✍️ Ronald van der Horst
Public Relations van het Nederlandse tennis
De KNLTB stemde in met het nieuwe format van de Davis Cup. Het kost de KNLTB in de huidige opzet minder geld en de spelers konden de behoorlijke prijzenpot onderling verdelen. En was het een succes? Als we kijken naar de sportieve kant van het Nederlandse Davis-Cup team dan is het behoorlijk goed gegaan. Robin Haase won knap tweemaal en ook Tallon Griekspoor speelde een goede wedstrijd tegen Andy Murray. Het scheelde maar niets of er was van Groot-Brittannië gewonnen. Helaas konden Jean-Julian Rojer en Wesley Koolhof er net niet de winst uitslepen.
Als we dan naar de uitstraling van deze eerste editie van de nieuwe Davis-Cup kijken op de schrijvende pers en op de tv dan kun je jezelf afvragen of dit het vóór stemmen waard is geweest. Er was weinig Nederlands publiek in Madrid. De kranten hadden/besteedden minimaal aandacht voor het Nederlandse Davis-Cup team. Na de uitschakeling was er verder helemaal geen aandacht meer voor het vervolg van het toernooi. Alleen na de finale was er sporadisch in de kranten een klein stukje te lezen dat Spanje de finale had gewonnen.
Ook is het goed om eens naar de kijkcijfers van de wedstrijden van het Nederlandse Davis- Cup team te bekijken. De wedstrijden werden niet door de NOS uitgezonden. Hierdoor is het Davis-Cup tennis niet zoals vroeger meer door iedereen te zien. De kijkcijfers gaven aan dat er bij de wedstijd op dinsdag tegen Kazachstan 15.000-19.000 mensen hebben gekeken naar de wedstrijd. Bij de wedstrijd tegen Groot-Brittannië lag het een stuk hoger, namelijk 22.000 tot 37.000. Via tennis.nl/YouTube keken er op dinsdag nog 2.500 en op woensdag 6.000 mensen extra naar de wedstrijden.
Als ik dat nu afzet tegen de wedstrijd op dezelfde dinsdagavond van het Nederlandse voetbalelftal tegen Estland, met 2.244.000 kijkers, dan steken de aantallen wel heel erg schril af. Ook als we naar NOS Sport op een zondagmiddag kijken met WB schaatsen en WB veldrijden met 683.000 kijkers, dan kan de conclusie zijn dat we afgegleden zijn naar een derderangs sport.
De afsluiting van het Davis-Cup toernooi was met op vrijdag 9.000-11.000 kijkers, zaterdag met 3.000 en zondag met 2.000 kijkers verwaarloosbaar. En ook al zaten wij niet meer in het toernooi het was fantastisch tennis wat er te zien was. Ik kon, nadat ik laat was thuisgekomen, nog genieten van een hele mooie dubbel. Ook in de halve finale waren prachtige partijen te zien met een schitterde dubbel tussen Spanje en de Engelsen.
In België, waar Tennis Vlaanderen de slogan heeft ”Tennis is de mooiste sport van de wereld”, werd de finale wel live uitgezonden. Daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren! We zullen het tennis in het algemeen, en de uitstekende en opvallende prestaties van Nederlandse spelers in het bijzonder, veel meer moeten uitdragen. Wij moeten in Nederland opboksen tegen het voetbal met het live uitzenden van buitenlandse voetbalwedstrijden, avonden darts bij RTL, veldrijden en wielrennen op de weg en natuurlijk het schaatsen. Hopelijk kunnen wij in de toekomst bij de publieke zenders de Davis Cup wedstrijden weer zien. Dan kunnen meer mensen genieten van prachtige en spannende tenniswedstrijden.
Maar we kunnen er zelf het komende jaar wel alles aan doen om het zelf beter te doen. Zelf artikelen aanleveren, verslaggevers tippen over bijzonderheden bij het tennis, zorgen voor publiciteit voor een evenement of toernooi. Nu zie je vaak achteraf over een toernooi een verslag. Maar daar heb je niets meer aan voor meer publiek bij een toernooi. Misschien moeten we ook verslaggevers zelf gaan opleiden om meer te schrijven. Want ik denk dat de krant ook nog steeds een belangrijk medium is om mensen te enthousiasmeren voor tennis of om toernooien te bezoeken in de omgeving. Het volledig overgaan op de digitale berichtgeving is echt een misvatting. Ik geloof in én publicaties in kranten en bladen én de digitale kant van de publiciteit.
In het verbeteren van het promoten van het Nederlandse tennis en het tennis in het algemeen kan ook de KNLTB zijn steentje in bijdragen. Als ik nu naar de homepage van de KNLTB ga dan zie ik in de week van de WTA finals niets op de homepage. Op de homepage zie ik berichten op padelbanen, dat de speelsterke binnenkort bekend wordt en dat de leeftijden van jeugd bij de competitie in 2020 veranderen. Dat terwijl Demi Schuurs zich met Anna-Lena Groenefeld door de poule bij de sterkste koppels van de wereld vecht, om uiteindelijk te stranden in de halve finale. Demi eindigt het jaar op plaats 14 van de wereld in de dubbel! Dat is top. Dat moet je uitdragen. Niet achter een knopje, Tennis.nl, maar pontificaal op de homepage.
Datzelfde geldt voor de prestaties bij het WK rolstoeltennis met titels voor Diede de Groot in het enkelspel en in de dubbel met Aniek van Koot en het zilver van Niels Vink in het enkelspel en het goud in de dubbel. Laat het zien aan iedereen die op de KNLTB website klikt. Ook de prestaties van Wesley Koolhof met een eindjaarsranking van 14 ATP dubbel is bijzonder genoeg om het naar heel Nederland uit te dragen. Juist de dubbel is altijd leuk om te zien. Er gebeurd altijd wat en is spectaculair. Ik vond het bij het organiseren van de Futures altijd de afsluiter van het toernooi. Maar als ik aan mijn wedstrijdspelers vraag wie Wesley kent, dan kom ik nog niet eens aan 50 %. En als ik vraag of ze Sander Arends en David Pel kennen dan moet bijna iedereen een nee verkopen. En als ik dan vertel dat Sander 68 ATP dubbel staat en David 95 ATP dubbel dan zijn ze verrast dat ze dat niet wisten. Daar ligt een schone taak voor de KNLTB. Met een website met meer overzicht en minder verstopt achter allerlei verschillende knopjes en met een homepage waar we kunnen worden geïnspireerd door bijzondere prestaties in het enkelspel, dubbelspel en bij het rolstoeltennis. Eigenlijk alles waar we trots op mogen zijn!
Ik ben niet zo van de slogan van de KNLTB ”Nederland tennisland, iedereen doet mee”, omdat ik het niet reëel vind. Maar laten we met z’n allen proberen in 2020 dat Nederland een beetje meer tennisland wordt door prestaties en rankings waar we best trots op mogen zijn en dat publicitair en qua PR dan ook beter uit te dragen.
Met hartelijke groet,
Ronald