COLUMN RONALD VAN DER HORST – VOORJAARSCOMPETITIE

562

✍️ Ronald van der Horst

De voorjaarscompetitie is twee weken onderweg. Eindelijk weer een echte competitie met een kampioenschap met promotie en weer een mogelijkheid om te degraderen. De kans op het laatste is soms wat geringer omdat ik hoor dat er toch wel wat teams zich uiteindelijk hebben teruggetrokken.                                                                                                                    Maar na de corona is dit weer de eerste serieuze tennis competitie. Ik verwacht dan ook dat er op de maandag weer grote verslagen in de krant zijn te lezen. Maar niets is minder waar. Ik heb even gekeken wat de verschillende regionale dagbladen bij ons hebben geschreven. In de pre-coronatijd werd er, voordat de competitie begon, een artikel geschreven over de naderende competitie. Welke verenigingen en teams in welke klasse spelen. Maar dit jaar niets van dat alles. Geen enkele voorbeschouwing. De Alkmaarsche Courant kwam na de eerste zondag met een groot artikel over Heerhugowaard Gemengd 1. Jarenlang de hoogst spelende vereniging boven het Noordzeekanaal. Dit team heeft zelfs een aantal keer eredivisie gespeeld met spelers uit eigen kweek. Dit jaar heeft het eerste gemengd een stapje terug gedaan en speelt nu in de eerste klasse Gemengd. Na de tweede zondag stond er een artikel over het heren eredivisieteam van Heerhugowaard met een interview met aanvoerder Jake Mak. Wat opvalt is dat er geen uitslagen bij staan. Het Kennemer Dagblad had na de eerste zondag een soort voorbeschouwing over de gang van zaken bij Westerhout, Marquette en TC Bakkum. Bij de tweede vereniging ging het vooral over het herentennis. Terwijl Marquette Gemengd 1 al jaren het echte vlaggenschip is van de vereniging met het eerste team in de tweede klasse Gemengd. Bij Bakkum is Gemengd 1 nog wel het paradepaardje. In de krant stond wel een verklaring over waarom de Hoofdklasse dit jaar ingeleverd werd. Jonge zelf opgeleide speelsters kregen de kans. Maar niets over de gespeelde wedstrijd met uitstekende resultaten van deze nieuwkomers.

De spelers van TV Hoorn, dat ook in de eerste klasse Gemengd speelt, konden na de eerste zondag ook niets terugvinden in hun regionale krant. Dat werd wel goed gemaakt door een mooi verslag met alle uitslagen van de thuiswedstrijd tegen TC Bakkum. Maar dat was het enige verslag na de tweede zondag! Niets in de regionale krant over Bakkum 1, over de wedstrijd Marquette 1 tegen Bakkum 2 in de tweede Klasse of een verslag van TV De Hout dat ook in de tweede klasse speelt.

Als ik dat nu afzet tegen de 5 pagina’s tekst over de regionale voetbal elftallen dan hebben we het bij tennis niet goed voor elkaar. Als je wilt laten zien aan de tennissers hoe leuk het is om naar attractieve wedstrijden te kijken met regionale bekende spelers dan moeten we met alle verenigingen een vuist maken. Juist in een competitie die maar 7 weken duurt heb je alle aandacht nodig.

Wat misschien zou helpen is als de KNLTB het voorbeeld geeft door het gemengde tennis meer op de voorgrond te zetten. Jacco Eltingh geeft wel aan dat de gemengde competitie van belang is voor het Nederlandse tennis. Maar als je juist het heren tennis groot op de kaart zet, dan geef je een slecht teken af. Juist bij de verenigingen waar het gemengde team het belangrijkste is, zie je spelers opgeleid worden. In het heren tennis gaat het meer om spelen voor een vergoeding.

We moeten er dan met elkaar wel voor zorgen dat de voorjaarscompetitie een serieuze competitie blijft. Ik hoor veel over teams die zich hebben teruggetrokken. Ik zag zelfs dat er een poule in de derde klasse maar uit 6 teams bestond.

Als tennissers moeten we meer gaan ondernemen. Kenbaar maken aan de buitenwereld dat tennissen heel leuk is. En dat het ook leuk is om van dichtbij goed tennis te zien. Met in de competitie bekende spelers uit de club en uit de regio. Zoek de PR op!

Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan het korfbal. Ik had het voorrecht om afgelopen zaterdag de Korfbal League finale in Ahoy te mogen bijwonen. Wat een sfeer. Ik sprak na afloop jonge toeschouwers die helemaal uit Dokkum waren gekomen met een vriendengroep om er bij te zijn. Maar wat ik nog het meest imponerend vond was de media aandacht. Regionale radio en tv commentatoren brachten live verslag uit van deze happening met 6.000 toeschouwers.

Media Korfbal League finale Ahoy

De tennisverenigingen zullen zelf meer copy moeten aanleveren. En het niet overlaten aan de pers. We zullen moeten knokken voor onze plek. De lezers willen wedstrijdverslagen lezen. Maar ook het verhaal achter de wedstrijden of de teams. Waarom de vereniging juist kiest voor de gemengde competitie. Een mogelijkheid is ook dat er wekelijks, naast de wedstrijdverslagen, een team extra uit wordt gelicht. Geef wat meer inside informatie over de beleving van het team.  Anders blijft er niets over. In mijn regio zijn er in de loop van een paar jaar tijd nog maar 26 van de 41 indoortennisbanen over. Als we bij de verenigingen niet het PR beleid op de voorgrond plaatsen ligt het tennis over een paar jaar op zijn gat. En dat is zonde, want het is een prachtige sport!

Succes in de competitie en zoek de media op!

groet Ronald