✍️ Ronald van der Horst
Ik heb eerder kanttekeningen geplaatst bij de opkomst van padel en de rol hierin van de KNLTB. Door het stimuleren van padel door de KNLTB zijn er haast geen indoorgelegenheden meer waarin jonge tennissers hun opleiding kunnen krijgen. Maar er zijn ook andere zorgelijke bijwerkingen van het padel. Als ik kijk naar het REO Open 1**** dames en heren toernooi dan zijn daar opvallende zaken te zien.
Bij de heren zijn in het schema van 32, 8 lucky losers te vinden. Samen met de 4 qualifiers komen er dus 12 spelers uit de kwalificatie. Bij de dames is het nog erger. De kwalificatie was niet nodig en er staan 9 bye’s in het schema. Het doorschuiven van speelsters uit de kwalificatie naar het hoofdschema kwam vroeger ook wel eens voor maar dan eind augustus bij het toernooi in Vlissingen. Niet in de week waarin vroeger altijd de Nationale plaatsvond.
Het gevolg is dat nu opeens spelers heel veel punten krijgen door in een 1**** toernooi andere zwakkere spelers te treffen of zoals bij de dames nog een walk-over krijgen in de 2e ronde. Het zet de KNLTB ranglijst volledig op zijn kop.
Daarnaast kost het de organisatie een hoop prijzengeld terwijl de kwaliteit van de wedstrijden afneemt. Voor de organisatie wordt de keuze van een 4-ster toernooi steeds minder aantrekkelijk. Bij een 3- of misschien zelfs 2-ster toernooi zijn de deelnemers bijna hetzelfde.
Hoewel ik in het jaar voor corona nog het Wijkom 1** toernooi organiseerde in Beverwijk, zijn het voor mij allemaal nieuwe namen. De hele groep die vroeger na hun topjaren nog jaren in de 1*** of 1**** toernooien domineerden is weggevallen. Spelers zoals Marcel Reuter of korter geleden Jasper Smit, Bart de Gier en Bart Beks bij de heren of bijvoorbeeld Olga Kalyuznaya , Marcella Koek en Cheyenne van Ewijk bij de dames waren de tegenstanders waar jonge spelers hun tanden op stuk beten. Dat was een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge tennissers. Sommigen zitten nu in een andere levensfase met hun gezin. Maar het blijft wel jammer dat deze groep er niet meer is.
De grote hoeveelheid lucky losers bij REO kwam ook door dubbele inschrijvingen. Op het laatste moment wordt dan toch de keuze voor een ITF toernooi gemaakt. Dit geldt voor zowel jeugd- als seniorenspelers. In het verleden gebeurde dit alleen bij de hoog geplaatste spelers, tegenwoordig zie je dit ook terug bij spelers op plek 40-80 van de nationale ranglijst.
Maar een grote groep oudere geroutineerde spelers heeft zich nu op het padel gestort. Gezellig met een partner, kleinere schema’s, minder training nodig om fit te blijven. Al met al makkelijker om geld te verdienen. In de week van REO was er bij Dijkzicht in Volendam een Padel 500 toernooi met een totaal prijzengeld van € 4160. Er deden daar veel oud toptennissers mee.
De KNLTB kenmerkt zich vooral door korte termijn politiek. Andere baansoorten, afschaffen van bondstrainingen, afschaffen van de Nationale en het afschaffen van de districten om een paar voorbeelden te noemen. En nu met het padel. Hierbij maakt ook de Technisch Directeur zich hard door op de C-tennisopleiding de opleiding tot Padeltrainer te promoten. Allemaal zaken die niet goed zijn voor het tennis.
Een tennisbond zou zich vooral moeten richten op het tennis. Strijden om jonge spelers ervaring op te laten doen tegen oudere geroutineerde spelers. Daarbij zou het organiseren van de Nationale buiten een positief signaal zijn. In het verleden mochten er toen ook geen andere hoge toernooien zijn in die week. Dat zou nu voor tennis en padel moeten gelden. En misschien in andere weken ook voor een NRT 4- of 3-ster toernooi met een P500 toernooi.
Tennistrainers zouden ervoor moeten kiezen om alleen tennislessen te geven. Tennistrainer is een beroep en padeltrainer is een hobby. Meestal na 5 lessen kennen de spelers het spelletje en nemen ze geen les meer. Daar kan je niet mee thuiskomen als trainer met een hypotheek en een gezin. De enige optie is om als padeltrainer een parttimer te worden en werk buiten de sport te vinden.
Juist het tennis heeft fulltimers nodig. Daarom is het een schande dat er geen overeenkomst tussen de KNLTB en de CIOS’en gesloten is. Zie mededeling op de KNLTB website. CIOS’en leiden meer dan de KNLTB fulltimers op. In het verleden kwamen bijna alle districtstrainers van het CIOS! Het niet tot een overeenkomst komen gaat in hoofdzaak over geld en niet over de kwaliteitsimpuls die afgestudeerde CIOS trainers aan het tennis zouden geven.
Tennistrainers zelf zouden moeten nadenken of het gunstig is voor hun spelers als ze geen tennistoernooien maar padel toernooien gaan spelen. Ik denk dat de tennistrainers ook een verantwoordelijkheid hebben naar hun leerlingen en het tennis toe om gezamenlijk het tennis te promoten.
Terugkomend op de geschetste situatie bij het REO toernooi, moet je misschien meer gaan denken over vaste schema’s van 24. Of misschien moet het reglement aangepast worden aan de huidige situatie. Maar dat is een langdurig proces bij de KNLTB. Na maanden is het reglement bij de jeugd nog steeds niet aangepast met als resultaat dat de nummers 1 en 2 bij de meisjes t/m 12 jaar een plek hoger zijn terug te vinden zijn, op de totale meisjes lijst, dan de finalisten bij de Nationale Jeugdkampioenschappen t/m 14 jaar.
De KNLTB zou moeten kiezen voor het tennis als ze in de toekomst niet afhankelijk willen zijn van toevallige individuele hoogvliegers.