COLUMN RONALD VAN DER HORST – TOERNOOIEN

458

✍️ Ronald van der Horst

De Olympische spelen zijn weer achter de rug, hoewel vandaag de Paralympische Spelen zijn gestart. Ik wens alle Nederlandse atleten en hun begeleiders heel veel succes op deze Paralympics en hoop dat er velen met eremetaal straks naar huis komen. We hebben een prima delegatie met wheelchairtennissers daar actief en kanshebbers op medailles.

Bij de afgelopen Olympische Spelen waren er fantastische mooie prestaties van TeamNL. Maar ook met bijzondere sportmomenten bij de atletiek, zoals bij het hoogspringen waar de hoogspringers besloten om het goud samen te delen. Of zoals het aanmoedigen van de zilveren Abdi Nageeye van zijn Belgische trainingsmaat Bashir Abdi om het brons te pakken op de marathon. Het lastige was dat de mooie sport vaak ’s nachts was. Soms heb ik de wekker gezet, maar ook heb ik  bij het wakker worden in de nacht even gekeken.

Het is sneu voor Japan dat er geen buitenlandse bezoekers mochten komen. Van al de investeringen zal weinig worden teruggezien. Na het begin met wat besmettingen is het heel knap toch goed gegaan. Mijn petje af voor alle Japanse organisatoren en de 76.000 vrijwilligers die zij er voor hebben gezorgd dat deze Spelen door konden gaan. Als toernooidirecteur van eerst het Future toernooi in Alkmaar en nu het Grade 2 toernooi in Bakkum, was ik altijd trots op mijn organisatieploeg als het toernooi weer geslaagd was. En geslaagd was het als de spelers het naar hun zin hadden gehad en hun beste tennis hadden laten zien. Als er dan veel publiek bij was dan was het helemaal mooi.

Maar in dit coronatijdperk is het allemaal anders. Het zeer geslaagd Bakkum Dubbel is weer achter de rug. Ik was daar veel aan het kijken naar de verrichtingen van mijn leerlingen. Het was een sober toernooi zonder de gebruikelijke feestavonden en de zanger met Nederlandse nummers op het terras. Maar wel met heel veel publiek dat naar de verrichtingen keek van clubgenoten. Het was ouderwets gezellig op het terras buiten en langs de banen. Je zou bijna vergeten dat er nog corona is.

Ik ben ook nog een paar keer wezen kijken bij de Nationale Jeugdkampioenschappen. Ook hier zijn weer vrijwilligers die het mede mogelijk maken dat het NJK kan worden gehouden. De vertrouwde gezichten van Gila en Hans Langen van de afgelopen jaren waren er gelukkig ook weer. Hun gezichten had ik al eerder gezien bij een JRT toernooi in Hendrik-Ido-Ambacht. Het bleek dat ze nog meer JRT toernooien deden in de buurt voor de Maximus Tennis tennisschool en voor de spelers uit heel Nederland. Mijn petje af. Het voordeel van geroutineerde organisatoren, die om kunnen gaan met jonge kinderen is, dat ze ook de tennisopvoedkundige taak ter harte nemen. Want daar schort het soms voor mijn gevoel aan.

Ik heb ook veel respect voor Niels Stemerdink en zijn organisatie groep. Waar andere organisatoren het niet aandurfden of mochten om internationale toernooien te organiseren tijdens de derde golf was hij wekenlang de opvang voor deze internationale toernooien.

Ook petje af en een diepe buiging voor Ad Luttinkhuis en zijn ploeg voor het al jarenlang organiseren van het Future toernooi bij OLTC Ready in Oldenzaal. Ad zijn Future toernooi staat al jaren op de kalender voor de najaarscyclus van Future toernooien in Nederland

Wedstrijden zijn nodig voor het ontwikkelen van spelers. En om het plezier van het spelen van wedstrijden te behouden. Want als een nomade kunnen leven voor een doel over 4 jaar is weggelegd voor de absolute top. Daarom was het goed dat, na een jaar uitstel, de OS toch doorgingen. Ik verwacht ook dat er nu minder sporters zullen stoppen omdat Parijs al over 3 jaar is. Maar voor de gewone wedstrijdspeler is het goed dat er weer toernooien zijn. Plezier op en naast de baan. Dat was waar de spelers naar snakten. En dat kon door de vele vrijwilligers.

Ik roep dan ook tennissers met liefde voor wedstrijden op om een steentje bij te dragen aan het organiseren van toernooien. Vraag of je een keertje mee mag lopen met een ervaren organisatie. Dan zal je ook merken hoe leuk het is dat er wedstrijden zijn die voor het echie zijn en hoeveel plezier dat oplevert.

De spelers zullen je daarvoor dankbaar zijn.

met hartelijke groet, Ronald