einde van de carrière van Kiki. Door Kiki komt Elise ook in beeld voor het coachen van het Billie-Jean King Cup team. En nu vraagt Elise aan Kiki om haar te assisteren.

Technisch directeur Jacco Eltingh hierover: “Ik ben trots dat we Kiki aan ons kunnen verbinden. Ze heeft een enorme schat aan ervaring en is ook na haar carrière nog steeds een inspiratie en boegbeeld voor de tennissport, zeker voor de jonge meiden. Het is mooi dat we haar op deze manier kunnen inzetten en haar kennis kunnen benutten en doorgeven aan nieuwe generaties. Dat past goed in ons plan om speelsters uit groep 3, 4 uit het ‘5 steps to the top’ plan meer bij elkaar te brengen. Samen trainen en samen reizen waar mogelijk, met goede begeleiding vanuit de KNLTB en in goede samenspraak met de privétrainers. Dat stimuleert en zo maken ze elkaar beter. Op het NTC in Amstelveen hebben we alle faciliteiten hiervoor, maar ook onderweg of elders willen we meer steun bieden. Het effect van deze aanpak kunnen we bij de mannen al in de praktijk terugzien. Daar gaan we nu bij de dames ook aan werken. Er staat een hele brede groep klaar om de wereldranglijst te gaan bestormen.”

Het is de vraag, als je niet de technische basis vaardigheden hebt gehad, het begrijpen van biomechanica enz., of je dan wel de juiste aanwijzingen kunt geven aan spelers. Met jarenlange ervaring in de praktijk kan je misschien details herkennen en makkelijk oplossen. Maar zonder deze trainingservaring wordt dat lastig.

Bij het voetbal hebben we een goede voorbeeld van het te snel op hoog niveau na de voetbalcarrière starten als trainer coach. Marco van Basten is daar een voorbeeld van. Beter zou het zijn als Kiki de mogelijkheid wordt geboden om een brede opleiding te volgen om over een paar jaar als bondscoach goed te kunnen functioneren. Dat ze dan nu mee zou trainen met de groep van toekomstige Nederlandse toppers als hitting partner zou dan de eerste stap kunnen zijn. Als er nu een open sollicitatie was geweest dan weet ik wel dat je bij andere trainers terecht zou zijn gekomen.

In dit licht bezien is het misschien ook goed om eens te kijken naar het personeelsbeleid van de KNLTB. Ik kom veel bij KNLTB bijeenkomsten. En elke keer word ik weer verrast door de nieuwe gezichten. Steeds zo rond de 3 jaar zijn er weer nieuwe jonge mensen. Enthousiast begonnen, maar na 3 jaar gedesillusioneerd vertrokken. Dat komt de slagkracht van de KNLTB niet ten goede. Steeds opnieuw mensen inwerken voordat er iets kan worden ontwikkeld. Ik heb in januari 2022 de KNLTB attent gemaakt op de onjuiste puntentelling van de jeugdranglijst. Ze hadden het ook gesignaleerd kreeg ik te horen. Maar nog steeds, bijna een jaar later, is het systeem niet aangepast. De nummer 1 en 2 onder twaalf jaar staan op de totale ranglijst bij de meisjes op plek 36 en 38. NB Op plek 35 is de finaliste van t/m 14 jaar terug te vinden.

Of we hebben te maken met uitzonderlijke jonge talenten zoals vroeger bijvoorbeeld Michelle Gerards of Michaëla Krajicek. Of het systeem klopt niet. Naar mijn gevoel het laatste. Als je dan op grond van de ranglijst gaat scouten dan kan je jaren de verkeerde keuze hebben gemaakt. Misschien zijn deze twee wel de beste talenten, maar zorg er in ieder geval voor dat het systeem klopt. En zo snel mogelijk. Maar misschien heb je daar medewerkers voor nodig die langer dan 3 jaar bij de KNLTB werken.