DE KEEK OP HET JAAR … DE NEDERLANDSE HEREN

362

✍️ Herke van der Weij

DE KEEK OP HET JAAR. TERUGBLIK 2019: DE NEDERLANDSE HEREN

Het jaar is voorbij, de poen en de punten zijn verdeeld en uiteraard zijn ook de heren een beetje aan het relaxen. Of zijn ze daar ondertussen alweer klaar mee en zijn ze al lang en breed aan het trainen geslagen. Een goede voorbereiding en een sterke start van 2020 is natuurlijk altijd lekker en een aantal moeten nog in actie komen op het NK Tennis in Alphen a/d Rijn van 14 t/m 22 december aanstaande.

De topper.

Onze topper van de afgelopen 10 jaar is dit jaar ook een tobber. Robin kende een lastig jaar en gleed langzaam maar zeker af van plek 50 naar 163. Hij moet dus opnieuw beginnen in 2020, maar zeg nou zelf: als je 10 jaar in de top 80 staat dan is er geen reden om aan een comeback te twijfelen!

De tobbers.

Jelle Sels (ATP377) en Gijs Brouwer (ATP452) zijn dit jaar een beetje blijven hangen. Niet alleen in ranking, maar ook in ontwikkeling zo lijkt het. Ze zijn nu 24 en 23 jaar, en het zou toch mooi zijn als ze komend jaar de stap kunnen maken naar grand slam quallies. Inderdaad: daar moeten ze nog 160 tot 240 plaatsen voor stijgen dus dat is niet zomaar gedaan. Maar wat zou anders het doel kunnen zijn?

De achtervolgers.

Tallon (ATP180), Botic (ATP199) en Tim (ATP293) hebben die barrière genomen óf zitten er nu dicht tegenaan. Deze boys zijn allemaal jong (22, 23 en 24) en hebben allemaal een prachtige stijging op de ranking laten zien in 2019. En dat niet alleen: ze eindigen alle drie op of rond hun carreer high ranking, dus er is voldoende om verder op te bouwen in 2020. Deze mannen gaan samen met Robin op de komende grand slams strijden om een ticket in het hoofdtoernooi en wat zou het mooi zijn als het één (of meerdere) spelers zou lukken om in 2021 rechtstreeks te worden toegelaten!

The ones to watch.

Jesper de Jong (ATP429), Ryan Nijboer (ATP607) en let op…Thiemo (ATP512). De eerste twee zijn jong, hebben dit jaar vanaf plekje “geen ranking” de ranglijsten bestormd en kunnen daar volgend jaar alleen maar mooie dingen aan toevoegen. En Thiemo (ja jullie verklaren me vast voor gek) kan nog wel eens voor een verrassing zorgen. Hij heeft het talent, is bijna weer fit en als het hoofd dan ook nog goed staat voor de laatste jaren van zijn loopbaan…..het zou me werkelijk niet verbazen!

Eervolle vermelding(en).

Allereerst Scott Griekspoor: hij zwaaide kortgeleden af op internationaal niveau. Al uitgebreid besproken maar ook ik zeg nogmaals: dank voor alle mooie momenten Scott. Het ga je goed, we zien je vast nog eens ergens op de baan, op het bankje bij Tallon en anders gewoon met een biertje aan de bar!

De dubbelspelers natuurlijk! Met Wesley (ATP14), Jules (ATP 20), Robin (ATP 33), Matwe (ATP 54), Sander (ATP 68) en David (ATP 95) hebben we een hele roedel in de top 100. Allemaal kanshebbers op grote toernooien, grand slams en de Olympische Spelen, een mooi Nederlandse combinatie in de vorm van Sander en David is ook prachtig om te zien en voldoende keuze voor de Davis Cup. Hulde!

Tot volgende keer, nog even volhouden in komkommertijd!

Groet Herke