DAVIS CUP EN FED CUP

442

✍️ Ronald van der Horst

De ITF gooit dit jaar alles op de schop. Minder spelers en speelsters op de ATP en WTA ranglijsten en een nieuwe ITF World ranking voor spelers om mee te kunnen doen aan de kwalificaties voor ATP en WTA toernooien. Met ook een zekere doorstroom van jeugdspelers. Hoe dat allemaal gaat uit pakken moet het komende jaar uitwijzen.

En dat geldt eigenlijk ook voor de nieuwe opzet van de Davis Cup. Daar moest vorig jaar over gestemd worden en het nieuwe format werd met een krappe meerderheid goedgekeurd. Erik Poel stemde, namens de KNLTB, toen voor de nieuwe opzet. Er waren twee belangrijke redenen geweest om voor te stemmen. De ITF had volgens Erik geluisterd naar de spelers (niet naar hun eigen spelers. Robin Haase en ook captain Paul Haarhuis waren voorstanders van het oude systeem). De topspelers vonden het oude Davis Cup schema te zwaar. En de tweede reden was dat het de KNLTB dan geen geld ging kosten, maar zelfs geld ging opleveren.
Dus ik was heel benieuwd naar de plaatsingsronde in begin februari. Welke toppers zouden nu spelen?

1 Novak Djokovic niet gespeeld
2 Rafael Nadal vrijgesteld
3 Alexander Zverev gespeeld
4 Juan Martin del Potro vrijgesteld
5 Kevin Anderson Z-A speelde geen kwalificatie wedstrijd
6 Roger Federer niet gespeeld
7 Kei Nishikori niet gespeeld
8 Dominic Thiem niet gespeeld
9 John Isner vrijgesteld
10 Marin Čilić niet gespeeld
11 Karen Khachanov gespeeld
12 Stefanos Tsitsipas GRE speelde geen kwalificatie wedstrijd
13 Borna Ćorić niet gespeeld
14 Milos Raonic niet gespeeld
15 Fabio Fognini niet gespeeld
16 Daniil Medvedev gespeeld
17 Roberto Bautista Agut vrijgesteld
18 Marco Cecchinato niet gespeeld
19 Diego Schwartzman vrijgesteld
20 Nikoloz Basilashvili GEO speelde geen kwalificatie wedstrijd

Zwitserland speelde zonder Roger Federer en Stan Wawrinka en zette de 15 jarige Jerome Kym in nadat de wedstrijd naar Rusland was gegaan. Zwitserland plaatste zich niet voor de eindronde. Ook bij de Belgen geen David Goffin. Nederland plaatste zich knap voor de laatste 18 landen. Maar het had wel het geluk dat Tomas Berdych niet speelde bij de Tsjechen. Berdych was in Australian Open al een maatje te groot voor Robin Haase.

Het is nu nog de vraag of de topspelers wel met de eindronde gaan meedoen. Misschien gaan ze wel liever op vakantie. Voor het geld hoeven deze spelers het niet te doen. De bovenstaande beeld van de kwalificatiewedstrijden doet niet het beeld overlopen dat de topspelers voor de nieuwe verandering zijn.

Waren de wedstrijden van de Davis Cup vroeger op de open zender NOS te zien, nu moet je abonnee zijn om het te kunnen volgen. Dus de promotionele waarde is minimaal geworden. Werden er vroeger ook nog wedstrijden gespeeld in het zomerseizoen, nu is dat alleen in februari en november. Dat is juist een tijdstip dat je nog niet denkt aan lekker buiten tennissen. Dus in het verleden waren er meer kosten aan verbonden, maar dat weegt niet op tegen de zendtijd en de energie die een thuiswedstrijd kan geven aan tennissers. Want juist bij evenementen waar we chauvinistisch kunnen zijn trekt het veel toeschouwers.

Daar was de Fed Cup in Den Bosch een mooi voorbeeld van. Ondanks dat Kiki Bertens er niet bij was zat het helemaal vol in de Maaspoort. In de toekomst zal dat, wat betreft de Davis Cup, dus nog maar zeer beperkt zijn om onze spelers live te zien. Hoe het in Madrid geregeld zal zijn is nog onduidelijk. In zes poules van drie proberen de landen zich te kwalificeren voor de kwartfinales. Met de zes winnaars en de beste tweede plaatsen. Op zich is dat ook vreemd omdat je dan moet gaan vergelijken tussen de poules. Zouden er veel wedstrijden in een poule gespeeld worden dan zou dat logisch zijn. Maar met drie wedstrijden in de poule is dat maar zeer vaag. Of we er veel van te zien zullen krijgen is ook nog de vraag. Er worden 6 wedstrijden tegelijk gespeeld en ik verwacht dat de wedstrijd van Nederland alleen te zien zal zijn bij een betaalzender. Het is nu namelijk onderdeel van een commercieel gebeuren geworden.

Voor de spelers ligt er € 500.000 te wachten lees ik in de krant. Maar ik zou dat toch te gek vinden dat alleen de spelers daar van zouden profiteren. Ik kan mij voorstellen dat er een deel naar de spelers zou gaan en een deel naar de KNLTB. Die kan dan een keuze maken om te zorgen dat de wedstrijden door heel Nederland is te zien en/of dat het geld bijvoorbeeld in de jeugdopleiding wordt gestopt. In het laatste geval zou ik de keuze van Erik Poel om voor de nieuwe opzet te stemmen kunnen rechtvaardigen. Dan komt er nog iets positiefs uit de nieuwe opzet.

De Fed Cup wedstrijd werd helaas verloren van Canada. Kiki Bertens had gekozen voor trainen op hard court als voorbereiding op de komende toernooien. Dit vind ik logisch en professioneel. Ik weet niet of het tijdstip om de ondergrond te kiezen te ver naar voren ligt om hier rekening mee te houden. Misschien heb je wel meer kans op gravel tegen een tegenstander als Canada, maar kan je ook kiezen voor een ondergrond die passend is bij het programma van je beste speelster. Dan had mogelijk Kiki Bertens niet in Dubai maar in Nederland haar voorbereiding gedaan voor het komend toernooi. Maar dan zou de promotionele waarde voor het hele tennis veel groter zijn. Juist de thuiswedstrijden van het Davis Cup en het Fed Cup team zijn de pareltjes in het tennis jaar in Nederland. En die moet je zo veel mogelijk koesteren.

Dat is misschien ook een les voor de toekomst om niet alleen naar het geld te kijken, maar vooral ook naar wat er leeft bij de spelers en de technische staf en wat het beste voor het Nederlandse tennis is. Laat dit een les zijn voor toekomstige beslissingen. Vaar je eigen koers en luister vooral naar je eigen spelers. Daarbij is het mooi als Robin Haase aangeeft dat het niet om het geld gaat, maar om de eer om voor je land uit te komen. Voor zo iemand moet je gaan om het tennis uit te dragen.