✍️ Ronald van der Horst
Wedstrijden spelen
De corona pandemie heeft voor een heel bijzonder wedstrijdjaar gezorgd. De toernooien zijn nu schoorvoetend weer opgestart. Het Victorie Open was het eerste toernooi in mijn regio dat startte. Gevolgd door het RS Black Edition Bakkum Enkel in plaats van het hele gezellige Bakkum Dubbel toernooi. Twee weken terug was het Kaasstad met weer volle schema’s en alle spelsoorten. Opvallend is dat er bij zowel het Victorie Open als het Kaasstad toernooi geen DE 3 is. Alleen Bakkum had een poule-tje van 5 bij de DE 3. Maar dat steekt schril af t.o.v. het herenschema van 23 spelers in een schema van 32.
Waar zijn alle speelsters gebleven? Het waren er altijd al minder dan bij de heren. Mogelijk heeft het ratingsysteem er mee te maken. Dat dames, zeker als ze Gemengd zaterdag gaan spelen, sneller naar de speelsterkte 2 toegroeien. Vroeger was je B (3) en bleef je B (3), ook als je wel eens ver in een schema kwam. Je moest dan redelijk wat punten halen om hoger te komen. En om A (1) speler te worden, moest je door een ballotage commissie goedgekeurd worden om de A status te krijgen.
Ook bij de Jeugd Ranglijst Toernooien ( JRT toernooien) is het één en ander veranderd. De vroegere benaming van K-toernooien van 1 t/m 5 is ingeleverd voor Junior Tour Goud, Zilver en Brons. Waren het vroeger schema’s van 32 spelers, het zijn nu nog maar schema’s van 16. De puntentelling is ook vernieuwd. Je neemt je punten mee naar een leeftijdscategorie hoger. Was er vroeger bij de overgang naar een hogere categorie een subjectieve component, die is nu ingevuld door een objectievere maatstaf van punten. Dat is positief. Maar verder straalt het huidige systeem weinig prestatieve opleiding uit. In de Kerstvakantie waren het afgelopen jaar geen toernooien “omdat de gezinnen toch ook met vakantie moesten kunnen gaan”. Wat is er voor een kind nou leuker als te mogen tennissen in de vakantie? Geen druk van school en het leukste doen wat er is, wedstrijden spelen. Wat is er mis mee om ook in de vakanties JRT aan te bieden? En dan niet alleen Brons, zoals in de voorjaarsvakantie vorig jaar. Doordat de beste 6 enkel resultaten te tellen, kunnen ouders en hun kinderen prima besluiten om een keer een toernooi over te slaan en op vakantie te gaan. Maar voor de kinderen die niet weggaan en graag in de vakantie willen spelen, zou het mooi zijn als er dan ook Goud, Zilver en Brons toernooien zijn.
Werden er vroeger door de KNLTB de indeling van de K2 en K3 toernooien op sterkte gemaakt. Nu is er een vrijheid om ook lagere toernooien in de buurt te spelen. Dat wordt zelfs gestimuleerd door de KNLTB met de mededeling dat als je Zilver wint dat gelijk staat aan de halve finale bij Goud. Iets soortgelijks ontstaat als je Brons wint. Dan haal je meer punten als een kwartfinale bij een Zilver toernooi.
De boodschap die de KNLTB hiermee uitdraagt is, dat je niet de uitdaging moet aangaan tegen sterke tegenstanders, maar dat je moet berekenen waar je de meeste punten kan halen. Of om een toernooi dichter bij huis te kunnen spelen. Hierdoor zie je dat hoge gerankte spelers kiezen voor een lagere categorie om makkelijker punten te halen. Naast dat je zo niet stimuleert om je te meten met gelijkwaardige of betere spelers en je zo verder te ontwikkelen, ontneem je de spelers op een lager niveau ook stappen vooruit te maken. Die spelers kunnen de pech hebben om een eerste ronde tegen een geplaatste veel sterkere speler te loten en zo niet de waardering voor hun trainingsarbeid te krijgen. En ook geen punten om zichzelf op de ranglijst te verbeteren om in een hogere categorie te kunnen spelen. Vooral bij de meisjes is er een hele cultuur van kans berekenen. De meisjes toernooien (Zilver en Brons) zitten regelmatig niet vol. Voor het doorgaan van een toernooi zijn 9 meisjes nodig. Door te kiezen voor een toernooi met 9 deelnemers heb je een goede kans om een bye te krijgen in de eerste ronde en zodoende kans op meer punten. Waar je bij t/m 12 jaar bezig moet zijn met ontwikkelen, zorgt het huidige systeem er vooral voor dat ouders met de punten en ranglijst bezig zijn. Met als gevolg het lager inschrijven dan op de grond van de plaats op de ranglijst gerechtvaardigd zou zijn.
Over het algemeen zitten de jongens toernooien wel helemaal vol. Daar zijn weinig byes en is het juist lastig om voor de eerste keer mee te doen met een brons toernooi. Als ik nu kijk naar de lijst van niet geaccepteerde jongens bij een Brons toernooi t/m 12 jaar dan zou ik of nog meer Brons toernooien voor jongens organiseren of de schema’s groter maken. Met misschien de kwalificatie ronde op de vrijdagmiddag. Misschien dat er over nagedacht moet worden om voor jongens en meisjes verschillende routes en toernooivormen te organiseren. Ook later bij de leeftijdscategorie t/m 16 jaar zijn er grote verschillen. De top bij de meisjes kan zich al meten in een NRT toernooi. Zo haalde de Nationale kampioen t/m 16 jaar, Anouk Koevermans, de finale van het NRT *** toernooi in Roden. Bij de jongens is dat lastiger om al zo ver te komen in het schema. Maar die kunnen wel een NRT toernooi spelen en vaak ook nog gelijktijdig een HE 3 met een groot schema van 32 en zelfs 64 spelers. Met dus kans op veel wedstrijden en veel leermomenten.
Bij de meisjes en dames is het nu een vicieuze cirkel. Veel speelsters met een rating van rond de 4 spelen kwalificatie bij een NRT * toernooi en halen met die rating zelfs het hoofdtoernooi. Terwijl deze speelsters zich meer zouden kunnen ontwikkelen als ze een 3 en 4 toernooi zouden spelen, indien die grotere schema’s zouden hebben.
En een pas op de plaats, in plaats van te snel hoog willen spelen, kan wel eens gunstig zijn voor de ontwikkeling van een speler. Als mooi voorbeeld is de route van Kiki Bertens. Iedereen vond dat zij al internationaal moest spelen toen zij nog in Nederland de A / NRT-toernooien speelde.
Waar ik het, voor een mondiale sport als tennis, bijzonder vind dat de punten voor de ranglijst van de WTA en ATP verschillend zijn, zou een aparte benadering van het dames en heren tennis voor de KNLTB misschien nog niet zo gek zijn. Soms gebeurt dat al. Zo werd bij de Nationale Kampioenschappen in Amstelveen bij de heren om de best of five gespeeld. Nog niet het hele toernooi, maar wel de finale. De jongere spelers gaven aan dat ze het heel leuk vonden om te mogen strijden om 3 gewonnen sets. Hopelijk iets voor het volledige hoofdschema het volgende jaar. Minder grote schema’s bij de dames dan bij de heren zou een betere afspiegeling zijn van het aanbod. En bij de jeugd minder toernooien bij de meisjes en mogelijk ook een andere puntentelling voor de ranglijst.
De KNLTB heeft haar best gedaan om toernooien weer door te laten gaan. Naast de organisatie van de Nationale kampioenschappen bij de jeugd en bij de volwassenen heeft zij ook gestimuleerd om de NRT toernooien weer te organiseren. Daarnaast heeft zij ook gestimuleerd dat er dit jaar een Future zou doorgaan. Ook voor de internationaal spelende spelers is het een zeer moeizaam jaar. Weinig toernooien en spelers die niet ver weg willen reizen, zorgen ervoor dat het Future in Alkmaar sterk bezet is. Hierdoor is er ook voor spelers lager op de ATP en WTA ranglijst bijna geen kans om wedstrijden te spelen. Maar voor de tennisliefhebbers wel een kans om weer live te kunnen genieten van Nederlandse topspelers. Het Future Alkmaar is van 24 augustus t/m 30 augustus.