COLUMN RONALD VAN DER HORST – NIEUWE IDOLEN

376

✍️ Ronald van der Horst

NIEUWE IDOLEN

Om een impuls te geven aan een sport moeten nieuwe idolen opstaan. Botic van de Zandschulp deed dat voor het Nederlandse tennis door de kwartfinale te halen bij de US Open. En voor het tennis deden dat Leylah Fernandez en Emma Raducanu dat door een prachtige wedstrijd te spelen in de finale van de US Open.

De uitstekende prestaties van Botic werden opgepakt door alle Nederlandse kranten. Nu een keer niet alleen door de partner van de KNLTB, het  AD, maar ook door mijn regionale krant. Meestal gaat het daar vooral over voetbal. Daar tref je pagina’s met verslagen van het voetbal in de voorbereidingsperiode om de kool cup rond Langedijk of om de Castricum Cup in mijn woonplaats. Na het afgelopen weekend kon je alle uitslagen en standen van het bekervoetbal in West 1 vinden.

Dat Botic een bijzondere prestatie, kwartfinale en als enige een setwinst op winnaar Daniil Medvedev, had geleverd bleek ook uit het feit dat hij aan tafel mocht aanschuiven bij Eva Jinek. Met een mooi ingetogen uitstraling levert hij een bijdrage aan het promoten van het tennis in Nederland.

Botic behoorde wel tot de talenten van zijn lichting, maar behaalde nooit de Nationale titel. Hij moest in zijn jeugd de eer steeds laten aan zijn angstgegner  Jelle Sels. Nu zijn de rollen omgedraaid. Botic staat 62 ATP en Jelle 370 ATP. Het geeft maar aan dat talenten niet altijd vroeg boven komen drijven. Zeker niet aan de mannenkant.

Door de prestaties van Botic kwam ik erachter dat de Eredivisie werd gespeeld. Nergens een bericht gevonden dat dat voor de deur stond en bezig was. Nu bleek het ook een slap aftreksel te zijn wat de naam landskampioenschap eigenlijk niet mag dragen. Het waren nu meer veredelde oefenwedstrijden. Te vergelijken bij het oefenvoetbal van Eredivisie elftallen die voor rust met de spelers uit het eerste spelen en na rust het hele elftal vervangen door het tweede. Er waren ook maar 6 teams ingeschreven. Leeuwenbergh had al voor de Eredivisie in het voorjaar afgezien van deelname. Zij vonden dat het in de corona tijd niet te verkopen was om deel te nemen als er geen toeschouwers bij konden zijn. Voor Leeuwenbergh is het spelen van Eredivisie vooral ook belangrijk voor passieve recreatie. Mensen laten genieten van mooi en goed tennis. Als dat niet kan dan is er ook geen draagvlak om te spelen. De vervanger van Leeuwenbergh, Baarn, zag later ook af van de najaarscompetitie zodat er uiteindelijk maar zes verenigingen deelnamen.

De play-off’s werden dit jaar niet bij Zandvoort gespeeld i.v.m. de Grand Prix. Interessant om te zien wat voor PR machine zich rondom Max Verstappen en de GP afspeelde. Met veel media aandacht en een speciale Grand Prix katern in mijn regionale krant. En met tv sportjes van zijn sponsor Jumbo. De uitdaging voor tennissend Nederland en de KNLTB is om de PR op een hoger peil te brengen.

Ik ga er vanuit dat er volgend jaar wel een normale Eredivisie is. Hopelijk kan Botic dan ook weer meedoen bij Zandvoort. Misschien is het dan goed om weer ouderwets PR te bedrijven op schrift en dat verspreiden in heel Nederland bij de verenigingen. Dat kan bij een Toernooibulletin en/of bij het Eredivisie bulletin. Zorg dat het programma van de Eredivisie zichtbaar is. Misschien kunnen we dan het verslag van de play-off finale ooit weer in alle kranten lezen. En kunnen jonge kinderen van dichtbij komen kijken naar Botic en na afloop een handtekening vragen.

De beide finalisten in de US Open finale bij de dames maakten er een spektakelstuk van. Fantastisch voetenwerk, fris spel zonder angst. Vol ervoor gaan om aanvallende ballen te spelen. Reclame voor het tennis. Niets ten nadele van Serena Williams maar het is goed dat er een nieuwe lichting aankomt. Het zijn beiden nog jonge speelsters, die nog jaren zich verder kunnen ontwikkelen en een idool voor de komende generatie jonge tennissters kunnen worden. Inspiratie om ook zo goed te worden. Mooi dat er nieuwe idolen zijn!

met hartelijke groet, Ronald