Column Ronald van der Horst – NRT nieuwe stijl

785

✏️ Ronald van der Horst

Na de periode van A,B,C en D-toernooien, werd de opzet van de toernooien veranderd. Vanaf die tijd was de naam NRT Categorie 1****,1***, 1**en 1* met 2 t/m 9 toernooien daaronder. Komend jaar verandert de toernooi opzet nogmaals. De hoogste toernooiklasse gaat over in een NRT 1000 en NRT 500 toernooi als vervanging van de Categorie 1 toernooien. Daaronder blijft het hetzelfde als de afgelopen jaren.

Niet alleen de naam verandert, maar ook veel regels. Zo zijn er geen kwalificaties meer. Dat is vreemd, want wereldwijd zijn er juist bij alle toernooien die er toe doen, ATP, WTA en ITF, altijd kwalificaties. Dat is belangrijk voor de snelle doorstroom van talentvolle jonge spelers en voor de organisatoren. Het hoofdtoernooi heeft altijd een vol schema.

Als reden voor de veranderringen in 2024 wordt genoemd dat er veel sterke toernooien te maken kregen met terugtrekkingen, waardoor soms iedereen die meedeed met de kwalificaties als Lucky Loser (LL) werd toegelaten tot het hoofdtoernooi. En dan kwamen er speelsters met rating 4 of 5 in een 1**** toernooi.

Door geen kwalificaties te spelen heb je dat probleem van lage rankings als Lucky Loser ook meteen niet meer. Maar je loopt nu helemaal de kans op rare onvolledige schema’s. Het probleem van de terugtrekkingen wordt hiermee niet tegengegaan. Dat is het werkelijke knelpunt. Het zal komend jaar bye’s regenen. Het kan zomaar bijvoorbeeld bij de dames gebeuren dat na de winst in de eerste ronde je een bye hebt omdat een geplaatste speelster zich terugtrekt en er geen LL meer is.

Het is een paar jaar geleden fout gegaan toen de KNLTB toestond dat speelsters en spelers zich ongestraft konden terugtrekken. Bij mijn toernooi ging het zelfs om onreglementair terugtrekken voor een finale. Bij Dijkzicht werd de organisatie totaal niet gesteund door de KNLTB om geen prijzengeld uit te keren aan spelers die de organisatie niet met respect behandelden.

De zwakte van de NRT 1*** en NRT 1**** toernooien zit grotendeels in het feit dat de grote groep oud-professionele spelers en speelsters makkelijker hun geld kunnen verdienen bij een padel toernooi. Bij padel kunnen ze zich nog  verbeteren in de sport. En bij het tennis lukt dat niet meer.

Dat er komend jaar niet meer een 1**** en een 1*** in één week zitten lijkt mij daarom niet meer dan logisch. Maar nu volop inzetten op spelers, die de Nederlandse ITF toernooien spelen en die je als KNLTB ook in de NRT wilt laten spelen, gaat vanaf de donderdag in de toernooiweek bij voorbaat problemen opleveren. De spelers die de ITF toernooien spelen moeten de week erna of kwalificatie spelen in een ander ITF toernooi in Nederland of ze spelen ITF toernooien dichtbij in buurlanden. Het gevolg zal zijn dat er ook later in het schema opgaves komen.

Ik begrijp wel dat spelers proberen om overal geld bij elkaar te slaan. De route naar de top is heel kostbaar. Zeker als je dat zelf moet ophoesten. Maar ik denk dat de spelers ook respect moet worden bijgebracht dat terugtrekkingen uit een toernooi niet mogelijk zijn. Dan maar niet inschrijven. Ik heb mij altijd geërgerd als organisator van A- of Categorie 1 ster toernooien dat spelers zich op het allerlaatste moment terugtrekken voor een toernooi. Dat vond ik altijd asociaal. Doe je het voor de loting dan schuift de hoogste speler uit de kwalificaties gewoon door. Doe je het na de loting van de kwalificaties dan komt er een Lucky Loser in. De hoogst gerankte speler van de verliezers van de laatste ronde. En die kunnen best voor een verrassing zorgen. Zo won Luca Nardi als Lucky Loser van Novak Djocovik in Indian Wells. Maar soms kwam de terugtrekking een uur na de loting van het hoofdtoernooi. Als het dan een geplaatste speler betrof, kreeg je meteen een onevenwichtig schema.

De spelers moeten begrijpen dat organisatoren met respect moeten worden behandeld en ze moeten niet alleen maar met hun eigen belang bezig zijn. De organisatoren steken er veel tijd in om het de spelers naar hun zin te maken en de toeschouwers te laten genieten van mooi tennis. De KNLTB kan hierbij helpen door de toernooiorganisaties te steunen en onterechte terugtrekkingen te bestraffen met fors puntenaftrek.

Het afschaffen van de kwalificaties bij de NRT is ook een slechte zaak voor het snel doorstoten van jeugdige spelers die eerst veel ITF jeugdtoernooien speelden. Die staan onder aan de lijst en moeten omhoog klimmen via nu de Categorie 2 toernooien of NRT 500 toernooien. Terwijl als je door de kwalificatie kwam bij een 1**** toernooi het 8 keer zo snel ging dan via een 1* toernooi.

Ook het terugschroeven naar een schema 16 als in diezelfde week een internationaal toernooi in Nederland is lijkt mij niet voor alle toernooien heel leuk. Je zal maar een jarenlange traditie hebben als toernooi en je wordt gedwongen om je schema te verkleinen.

Heb je als jonge speler veel JRT toernooien en ITF toernooien gespeeld dan moet je helemaal achter aan de rij aansluiten. En op deze manier word je als talentvolle starter doorverwezen naar een Categorie 2 toernooi. Dat is niet de weg die je wilt bewandelen als je naar de top wilt. De start via een NRT 1* toernooi was de logische stap omhoog. Daar waar alles reglementair vastgelegd was. Het was de start van de klim naar een 1**** toernooi. Dat is met een categorie 2 een stuk onduidelijker. De categorie 2 toernooien waren vooral voor het opsieren van een Open toernooi. Leuke wedstrijden om naar te kijken. Vaak kregen spelers wat startgeld. Dat is niet de omgeving waarin je als jonge speler wilt starten.

Dan is een kwalificatie bij een NRT 500 een veel betere omgeving om je professionele carrière te beginnen. Het niveau is dan veel gelijkwaardiger. Daar zullen niet de oudere spelers, die voor geld willen spelen, inschrijven. En dan voldoet het veel meer aan het uitgangspunt van de KNLTB: de Nationale Ranglijsttoernooien (NRT’s) zijn open toernooien speciaal voor de subtop van Nederland. De spelers die hieraan meedoen kunnen zich tijdens deze toernooien op nationaal niveau meten met andere tennissers van hetzelfde niveau en speelsterkte. Tegelijkertijd kunnen ze punten verzamelen voor de nationale KNLTB-ranglijst.

Laat de kwalificaties behouden blijven. Zelfs bij padel zijn altijd kwalificaties. Het zou toch raar zijn als dat bij tennis niet meer zo zou zijn.