COLUMN RONALD VAN DER HORST – RENTREE

689

✍️ Ronald van der Horst

RENTREE

In augustus komt de ITF terug op de veranderde ranglijsten die zij dit jaar hadden ingesteld. Vanuit de gedachte dat er minder spelers aan de toernooien mee konden doen en dat je dan alleen nog maar spelers die professioneel met hun sport bezig zijn over houdt, werden deze veranderingen in het leven geroepen en doorgeduwd. Het prijzengeld zou dan verhoogd worden, waardoor je spelers minder kwetsbaar zou maken voor matchfixing. De ATP en WTA ranglijsten waren teruggebracht van over de 2000 spelers naar 750 spelers bij de mannen en van 1250 speelsters naar 850 speelsters bij de vrouwen. Daaronder kwam er dan een ITF ranglijst.

Als je hoog genoeg op de ITF ranglijst stond dan mag je meedoen aan een $ 25.000 toernooi. Vanaf de $ 25.000 toernooien zijn er weer punten voor de ATP en WTA ranglijsten te verdienen. In het nieuwe systeem leveren de toernooien die wij in Nederland hebben met $ 15.000 aan prijzengeld, alleen ITF punten op. Was er bij de Future toernooien altijd nog wel eens een speler met een hoge ATP en WTA ranking die meedeed, is dat bij de huidige regelgeving niet mogelijk. Bij deze toernooien zijn er ook nog 5 plaatsen voor spelers uit de top honderd bij de jeugd gereserveerd. Al met al voor een speler die wat ouder is, die volgens mij juist meer kans zou maken om nog verder te komen en niet hoog genoeg op de ATP ranking stond, kon wel meteen stoppen internationaal tennis.

De regel was ondanks alle berekeningen vooraf toch doorgedrukt door de ITF. Maar na protesten vanuit het veld met een petitie die door ruim 15.000 tennisspelers via https://www.change.org/p/itf-international-tennis-federation-help-us-save-the-future-of-professional-tennis is ondertekend, gaat de ITF per augustus weer terug naar één ranglijst. Tot augustus kunnen de spelers van de World Junior ranglijst nog steeds proberen de tophonderd te halen om zodoende binnen te komen in de Futures. Daarom is het ook interessant om bij het Dutch Junior open in Bakkum te komen kijken. Daar wordt van 30 juni t/m 7 juli een ITF Grade 2 georganiseerd. De kampioenen van vorig jaar Carlos Alcaraz Garfia en Kamilla Bartone werden een paar weken later Europees kampioen t/m 16 jaar. En de halve finalist van vorig jaar, Holger Rune, pakte dit jaar op Roland Garros de titel bij de Juniors. Eerder dit jaar pakte oud deelnemers van het Dutch Junior Open, Clara Tauson en Lorenzo Mussetti de enkelspeltitels bij het Austalian Open dit jaar. Al met al een reden om naar de jeugd van de toekomst te kijken, die nog de komende periode rechten hebben van de ITF Junior ranglijst. Voor het programma kijk op www.dutchjunioropen.nl
Hopelijk kunnen de Nederlandse spelers voor een verrassing zorgen door dit jaar voor de prijzen te gaan.

Een andere vorm van rentree was de toevoeging van het gemengd dubbel aan de Eredivisie Gemengd. Na tientallen jaren verdwenen te zijn, was het op voordracht van Technisch Directeur Jacco Eltingh, weer terug in de Eredivisie. En dat kan mij als grote voorstander van het gemengd dubbel positief stemmen. Alleen dat er dan bij het enkelspel deuce winnend punt gespeeld wordt is een verarming van de sport. De reden zou zijn dat het anders te lang gaat duren. Daar zou heel makkelijk iets aangedaan kunnen worden door de dag te starten om 11 uur of om 10.30 uur. Dan kan je een gewone enkelspel wedstrijd spelen met voordeel en nadeel. Wat juist de charme van het tennis is. Onlangs was ik bij de finale van play-off’s van de Eredivisie Gemengd in Zandvoort. Mooie ambiance met veel publiek en waarbij de luide aanmoedigingen van de staantribune er een echte cup sfeer van maakte. De beslissing viel toen Sebastian Fanselow van LTC Naaldwijk op voorsprong kwam in de matchtiebreak en richting de overwinning leek te gaan met een mooi punt met een harde backhand langs de lijn. Maar een slicebackhand in het net gevolgd door nog een fout liet de partij toch nog kantelen in het voordeel van Scott Griekspoor en bracht de voordelige 3-1 tussenstand voor Zandvoort op het scorebord. Door een mooie overwinning van Danielle Harmsen en Quirine Lemoine op Richèl Hogenkamp en Michaëlla Krajicek ( 6-1, 6-3) was het pleit nagenoeg beslecht. Leuk was het te zien dat in tegenstelling tot de andere speelster Danielle mooie zware en hoge cross ballen sloeg waar de tegenstandsters niets mee konden. Na de winst bij de heren kwam het er niet van om de beslissing te laten vallen in het gemengd dubbel en was de prolongatie van de titel van Zandvoort een feit. Een team dat al jaren met veelal dezelfde spelers de Eredivisie in gaat. Mooi als spelers zolang trouw kunnen zijn aan hun vereniging.

Deze finaledag gaf wel aan dat de Eredivisie Gemend het speerpunt van de hele competitie is. Met nagenoeg de hele Nederland top spelend in de Eredivisie Gemengd geeft het aan hoe uniek dat in de wereld is. Het is dan ook onterecht dat de herencompetitie diezelfde titel draagt. Dat kan je beter Topdivisie noemen. Daarmee aangevend dat de belangrijkste competitie voor de spelers de gemengde competitie is. Het recht om als kampioen het volgend jaar het finaleweekend te mogen organiseren vind ik een mooie prijs voor de winnende vereniging. Als ik de ballenkinderen en de hele entourage zag dan is dit een boost voor de vereniging en voor de talentvolle spelers bij TC Zandvoort.

Ik zit nu te wachten op de volgende rentree. Een Nationale buitenkampioenschap op gravel. Nu eind dit jaar het NTC in gebruik genomen gaat worden zou het heel mooi zijn als daar de Nationale kampioenschappen weer zouden worden gehouden. Met grote schema’s en vrije inschrijving voor alle categorieën mét daarbij het gemengd dubbel.