Davis Cup en het vervolg

32

Afgelopen weekend veroverde Kroatië de Davis Cup ten kostte van Frankrijk. In Lille werd de finale gespeeld volgens het oude format. Vanaf nu gaat het hele handeltje op de schop en wordt het een landentoernooi dat in Spanje gaat plaatsvinden. Dat is in een tijd dat het hele tenniscircus dreigt te verkassen naar Azië in ieder geval een voordeel. Hoewel de geldschieter weer wel een Aziaat is.

Er barstte een hoop kritiek los toen dat nieuws allemaal bekend werd. En vanuit de hoek van de spelers was het helemaal raak. Robin Haase was ‘not amused’ over de hele gang van zaken. Want aan de heroïsche strijd tussen de landen komt een einde en Mark Koevermans-achtige taferelen behoren ook tot het verleden. En waar draait het om? Juist. Om de poen. Nu is Robin Haase wel zo’n realist om toch mee te doen met zo’n evenement, zeker omwille van de broodnodige poen die er te verdienen valt. Deelname levert 150.000 euro op en Robin heeft die euro’s gewoon keihard nodig. Die zegt gewoon; Als je in de top 20 staat dan kun je dat wel laten schieten, maar ik heb dat geld hard nodig. Een Alexander Zverev en een Lucas Pouille peinzen er niet over om in het nieuwe format uit te komen en ook een Roger Federer en Novak Djokovic schijnen niet echt enthousiast te zijn. Zverev verwacht dat van dat clubje alleen Nadal zal spelen, maar da’s haast logisch als het in Spanje is. Die trekt nog wel volle zalen.

Volgens de beleidsmakers van de ITF is een wijziging van het huidige concept nodig. Maar dat zouden wij ook zeggen als we 3 miljard in de komende 25 jaar binnen zien komen. 118 jaar DC traditie wordt aan de kant geschoven voor een enorme bak geld. Of het een succes wordt is nog maar zeer de vraag. En de volgende concurrent diende zich inmiddels ook al aan. Wat de ATP komt ook met een landentoernooi. De ATP Cup. En ook die heeft wat emolumenten. Voor spelers de belangrijkste misschien wel; punten voor de ranglijst.

De spelers mogen dan niet allemaal happy zijn, de meeste tennisbonden zijn dat wel. Want echt lonend was dat DC gebeuren niet. Uit sportief oogpunt is het top dat je dat in je eigenland speelt, maar om dat te organiseren ben je een slordige 400.000 euro kwijt. Dat risico dat je er als bond bij inschiet is in de nieuwe opzet uitgesloten. Dat risico ligt bij de investeerder. Neemt niet weg dat het dringen wordt. Eind 2019 staan er dus in ene tijdsbestek van 6 weken, 2 landentoernooien op de kalender en dan komt ook Roger Federer z’n Rod Laver Cup ook nog voorbij. De ITF zou graag naar september gaan met de DC nieuwe stijl zij het niet dat Roger die periode al geblockt heeft. Voor de plannen van 2020 gaan de ITF en de ATP binnenkort eens praten of het niet anders kan. Hopelijk bestaan die evenementen dan nog.

? Richard van Loon