Ronald haalt in zijn column van deze maand de kleding c.q. sponsorregels voor kleding aan en hij haalt verder een teer onderwerp aan met de beloning en/of ondersteuning van talentvolle spelers/speelsters in ons land vanuit de bond. Lees het eens op je gemak en voel je vrij om inhoudelijk te reageren.
Ik was tijdens de Nationale Jeugd Kampioenschappen twee dagen aan het kijken hoe het gaat met de jeugd. Het viel mij op dat de toezichthouders bij het begin van een wedstrijd bij alle kinderen keken of de kleding wel aan de kledingvoorschriften voldeden. Er moest zelfs een shirtje gewisseld worden omdat op de rug zelfs een minuscule reclame uiting niet toegestaan was. Ik verbaas mij erover dat dit nog steeds in 2018 een item is. Eind vorige eeuw was het ook al zo streng tijdens de Nationale Jeugd in Hoofddorp. Afgeplakte kleding reclame op de pet werden niet geaccepteerd. Terwijl het hele park vol hing met witte borden achter de baan wat ook niet volgens de regels mocht. En terwijl dat juist ook nog grote invloed had op het spel.
Blijkbaar begrijpt de KNLTB nog steeds niet dat het tennissen op nationaal niveau handen vol geld kost. Dan is een gesponsord shirtje welkom. Want dan kan je geld in andere aspecten van het tennis ontwikkelen steken. Ik ben altijd voor het verruimen van de reclame geweest. Naar aanleiding van een door mij geschreven brief is er toen een gesprek geweest om de reclame regels te verruimen. Het werd toen 300 cm² voor en achter. Het mochten ook verschillende sponsors zijn. We hadden toen ook naar andere sporten gekeken. Bij voetbal was zelfs 600 cm² toegestaan. Die 300 cm² was toen de regel. Grappig was ook dat het shirtje toen een knoopje moest hebben volgens de regels. Een T-shirt was toen volgens de ITF regels niet toegestaan. Dat hebben ze destijds in overleg maar losgelaten en konden gewoon alle toernooien ook hun toernooi T-shirts uitgeven. De KNLTB zou juist sponsors of sponsoring moeten stimuleren om de tennisspeler meer te ondersteunen en die daarvoor als tegenprestatie reclame op de kleding mogen zetten. Of dit nu internationaal niet mag, doet niet ter zake. Eerst maar reclame in Nederland en in de eigen regio kunnen maken. Ga je internationaal spelen dan koop je voor de wedstrijden een paar extra shirtjes.
In dit verband kreeg ik laatst een verzoek via een mailtje van Gijs Brouwer of ik een bijdrage wilde leveren aan zijn crowdfundingsactie op Talentboek.nl om hem een verdere stap te laten maken. Ik ben heel benieuwd of de KNLTB Gijs ook financieel hierbij gaat ondersteunen. Ik ken Gijs al een aantal jaren vanuit mijn functie als organisator van het ITF Future Alkmaar en vind dat hij stapsgewijs steeds beter wordt. Dat uit zich ook in de stapsgewijze progressie op de ATP lijst. Eind 2016 763e plaats ATP, 2017 512e plaats ATP en in 2018 met een hoogste ranking van 376. Hij zit in de groep van Arjan van der Zande. Bij die groep hoort ook de met reuzesprongen omhoog schietende Jelle Sels, nu 5e Nederlander op de ATP lijst op nummer 276.
Uit mijn ervaring de afgelopen jaren wil de KNLTB spelers meestal wel ondersteunen, maar dan moesten zij kiezen om te trainen in Almere onder leiding van de KNLTB trainers en coaches. Het is dan nog maar de vraag of je daar beter van wordt. Je hebt nu een band opgebouwd met je eigen trainer. De trainers en coaches bij de KNLTB zijn niet beter dan bijvoorbeeld een Arjan van der Zande. Zo zijn er nog veel meer goede trainers in het land die ik hoger inschaal dan de trainers bij de Bond. Ieder KNLTB lid betaalt mee aan een stukje toptennis in Nederland. Ervan uitgaande dat de KNLTB er voor iedereen (alle tennissende leden) is, lijkt het mij meer voor de hand liggen dat ze de spelers bij hun trainer laten waar een klik mee is. De keuze van de speler moet centraal staan!
Als mooi voorbeeld hoe het bij een andere bond ook kan gaan is bij het schaatsen. De ploeg met topsprinters wilde graag bij Gerard van Velde trainen, maar hadden nog geen sponsor. De KNSB i.s.m. NOC*NSF ondersteunde de schaatsers en Gerard van Velde financieel. Hierdoor kon de ploeg hun basis programma gewoon draaien! De KNLTB zou er daarom goed aan doen om bewezen prestatie, zie jaarlijkse progressie, te waarderen en dat met een matrix te gaan ondersteunen. Dat kan zijn dat een speler een persoonlijke financiële ondersteuning krijgt van de bond. Het zou niet moeten uitmaken of hij nou tennist in Almere of ergens anders in Nederland. Of dat de KNLTB geld of een trainer beschikbaar stelt om bijvoorbeeld de coach op tour te kunnen vervangen op de thuisbasis. De thuis zijnde spelers kunnen dan doortrainen en de reizende coach hoeft dan geen vervanger in te huren.
Het huidige NTC in Almere is deprimerend. Totaal geen tennisuitstraling meer. Als je binnenkomt dan zie je een speelhonk voor kinderen. Dus dat spelers daar niet naartoe willen lijkt mij duidelijk. Daarom is het goed dat het NTC naar Amstelveen gaat. Een nieuwe plek met nieuwe kansen. Zou het misschien een optie zijn om meerdere toptennissers met hun trainingsgroep en hun eigen trainer straks gratis in Amstelveen te laten trainen? Geen baanhuur rekenen en je krijgt nog kruisbestuiving tussen de trainers. Bespaart ook veel bondscoaches en geld uit. En het komt ten goede aan het toptennis.
met hartelijke groet
Ronald van der Horst