COLUMN RONALD VAN DER HORST – TOERNOOIEN

674

✍️ Ronald van der Horst

Al vele jaren steekt Ad Luttikhuis zijn nek uit om spelers wedstrijden te laten spelen. Dat doet hij o.a. door een Future toernooi in Oldenzaal te organiseren. Maar de afgelopen winter deed hij dat ook door in Eibergen 6 !!! NRT toernooien te organiseren. De achterliggende gedachte is dat spelers niet in de winter naar het buitenland hoeven te vliegen om dichtbij goede wedstrijden te spelen.

In 2003 was er het Henk Timmer Circuit. Uit overleg tussen de KNLTB en de privésector kwam naar voren dat er behoefte was aan een nationaal winterprogramma, daar er in Nederland voor beginnende professionals, categorie 1- en 2 spelers en Jong Oranje spelers nauwelijks speelmogelijkheden zijn. Helaas koos de KNLTB voor een andere invulling en verdween het circuit van de kalender.

Sommige spelers vonden Eibergen heel ver weg. Maar veel spelers gaan nu voor hun wedstrijden in een hotel in Turkije zitten om Futures te spelen. Het concept wat Ad hanteerde maakte het ook voor de spelers aantrekkelijker. Het eerste toernooi werd verder gespeeld in een volgend weekend. In dat volgende weekend werden ook de kwalificaties gespeeld van het volgende toernooi. Zodoende blijf er reuring en sta je niet alleen in de hal de laatste wedstrijden te spelen.

Ik wil andere tennisscholen en tennishallen oproepen om de volgende winters ook toernooien te gaan organiseren. Enerzijds om Ad wat te ontlasten en een betere spreiding in het land te krijgen en anderzijds om veel meer toernooien in de winter te organiseren. Vroeger waren er rond Kerst altijd NRT-toernooien in Alkmaar, Apeldoorn en Goes. De kalender is nu wel heel dun geworden. Juist waar jonge spelers zich dichtbij huis kunnen ontwikkelen en geld besparen om later, wanneer ze sterker fysiek en mentaal zijn de route van de Futures kunnen opgaan. Maar misschien wordt het wel in de zomer goed gemaakt. Ik het toernooischema bekeken van het komende zomerseizoen en een vergelijk gemaakt met de toernooien in 1993. Opvallend is het dat het aantal toernooien gelijk is gebleven 33. Maar het grote verschil zit in het aantal sterren.

Waren er vroeger veel sterke toernooien waar oud topspelers, die nog wat geld wilden verdienen, hun degens kruisten met jonge opkomende spelers. Dat is nu veel minder. Doordat het gemiddelde aantal sterren naar beneden is gegaan. Hierdoor zijn er te weinig goede toernooien waar jonge spelers zich kunnen meten. In het verleden bleef Kiki Bertens lang NRT toernooien spelen in ons land om later de internationale stap te maken.

Naast de sportieve kant is er ook een verarming van de toernooien. De spelers kunnen minder geld verdienen om later in hun sport te investeren. Met als schrijnend hoogtepunt het afschaffen van de Nationale buitenkampioenschappen. Die werd meestal gewonnen door jonge spelers aan het begin van hun carrière. Waarbij bij andere sporten, hoe beter de spelers worden zij ook meer gaan verdienen. Bij tennis is juist de vuistregel, hoe verder de speler wil komen, hoe meer hij de kosten zelf moet ophoesten.

Dit jaar is er een afsluitend finaledag van het circuit op zondag 15 maart in Enschede. In het thuishonk van Approach (op de nieuwe hardcourtbanen in de Wooldrikshal) worden de Masters via het Next Gen principe gespeeld. Er wordt van plaats 1 t/m plaats 8 uitgespeeld, met als hoofdprijs voor de nummer 1 bij zowel de heren als de dames een prijs van 900 euro. Door en met de samenwerking met de KNLTB krijgt Ad zijn verdiende mooie afsluiting. Hopelijk is dit de opmaat voor meer samenwerking in de toekomst. Hoe mooi zou dat zijn, als eerbetoon aan Henk Timmer, zijn naam weer kan worden gekoppeld aan het winter circuit. Met als stimulans om in de zomer weer meer hogere sterren aan de toernooien te koppelen. Daarbij kan het helpen als het lage inschrijfgeld, 8.00 euro, verhoogd wordt, de KNLTB de fee afschaft ook in de zomer en als er actieve organisatoren met hulp van trainers zijn om ook meer sponsors te binden aan mooie toernooien. Een andere mogelijkheid als bijkomende prijs voor het circuit zou kunnen zijn dat er wildcards voor in de zomer bij de Futures te verdienen zouden zijn.

Als we naar de deelname aan de toernooien kijken dan roept de KNLTB dat het afneemt. Maar daar levert de KNLTB zijn steentje aan bij. Een paar jaar terug kreeg iedere aanvoerder nog een competitie bulletin met de toernooikalender. Maar de toernooikalender werd met het competitie bulletin gelijktijdig afgeschaft. Het voordeel van het papieren bulletin was dat je goed overzicht had en al bladerend ook even bij een ander district kon kijken of er een leuk toernooi was. Als je dan digitaal gaat, dan zou het mooi zijn als je dan ook meer informatie zou kunnen vinden. Op welke baansoort wordt er gespeeld. En of je kan kamperen op het tennispark of in de nabije omgeving? Of dat je makkelijk naar een toernooisite kan gaan waar te zien is of er een verliezersronde is of side events zijn? Allemaal zaken die een stimulans kunnen zijn om in te schrijven. Dan hoeven er niet nog meer toernooien met andere formats te komen. Hoe meer versnippering hoe minder deelname aan de toernooien.