COLUMN RONALD VAN DER HORST – LICHTPUNTJES

299

✍️ Ronald van der Horst

Positieve energie hebben we nodig in deze donkere dagen. Lichtpuntjes in de duisternis. Zo’n gevoel had ik toen ik vorige week donderdag een videovergadering had met de KNLTB en mede-organisatoren van de internationale jeugdtoernooien. Weer bezig zijn met de komende edities van de toernooien. Dat moet weer opgestart worden om, indien het weer mag, een jeugdtoernooi te organiseren.

Want na een jaar waarin er haast geen toernooi meer werd georganiseerd, moeten we proberen om de draad weer op te pakken. Hopelijk zullen de besmettingen tegen eind juni weer zijn gedaald door hogere temperaturen en meer buiten zijn. Als dan ook het vaccineren, met meer beschikbare dosis vaccins, sneller gaat dan de huidige vaccinatiesnelheid, dan moet het goedkomen. Na 20 dagen zijn er nu in Nederland 164.000 mensen gevaccineerd. Deze week zijn ze begonnen met de vaccinatie van de 90+. Daar zijn er rond de 130.000 van. Dus over 20 dagen moeten die in ieder geval ook allemaal gevaccineerd zijn. Daarna komen de volgende 5 jaren aan de beurt. Van de 85-90 jarigen zijn er 256.000. Als het mee zit dan zijn per 1 juni alle 3 miljoen gepensioneerden ingeënt. Dat geeft dan de verenigingen weer de mogelijkheid om bardiensten te laten draaien door de oudere leden. De jongeren komen dan na de zomer aan de beurt. Ook de organisatie van de toernooien zal dit jaar misschien wat meer kunnen drijven op oudere gevaccineerde leden. Waar je meestal streeft naar verjonging kan het misschien dit jaar wel een optie te zijn om juist op de grijze golf te gaan bouwen.

We moeten nog even volhouden met het bestrijden van de pandemie. Accepteren dat er nog wel wedstrijden zijn voor de toppers waar geen publiek bij is, zoals bij het komende ABN-AMRO WTT toernooi. Een toernooi met een tot dusverre héél aardig deelnemersveld. Dat maakt het allemaal minder leuk om naar te kijken. Vandaar ook dat er bij het voetbal geluiden van publiek worden ingevoegd. Ook bij de tennisevenementen in de zomer kunnen de oudere leden en tennisliefhebbers een aantrekkelijke rol vervullen. Zij kunnen er voor zorgen dat de spelers hun beste tennis kunnen laten zien door lekker op de tribune te komen kijken. Mogelijk is er nu voor side events bij een internationaal toernooi een optie om geen jeugd clinics te organiseren maar clinics voor senioren. Onder het motto van ”Ook in je tweede jeugd kan je beter leren tennissen” geeft dat een hele nieuwe dimensie.

Elk nadeel heeft zijn voordeel geldt nu nog voor de komende maanden. Dat er 60 % all-weather banen zijn is misschien een nadeel voor het ontwikkelen van spelers, maar het is nu zeker een voordeel om nog lekker met z’n tweeën te tennissen. Het nadeel van de temperatuurverhoging voor de aarde is nu een voordeel zodat je zelfs op gravel de winter door kan tennissen. Zo houden we het misschien nog net goed vol tot de zomer. Neem dan nog een belangrijk advies uit een column van René Diekstra mee. Dat is dat je vooral ook samen humor moet maken. Af en toe heb je gewoon even een lach nodig om de accu op te laden. Wat mij altijd is bijgebleven uit het boekje ’Maak van een mug geen olifant’ is dat je bij de tolweg in Frankrijk ook betaalt voor de volgende auto. Als je je dan voorstelt hoe het gezicht is van de volgende bestuurder als die hoort ‘Nee meneer u hoeft niet te betalen, dat heeft de auto voor u al betaald. Rijdt u maar door’, dan geeft dat lang plezier en energie.

Dus het zou helpen om de komende tijd, als je op de tennisbaan bent, vooral ook te genieten van de bijzondere situaties en de niet te missen kansen. Als je dan een bal onder in het net speelt, kijk dan even naar de lach bij je tegenstander. Neem dan die lach over. Gewoon samen lachen en plezier hebben. Pas weer serieus worden als je moet serveren of ontvangen. Dan komen we makkelijker deze lastige tijd door.

Blijf gezond, blijf positief, blijf zeker tennissen en let een beetje op elkaar.

Met hartelijke groet
Ronald