✍️ Herke van der Weij
LINKSOM OF RECHTSOM
Een veelgehoorde vraag tijdens de competitie, zeker als je voor het eerst gaat dubbelen met een nieuwe competitiemaat. Maar wat is nou links en rechts, en waarom sta je daar eigenlijk?
De meeste mensen snappen heus wel wat je bedoelt als je het over links of rechts hebt, maar toch is ook logisch om het de forehand of backhandkant te noemen. Omdat je aan de ene kant aan de forehand zijde zit, en aan de andere kant aan de backhandzijde. Tenminste: in de rally. En ook niet als je linkshandig bent, want dan heb je op links in de rally de forehand. Lekker overzichtelijk.
Vaak zie je dat linkhandige mensen links staan. Waarom is me niet helemaal duidelijk, maar het zal iets te maken hebben met de reach die je dan hebt als de service naar buiten gaat. Als tegenstander zou je daar natuurlijk prima rekening mee kunnen houden tijdens het serveren. Net zoals de gedachte “als hij op rechts / forehand staat dan slaat hij waarschijnlijk het liefste forehands dus dan geef ik hem alleen backhands”. Tennis is ook een soort schaken, altijd 2 stappen vooruit denken.
Maar is dat de werkelijke reden waarom je links of rechts staat? Vaak lijkt de linkerkant ook een beetje een prestige kant. Daar worden statistisch gezien de meeste belangrijke punten gespeeld, dus de betere speler moet het daar allemaal maar even fixen voor het team. Onzin natuurlijk, want je moet op rechts wel het voorbereidende werk doen om je partner op links überhaupt een belangrijk punt te láten spelen. Maargoed: toch heb ik soms het idee dat mensen graag links willen staan omdat daar meer glamour vanuit gaat. Correct me if I’m wrong trouwens, zou ook nog zomaar kunnen.
In een gemengd dubbel lijkt het uitgangspunt dat de dame rechts staat. Ook daar kan je veel bij verzinnen. Misschien is de dame minder dwingend in de rally, maar dan moet je als heer toch ook to the rescue komen met je killer volleys? Vanuit dat oogpunt zou je de dame beter links laten spelen, zodat je als heer de punten mooi af kunt maken aan het net. Iedereen blij. Maar dat is dus niet helemaal de standaard. Minder dwingend hoeft volgens mij ook niet perse een groot probleem te zijn, want ik herinner me legio wedstrijden waarbij we de service van de heer vaker braken dan de service van de dame. Die toch zéker gemiddeld 68 km/u serveerde….
Voor de wat meer aanvallende dubbels zal de keuze voor forehand of backhand ook te maken hebben met welke volley ze krijgen als ze beide aan het net staan. Er vanuit gaand dat in dat geval 80% van de ballen laag door het midden (en dus geen once in a lifetime passeerbal langs de lijn of de zoveelste mislukte lob) komt zou je gebaat kunnen zijn bij 2 forehandvolleys. In dat geval zou een linkshandige speler dus op rechts moeten staan. Maar dan moet je forehandvolley wel je betere volley zijn natuurlijk, anders schiet je er nog geen fuck mee op.
Je begrijpt: onduidelijkheid alom en keuzes genoeg. Wat ik me dan afvraag is: waar sta jij eigenlijk in een dubbel? En vooral….WAAROM sta je daar? Daar kan ik vast nog wat van opsteken!
Tot volgende keer,
Groet
Herke