Column Ronald van der Horst – Statuten en taalgebruik

699

✍🏼 Ronald van der Horst

Statuten en taalgebruik

Wanneer je als vereniging je statuten wilt wijzigen dan krijg je van de KNLTB het volgende advies. Je moet eerst je gewijzigde statuten opsturen en laten goedkeuren door de KNLTB. Daarna moet je de goedgekeurde statuten voorleggen aan de algemene ledenvergadering (ALV) van je vereniging. Bij akkoord door de vereniging kan je dan als vereniging naar de notaris gaan om het notarieel vast te leggen. De leden van een vereniging hebben dus een belangrijke stem in het geheel.

Als we dit nu afzetten tegen de verandering van de statuten van de KNLTB in het afgelopen jaar dan mis je juist deze democratische stappen. De statuten zijn dit jaar gewijzigd waardoor naast de tennisverenigingen, nu ook commerciële padelcentra lid kunnen worden van de KNLTB. Ik heb in mijn omgeving nagetrokken of aan voorzitters van tennisverenigingen ook hun mening gevraagd is over deze wijziging. Dat bleek echter niet het geval te zijn. Waarschijnlijk heeft de ledenraad daar zijn licht over laten schijnen. Volgens de KNLTB is de ledenraad een vertegenwoordiging van de leden. De verenigingen konden tenslotte op de kandidaten stemmen. Maar als de verenigingen niet hadden gestemd dan was er ook een ledenraad geweest. Het is maar de vraag of zij de verenigingen vertegenwoordigen bij een zo belangrijke zaak als statutenwijziging.

Bij TV Heerhugowaard was er tijdens mijn hoofdtrainerschapsperiode eind tachtiger jaren ook een Ledenraad naast het dagelijkse bestuur. Het bestuur van de ledenraad adviseerde het bestuur bij belangrijke beslissingen. De ledenraad was een vertegenwoordiging van alle doelgroepen van de vereniging. Als buitenstaander kon je in de Ledenraadsvergadering ook meedoen met discussies door een verzoek aan de voorzitter van de Ledenraad te doen. Zo kon je jouw verhaal laten horen. Ook bestond de mogelijkheid om al voor een vergadering met ledenraadsleden in gesprek te gaan over jouw visie.

In het geval van de statutenwijziging zou het logisch zijn dat de ledenraadsleden de mening van alle tennisverenigingen zou vragen om het bestuur van de KNLTB wel of geen goedkeuring van de wijzigingen te geven. Dat lijkt mij democratisch de juiste weg voor zo’n belangrijke zaak. Dat geldt nu voor de wijzigingen maar dat zou ook moeten gelden voor toekomstige andere zaken.

Ik ben nu duo voorzitter van een tennisvereniging en ik zou niet weten wie ik en hoe ik iemand uit de ledenraad zou kunnen benaderen. De gesprekken met de KNLTB verlopen nu wel heel plezierig met de accountmanager, maar die zie ik niet als mijn vertegenwoordiger van de tennisvereniging. Een transparante democratische structuur om het tennis te blijven behartigen lijkt mij noodzakelijk.

Ik werd getipt om de podcast “Blenden met Brian” te beluisteren. Het gaat over de aflevering met Berend Betz, Senior Manager Digital van de KNLTB en Pascal Kamp, Senior Manager Marketing van de KNLTB. Bij deze iO Table Talks gaan over het samenbrengen van ‘blended’ competentie: het delen van diverse ervaringen en kennis.  Het is wel een podcast over de digitale wereld. Deze aflevering geeft een goed inkijkje in de zaken waar de KNLTB zich momenteel mee bezighoudt. Ik vond het leuk om te horen!  Link:

https://www.linkedin.com/posts/berendbetz_in-aflevering-9-van-io-table-talks-podcast-activity-7140684364073328642-Png3/?fbclid=IwAR0tOuapeoujwCjfOZ997ymcKPo5GB2r6kvL7Z67K0avTJaNtHAKCEgD90Y

Het gaat over termen als data, social-posts, touchpoint, één look-and-feel, expect the unexpected, content en branding. Dat past ook helemaal in de verandering van de KNLTB die er eerst was voor de vereniging en nu voor de speler. In de loop der jaren zijn bijna alle medewerkers met tennis know-how vervangen door een jongere generatie werknemers. Deze jonge nieuwe medewerkers moesten vooral de brug naar de huidige digitale wereld overbruggen voor alle tennissende leden. Dan is niet de kennis over het ontwikkelen van tennisspelers het belangrijkste, maar het koppelen van alle data om de speler te kunnen bereiken.

Daarom was het vorige week bij de Nationale Indoor Jeugdkampioenschappen zo’n verademing. Allemaal bevlogen tennistrainers die bezig waren met het ontwikkelen van hun talenten. Het ging over meer doorslaan bij de 12 jarigen, het goed bewegen, tactische keuzes, de service, etc. Allemaal trainers die dezelfde (tennis)taal spreken.

Een vergelijk met de politiek dringt zich op. De uitslag van de verkiezingen heeft aangeven dat de politiek een andere richting op moet. In de politiek zijn daar de verkiezingen voor om dat te kunnen bewerkstelligen.

Helaas is die mogelijkheid er bij de KNLTB niet. De bestuursleden en directie blijven zitten waar ze zitten. Ook al zijn zij verantwoordelijk voor veel zaken die ongunstig zijn voor het tennis. Dit wanbeleid en het voeren van een korte termijn visie heeft geen enkele consequentie. Er zullen dan ook geen grote veranderingen plaatsvinden.

Voor mij zou het afstoten van het padel de enige mogelijkheid zijn voor het overleven van het tennis. De KNLTB heeft het padel genoeg op de kaart gezet. Met het geld van de tennisverenigingen is het padel nu een volwassen sport geworden die zichzelf kan bedruipen. Dan kan de KNLTB weer gewoon de eigen tennistaal spreken. Zonder dat we elke zin moeten vertalen in het padels of marketingachtig taalgebruik. Gewoon praten over hoe wij spelers beter kunnen maken in het tennis, de mooiste sport van de wereld.

We gaan bijna 2024 in. Ik zie geen andere mogelijkheid dan het scheiden van tennis en padel. Maar ik wil jullie oproepen om te reageren op TennisPassie of een mailtje te sturen naar ronald@toptennis.nl om positieve oplossingen aan te dragen. Ik zag ook al een aantal positieve suggesties bij het Nu.nl artikel van 28 december op TennisPassie. Hopelijk kunnen we ons verenigen om gezamenlijk te knokken voor het tennis.

Ik wil iedereen een gezond, gelukkig en sportief 2024 wensen. Dat we maar vele uren mogen doorbrengen op de banen en mogen genieten van het zelf tennissen of van het kijken naar tennis.

Ronald