DE KEEK OP HET JAAR … DOOR HERKE

336

De eerste in de rij der terugblikken op TennisPassie komt van de pen van Herke van der Weij.

✍️ Herke van der Weij

TERUGBLIK 2019: DE DAMES

Het jaar is voorbij, de poen en de punten zijn verdeeld en de meeste dames liggen ondertussen wel ergens op een tropisch strandje in een niemendalletje een beetje bij te komen van zo’n lang jaar. Tuurlijk, uitzonderingen daargelaten. Er zijn ook dames met pensioen gegaan (Cibulkova), die de Kilimanjaro beklimmen (Muguruza) of een trouwjurk aan het passen zijn (onze eigen Kiki). Tijd dus om de balans op te maken, want 2019: hoe ging dat nou eigenlijk helemaal?

De topper.

Misschien leek 2019 niet altijd even spectaculair, maar over de gehele linie was het gewoon een topjaar. Titels, finales, Elite Trophy en WTA Finals…het is me nogal een lijst! ik bedoel, als je een paar miljoen binnenharkt, onderweg met een 4e plek de hoogste ranking ooit door een Nederlandse dame even aantikt en voor het 2e jaar op rij in de top-10 eindigt dan kunnen we daar natuurlijk alleen maar héél respect voor hebben. Voor Kiki, maar ook voor Raemon, Elise en Remko. Dus een heel groot applaus voor het hele team. Een staande ovatie voor Kiki, een afscheidsapplaus voor Raemon, een aanmoedigings- en veel succes applaus voor Elise een veel geluk met elkaar applaus voor Remko!

De tobbers.

Quirine en Cindy: gauw vergeten dat hele 2019, en met een frisse start aan de bak in 2020. Gelukkig weten jullie beide dat jullie plafond veel hoger ligt, dus eigenlijk zijn de mogelijkheden oneindig volgend jaar. Blijf fit, hou plezier in het hele circus en heb een klein beetje geluk. Veel succes!

De achtervolgers.

Aran is met haar “La Décima” al voorbij gekomen. Fantastische prestaties die haar ook weer een stevige flirt met de top-100 opleveren. Ik ben heel benieuwd welk vervolg dit in 2020 krijgt. Dezelfde strategie maar dan op 60K toernooien of nu door naar de WTA’s en volle bak die top 100 in?

Bieb, Les en Richel maken het kwartet in de top 200 compleet. Allemaal op ranking een constant jaar gehad, de één met meer uitschieters dan de ander. Les heeft drie 25K’s op haar naam geschreven, Bieb kwam héél dicht bij haar career high ranking in de buurt en ook Richel eindigde weer netjes in de top 200. My guess? In ieder geval één van deze dames staat aan het eind van 2020 in de top 100.

The ones to watch.

Met Arianne Hartono (23), Suzan Lamens (20), Eva Vedder (20) en Noa Liauw Fong (19) hebben we 4 meiden tussen plek 400 en 600. Een mooie basis om volgend jaar op verder de bouwen. Of jaren, want deze garde is jong genoeg om nog jaren plezier van te hebben. Laten we hopen dat ze dat plezier zelf ook blijven houden en wie weet kunnen een paar van deze meiden aan het eind van 2020 een ticket boeken naar Australië. Dat zou toch een mooie ontwikkeling zijn, of niet?

Eervolle vermelding.

Die gaat natuurlijk naar Indy de Vroome. Heeft ruim anderhalf jaar in de lappenmand gezeten met de ziekte van Lyme en dat lijkt me echt een kwelling. Ze is daarvan hersteld en heeft gelukkig haar rackets weer opgepakt. En zonder er al teveel woorden aan vuil te maken: het blijkt dus een stuk beter te werken als je 18 aces slaat in een partij ipv 18 dubbele fouten. Die service is aardig opgedroogd! Dit alles heeft geresulteerd in een eindejaar ranking van 249. Superknap! En aangezien Indy nog voor 4 toernooien staat ingeschreven is het doel voor 2020 wel helder lijkt me zo …Melbourne here she comes!

Tot volgende keer, dan kijken we naar de heren!

Groet Herke