COLUMN RONALD VAN DER HORST – TALENTONTWIKKELING

646

✍🏼 Ronald van der Horst

Als je talent wilt ontwikkelen dan zal je eerst talenten moeten scouten. Bij het voetbal is dat heel goed georganiseerd. Betaalde voetbalclubs hebben verbintenissen met voetbalverenigingen in de buurt. Voor deze samenwerking krijgen de verenigingen, die verbonden zijn met de profclub, scholing van hun jeugdtrainerscorps. Als tegenprestatie tippen de trainers de profclub over talenten. Dan wordt deze speler gevolgd door een jeugdscout van de profclub.

Nu wordt er weer aan ouders gevraagd om in te schrijven voor de voorspeeldagen voor de KNLTB instroomtrainingen. Hun kinderen moeten dan voorspelen voor een concurrerende tennisleraar die een instroomtraining wil geven. Ben je te oud voor de instroomtraining dan kun je nog wel doorstromen naar een gecertificeerde tennisschool.

Na de instroomtraining kan je nog voorspelen om in de selectie t/m 12 jaar te komen. Dat is een beperkte groep van jongens en meisjes (dit jaar 6 meisjes en 4 jongens) die wekelijks op het NTC mogen trainen. Er mag ook nog een groepje eens in de maand op het NTC komen trainen. Als kinderen moeten voorspelen dan gaat het eigenlijk mis bij de scouting.

De Junioren Tour toernooien worden vaak georganiseerd door een gecertificeerde tennisschool. Op de Junioren Tour zouden kinderen gescout moeten worden. Je ziet ze bewegen en slaan. Of ze lekker wedstrijden kunnen spelen en of ze sportief zijn. En of het meer om het ontwikkelen of om het resultaat gaat. Verder is het van belang hoe de ouders daar in staan. Voor de ouders wil ik een tip geven om nog eens de Atlas uitzending van jl. woensdag 16 maart terug te kijken. Daarin een item van sportpsycholoog Gerald Weltevreden. Via onderstaande link kun je dat item bekijken: https://www.npostart.nl/hoe-wordt-jouw-kind-de-nieuwe-max-verstappen/16-03-2022/POMS_NTR_16854112

Tijdens het begeleiden van een speelster die bij mij traint, bij een Junioren Tour toernooi, zag ik een speelster ontzettend goed bewegen, alle ballen terugslaan en ook nog heel sportief zijn. Voor mij een talent. Zij kwam op iets latere leeftijd over van een andere sport en heeft niet het traject van instroom- en selectietraining gevolgd. Ze was uitgeloot voor een Zilver toernooi. Ik heb mijn best gedaan om haar nog toe te laten op een wildcard. Dit is helaas niet gelukt. Ze staat daardoor nog steeds in de achterhoede. Terwijl ik zo’n speelster zou koesteren.

Daarbij is het nog maar zeer de vraag of jong selecteren uiteindelijk topspelers oplevert. Je mist dan ook de groep die zich op latere leeftijd ontwikkelt. Meestal worden kinderen uit de eerste maanden van een geboortejaar geplukt. Terwijl er bewezen is dat uiteindelijk de achterstand van de kinderen die in de laatste maanden van het jaar geboren zijn, later teniet gedaan wordt en dat zij vaak verder komen. Deze kinderen hebben hun hele jeugd moeten knokken tegen bijna een jaar leeftijd achterstand. Maar na 18 jaar blijkt die achterstand te zijn opgeheven. Het was daarom ook leuk dat er een workshop tijdens het digitale trainerscongres was waarin uitgelegd werd dat er vaak te vroeg en verkeerd werd geselecteerd.

Het zou misschien nuttig kunnen zijn om een paar 11 ½ tot 12 ½ toernooien te organiseren. Inschrijven in een toernooi met een peildatum van 1 juli. Dus mogelijk juli t/m juni het jaar erop. Lijkt mij leerzaam om te kijken hoe dan de verhoudingen zijn.

Ik ben zelf nog opgegroeid met het fasenplan. Fase 1 t/m fase 4 werden dichtbij in het district georganiseerd. Op de leeftijd van 16 jaar kon je ook in fase 5 komen. Dat was een landelijke training. In mijn geval 4 uur op de zaterdag heen met trein en bus naar Son en Breugel, 4 uur trainen bij Frans de Kort en weer 4 uur terug met de trein en bus. Als je het dan hebt over een selectie t/m 12 jaar die wekelijks traint in Amstelveen, dan zie ik nog niet een talent uit Limburg naar Amstelveen komen.

Selecteer op een latere leeftijd en volg de grotere groep talentvolle spelers tijdens de Junioren Tour toernooien. Doe één groep in Amstelveen en één groep in het zuiden van het land. Oudere kinderen kunnen met het openbaar vervoer naar de trainingen. Laat ze meer in het weekend trainen. Verplaats de jeugdtoernooien naar de vakanties. Dat geeft de mogelijkheid om grotere schema’s te maken. Misschien zelfs enkelspel en dubbelspel tegelijk. Of meerdere categorieën in een locatie. Hierdoor zie je als jonge speler ook waar je naar toe moet groeien.

Het NTC heeft op een baan PlaySight. Je kan daar een wedstrijd spelen en krijgt ontzettend veel data om gestructureerd verder te werken. Ik mocht gebruik maken van deze mogelijkheid om met één van mijn speelsters daar een wedstrijd te spelen. Deze mogelijkheid biedt de KNLTB aan alle spelers uit heel Nederland die zich verder willen ontwikkelen. Iedereen kan de baan huren als er geen gebruik van de baan wordt gemaakt door de spelers die dagelijks trainen in Amstelveen. Er blijken ook nog van de oude situatie bij De Kegel PlaySight systemen opgeslagen te liggen. Het zou mooi zijn als die met behulp van de KNLTB verdeeld over Nederland opnieuw geïnstalleerd kunnen worden. Het kan dan spelers in heel Nederland verder helpen in hun ontwikkeling. Het heeft mij in ieder geval veel inzicht gegeven.

Daarbij gaat het bij talentontwikkeling over het ontwikkelen op langere termijn. Vroeg selecteren en op een voetstuk plaatsen werkt averechts. Hard doorwerken levert uiteindelijk een speler op die  meer kans heeft om door te breken. Laten we met elkaar werken aan een goede structuur en organisatie om zodoende de spelers te laten groeien.