✍🏻 Ronald van der Horst
Nepnieuws ?
Het tennis kan wat leren van padel. Padel komt zelfs op het open Ziggo Sport kanaal met de finalewedstrijd in Mexico tussen de in heel Nederland, ook buiten de padelwereld, bekende Spaanse Gemma Triay en Alejandra Salazar tegen Ariana Sanchez en Paula Josemaria. Wel ideaal om voor het slapen gaan nog even naar een rustige padelwedstijd te kijken. Als dat een dubbelwedstrijd bij het tennis van de nummer 1 van de wereld in het dubbelspel Wesley Koolhof met zijn Engelse partner Neal Skupski zou zijn, dan zou dat veel te dynamisch en attractief zijn. De adrenaline zou dan te hoog oplopen om nog goed de slaap te kunnen vatten. Bij tennis worden alleen de enkelspelen uitgezonden. Dát heeft het padel toch maar mooi voor elkaar gekregen. Dit soort wedstrijden wordt wel uitgezonden en bij het tennis worden de wereldtopdubbelwedstrijden, uitgezonderd de Grand Slams, niet uitgezonden.
De padelspeelsters hebben hun shirtje helemaal vol reclame staan. Er wordt ook over gedacht in padelleggings te gaan spelen. Dan kan er ook op deze leggings nog extra reclame worden gemaakt voor bijvoorbeeld een padel sponsor EY (Ernst en Young) of het Nederlandse C&A. Op elk been een letter trekt nog meer aandacht. In de wandelgangen wordt ook gefluisterd dat de speelsters misschien met hoofddoekjes gaan spelen met reclame van Andrelon van de Nederlandse multinational Unilever.
En de padel evenementen gaan wel allemaal door, zoals het EY Copa de Padel in september in Utrecht en de wereldtour in Amsterdam. Maar er was geen energie te vinden op het bondsbureau van de KNLTB om het probleem bij de thuiswedstrijd van Nederland tegen Frankrijk in de Billie Jean King Cup op te lossen. In Apeldoorn bleek er nog een volleybalwedstrijd te moeten worden gespeeld, waardoor de dames daar niet terecht konden. Voor dit dames toptennis was er geen drive meer om energie en geld in een vervangende accommodatie te stoppen. Dat Suzan Lamens, na een wedstrijdpunt te hebben gehad, uiteindelijk met 7-6(5), 2-6, 6-7(3) van de nummer 76 van de wereld, Diane Parry, verliest in een afgeladen stadion in Frankrijk in plaats van in Nederland, zegt genoeg. Tennis staat in Nederland op plan-B, achter padel. In Frankrijk konden ze nog wel snel een accommodatie vinden. Nu de wedstrijd in Frankrijk was, deed de kersverse Master kampioen Caroline Garcia nog mee. Ik ben benieuwd of die ook de uitwedstrijd had gespeeld.
In Nederland gaat de annexatie van tennishallen door padel-investeerders gestaag door. We komen al dichtbij het geringe aantal tennishallen uit mijn jeugd. Mijn eerste districtstrainingen waren in sporthallen met parket. Daarna volgden in mijn jeugd de bloembollenschuren annex tennisbanen. Toen ik senior werd, kwamen er ook de eerste tennishallen. Nu deze tennishallen zijn afbetaald en geen hypothecaire lasten meer hebben, is het voor de grote groep investeerders een klein kunstje om de haleigenaren om te praten om op hun kosten padelbanen aan te leggen. Voor de buiten padelbanen heeft de KLNTB zich opgeworpen als stimulator. Kijk naar de congressen, de info op de website en de columns van Erik Poel en Jacco Eltingh. Met het geld van de tennissende leden heeft de tennisbond het padel als verdienmodel in de markt gezet.
Dat een grote groep oud-voetballers in het padel is gestapt is logisch. Als je enkels en knieën niet meer heel goed functioneren en je niet goed meer kunt lopen, dan is tennis veel te belastend. Daarnaast is het moeilijk om bij tennis nog een hoog niveau te halen. En dat is bij padel geen probleem. Het gaat een stukje trager. Je hoeft maar een helftje te dekken en je kan niet de baan uit worden gespeeld zoals bij tennis. Als er dan geen rente voor je vermogen wordt gegeven, dan kan je dat geld beter investeren in padel. Als voorbeeld kunnen de investeerders in padel dan twee oud tennissers nemen die het tot de Quote 500 hebben geschopt door geld te stoppen in de fitnessbranche.
Dat het padel een vaste voet in de Nederlandse samenleving heeft gekregen, blijkt uit het slopen in de regio Haarlem van een huis dat binnen de 200m van een padelbaan stond. De rechter heeft bepaald dat er binnen 200 meter geen huizen mogen staan naast een padelbaan. De overlast van het lawaai van het padel voor tennisbanen die pal naast de padelbanen liggen en daardoor een grotere kans op tinnitus opleveren, is door de bond opgelost door oordoppen beschikbaar te stellen voor het tennis. Voor het padel is het hardop tellen van de stand van belang. Daarnaast zitten alle padelspelers in hetzelfde schuitje. Dus daar geen oordoppen.
De KNLTB is een campagne gestart voor het tellen met doventekens bij het tennis. Alle Nederlanders zijn hier na de coronapandemie beter in thuis.
Vuist = nul
Gebogen wijsvinger = 15
Wijs-, middel- en ringvinger = 30
Wijs-, middel- en ringvinger + pink = 40
Wijs- en middelvinger uit elkaar omhoog = V = voordeel
Wijs- en middelvinger uit elkaar naar beneden = nadeel
Hele hand open = game
De KNLTB heeft al jaren voorgesorteerd op de huidige ontwikkelingen. Door de bondstrainingen af te schaffen is bij de jeugd de breedte van talentvolle jonge spelers sterk afgenomen. Bij de Nationale Indoor jeugdkampioenschappen verloor geen van de geplaatste spelers t/m 12 bij de jongens en de meisjes. De uitslagen in de kwartfinales waren over het algemeen heel dik. Dat opent voor de toekomst mogelijkheden. In plaats van schema’s van 32 kunnen dan schema’s van 8 volstaan. Dan kunnen de NJK ook in de resterende kleinere hallen worden gespeeld. Hierbij dan geen tapijthallen meer. Die zijn te snel. Om de overgang van jeugdspelers naar het tragere padel niet te groot te maken, wordt er al jaren door de jeugd alleen op medium snelle banen gespeeld.
Technisch directeur Jacco Eltingh en algemeen directeur Erik Poel krijgen binnenkort de Zwarte Tulp. De Zwarte Tulp staat voor rouw en droefenis. Zij krijgen deze prijs voor het om zeep helpen van het tennis in hun periode van leiding geven. In de afgelopen jaren zijn er systematisch stappen gezet om de structuur van de KNLTB om te zetten van een vereniging naar een bedrijf. Vroeger was er een ALV waar besluiten vooraf besproken moesten worden. Nu is er een ledenraad.
Eerst bestond die uit 45 voornamelijk oude tennisbestuurders. Deze groep bestaat nu uit 29 personen. Bij het voorstellen van de nieuwe ledenraad was er maar één persoon die zich wilde inspannen om het tennis te behouden. Het grote deel van de rest liet duidelijk blijken dat ze pro padel waren. Ze waren keurig geselecteerd om het omturnen naar padel te kunnen vergemakkelijken. Vroeger was het de taak om raad te geven. Maar deze groep moet vooral achteraf controleren of het goed is gegaan. De naam van de groep is dan ook veranderd in controller group. Deze groep is niet benaderbaar. E-mailadressen en telefoonnummers zijn niet openbaar te vinden.
De KNLTB wordt binnen twee jaar omgevormd tot Koninklijke Padel Bond. Tennis is dan eigenlijk niet meer interessant voor de Bond. Het met geld van de tennissers opgezette Nationale Tennis Centrum wordt met de stille trom omgevormd tot Nationaal Padel Centrum. Jacco Eltingh en Erik Poel krijgen hiervoor de Gouden Padel voor hun verdienste voor de padelsport in Nederland.
Inmiddels zijn er actiegroepen ontstaan de zich hard maken voor tennis als sporterfgoed. Want tennis past bij de Nederlandse sportcultuur. Net zo als padel hoort bij het Spaanse sporterfgoed. Dat blijkt ook uit de wereldranglijst bij padel. Van de top 100 komen 67 vrouwen uit Spanje. In de top tien zijn er 9 Spaans en 1 Argentijns. In de top twintig staan 17 Spaanse speelsters en 3 uit Argentinië. Bij de mannen in de top 10 een betere verdeling tussen Spanje en Argentinië. Argentinië heeft er 5 en er is een Braziliaan als nummer 10. Maar wel 72 Spanjaarden in de top 100. De andere landen zullen incidenteel een succesje behalen. Maar het zal net als bij een piramideverkoop zijn, dat de eersten (Spanje) hoog staan en verdienen aan padel en dat de rest veel zal moeten betalen om mee te kunnen doen.
Maar terugkomend op het begin van de column. We kunnen veel leren van het padel. De padel PR is véél en véél beter dan bij het tennis. Als je als sport groeit van 10 banen naar 20 banen dan heb je een 100% toename. Daar kan geen enkele sport in Nederland aan tippen. Dus ben je al meteen de snelst groeiende sport. Mogelijk wordt het padel binnenkort voorbij gestreefd door het nu al door de KNLTB omarmde Amerikaanse pickleball. Die ging van 1 naar 30 locaties. Een 3000% toename! De snelle groei gaat het padel duidelijk voorbij.
Misschien moeten de tennissers zich verenigen in een nieuwe bond en aansluiten bij de ITF. Net als bij de Belgen met een Waalse en Vlaamse Bond. ITF heeft wel beachtennis, maar geen padel. En het is mooi om met gelijkgestemden te zijn.
Het tennis moet veel meer naar buiten treden. Hoe mooi het is om met plezier wedstrijden te spelen ieder op zijn eigen niveau. Tegen je eigen leeftijdsgenoten. En dat kan ook na een paar lessen al! En wil je meer bewegen dan is een enkelspel de ideale wedstrijdvorm. Veel armvriendelijker en veel minder blessuregevoelig als padel. En zo kan ik nog een aantal punten opnoemen waar het tennis zich hard voor kan maken. Maar dan moeten we wel gebruik gaan maken van het voorbeeld hoe ze het bij padel doen. De KNLTB is gegroeid naar 641.000 leden. Ga ook tennissen!
Ik wens iedereen Prettige Kerstdagen en alle tennissers, maar ook alle padelspelers, een gezond en sportief 2023.
groet Ronald