COLUMN RONALD: ZOMERVAKANTIE, TOERNOOIEN EN SPELREGELS

557

✍️ Ronald van der Horst

Het is weer zomervakantie en dat houdt in dat het topdrukte bij de toernooien is.

Voor startende spelers is het tegenwoordig makkelijk inschrijven. Je kunt dat allemaal digitaal doen. Vroeger moest je in het wedstrijdbulletin, waar de Competitie Indeling instond, samen met de Toernooiagenda, de gegevens van de organisator opzoeken om je aan te melden. Dat scheelt de organisatoren van tegenwoordig een hoop werk. Maar door het aanmelden op toernooi.nl missen spelers en ouders van kinderen een hoop informatie die je eigenlijk zou moeten beheersen voordat je toernooien gaat spelen. Want het is heel apart dat je bij een sport wedstrijden gaat spelen zonder dat je alle regels kent.

Zelfs op het niveau van internationale jeugdtoernooien kom je tegen dat spelers bijvoorbeeld niet het verschil weten van spelen zonder en met scheidsrechter. Zonder scheidsrechter mag je vragen om de balafdruk te komen checken en met een scheidsrechter moet je op je eigen helft blijven. Dat gebeurde niet met als gevolg een waarschuwing.

Misschien moet er bij alle toernooien op toernooi.nl, zeker bij de 8 en 9 toernooien, naast een link voor de bijzondere wedstrijdbepalingen ook een link zijn voor de spelregels en voor het toernooireglement van de KNLTB. En ook bij de Junior Tour toernooien zou er een link naar het toernooi reglement moeten komen. Dat scheelt veel discussies tussen onwetende ouders en organisatoren. Dan zou de ouder van een als 5e geaccepteerde speler weten dat bij 5 byes, de bye naar de 4 geplaatste spelers gaat en dat de laatste bye geloot wordt. Of dat een ouder een bericht stuurt dat het toch heel raar is dat bij het ITF toernooi in Bakkum er 16 byes zijn in het hoofdschema. Waarom zijn er niet meer spelers uit de kwalificaties doorgeschoven? Terwijl in het Fact sheet staat dat er een schema van 48 is. Maar ook het feit dat een speler om 11.30 uur belt wanneer hij moet spelen, omdat hij de order of play niet had kunnen vinden. Het bleek dat hij al in de 2e ronde na 10 uur moest spelen en hij was nog in het zuiden van het land. Hij had geluk dat het een driesetter werd op zijn baan. Hij kwam uiteindelijk na 13 minuten na het afroepen van zijn naam het park op wandelen.

Ik vind dat spelers hun verantwoordelijkheid moeten leren nemen, maar dat ouders daar bij kunnen helpen. Die moeten dan wel weten hoe het zit en de regels kennen. Daarbij moeten ze ook respect hebben voor de organisatoren en de tegenstander van hun kinderen. Meermalen hoor ik dat spelers niet komen opdagen voor de verliezersronde omdat ze te lang moeten wachten. De tegenstander wacht wel netjes een paar uur maar dan blijkt de speler niet meer op het park te zijn. Of dat een speler niet op komt dagen. De organisator belt dan netjes op of er iets aan de hand is. Maar dan blijkt de speler niet te komen omdat hij in de voorgaande weken teveel had gespeeld zonder dat even netjes bij de organisator te melden. Ook maakte ik een discussie mee van ouders die vonden dat hun kind niet op een tussenbaan moest spelen, want dan had hij teveel last van overkomende ballen. Al deze zaken kunnen het plezier van het organiseren van een toernooi wegnemen bij de organisatoren. En dat zou jammer zijn.

Ik vond het een feest om op de finaledag bij het Junior toernooi in Lelystad te zijn. Er werd gelijktijdig een Open jeugdtoernooi gespeeld. Maar iedere speler van elk niveau kreeg evenveel aandacht. Bij alle banen werden voor elke partij netjes de lijnen geveegd. Elke speler werd persoonlijk benaderd en kreeg na afloop een drankje op de baan. Er was een poffertjes kraam. Vooraf werd aan alle spelers even de organisatie uitgelegd, zorg dat je drinkfles gevuld is, we gaan 5 minuten inspelen en de papa’s en mama’s mogen lekker komen kijken maar er mag niet worden gecoacht. Daarna was er nog een aparte prijsuitreiking per onderdeel op een ereschavot. Hier werd ik echt blij van!

Daarom hoop ik dat sommige ouders wat meer respect tonen voor de organisatie. We moeten de vrijwilligers, die dit allemaal mogelijk maken, koesteren. Lees in ieder geval eerst de reglementen door. Hopelijk wordt dit in de toekomst wat makkelijker via een link op www.toernooi.nl. Maar anders even zoeken op de KNLTB site. En bedank ook als ouder en speler de wedstrijdleiding na afloop van het spelen. Kleine gewoonte maar een terecht gebaar.

Maar er zijn ook nu al positieve ouders. Wat te denken van het bakken van een heerlijke bananentaart van de overgebleven bananen. Bij een jeugdfeest hoort gebak. Super!

Een fijne zomervakantie iedereen en veel plezier en succes bij het spelen van je toernooien.

Groet Ronald