DE KEEK OP DE WEEK … BY HERKE

78
✍️ Herke van der Weij
ZIJN WE EEN BEETJE LEKKER BEZIG? … DE HEREN
Het seizoen is een paar maanden onderweg, en traditioneel gezien is het na de Sunshine Double tijd om van hardcourt naar gravel te gaan. Tijd dus om de balans op te maken met de kwartaalcijfers.
Kleine spoiler: het gaat hartstikke lekker met de heren. Dat is wel zo ongeveer de conclusie.
Zowel Botic als Tallon zijn op dit moment vaste waardes in de top 100. Dat betekent meer tegenstand, en dus ook meer verliezen. Aan de andere kant: als je wint krijg je meer poen en punten, en dat is ook wat waard. Tallon heeft op dit moment nog iets meer verloren dan gewonnen, maar dat is ook wel een beetje een kwestie van wennen. Je speelt nu zo ongeveer iedere wéék tegen een topper. Zijn ranking is mooi verstevigd en in de top-60. Botic zijn winst-verlies is positief, en met een derde ronde in Melbourne en twee kwartfinales ATP presteert hij heel constant dus het is geen verrassing dat hij ondertussen de top-50 is binnengedrongen. Hulde!
Vlak daarachter treffen we Jesper, Tim, Jelle en Gijs. Hebben allemaal stuk voor stuk al 50 tot 100 plaatsen gewonnen ten opzichte van de start van het jaar en staan allemaal hoog genoeg om kwalificatie van Roland Garros te mogen spelen. Jelle en Gijs nog een beetje op het randje, maar volgens mij is de cut off pas over 2 weken, tenzij ik er nu een beetje naast zit. Als Gijs nu gewoon nóg eens zo’n knaller maakt op een ATP toernooi als vorige week in Houston dan zit ook dat wel snor. Alle boys zitten op of boven hun carreer high ranking en dat is gewoon knap. Zou de natuurlijk concurrentie dan toch zijn werk doen? Hoe het ook zij: de mannen hebben er allemaal zin in en mogen uitkijken naar de volgende periode, waar nog veel meer gewonnen kan worden!
Notable movement iets verderop vinden we bij Max Houkes en Alec Deckers. Beide zitten ranking technisch zo tussen plek 750 – 850, maar dat kan allemaal snel gaan hoor. Met een winst verlies balans van 16-5 of 21-9 kan je rustig concluderen dat deze boys on fire zijn. En als je dan de stap van Futures naar Challengers kan maken dan schiet het daarna een stuk beter op met de punten.
Zo maar 8 kerels die het stuk voor stuk harstikke goed doen. Allemaal op hun eigen manier en op hun eigen tempo. Ik vind dat echt prachtig. En dan is het op een gegeven moment echt niet zo gek als we er 3 of zelfs 4 in een hoofdtoernooi van een Grand Slam hebben staan. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht, of zelfs durven dromen? Ik wel natuurlijk, maar dat is achteraf makkelijk praten. Alles moet op een gegeven moment klikken, alle puzzelstukjes moeten op hun plaats vallen. En dat dit nu toevallig bij 8 mannen tegelijk gebeurd?
Laten we daar maar gewoon van genieten!
Tot volgende keer, doen we dan de dames.
Groet
Herke