COLUMN RONALD VAN DER HORST – KNLTB OP WEG NAAR DE TOB?

2471

✍️ Ronald van der Horst

AZ gaat Nationale jeugdelftallen trainen

In een persbericht van de KNVB wordt dit nader toegelicht door de Manager Voetbalbeleid jongens van de KNVB Aloys Wijnker. ”Het is gebleken dat AZ de meeste jeugdspelers voor de Nationale selecties heeft opgeleid de laatste tijd. Het niveau van de jeugdopleiding van de andere Eredivisie verenigingen is verder matig. Ik ben eerder hoofdopleidingen bij AZ geweest en weet hoe goed zij het doen. Daarnaast is er nog veel ruimte bij het complex in de Wijde Wormer om daar ook een slaaplocatie en een school neer te zetten. We kunnen het complex dan goed afsluiten van de buitenwereld, zodat de jonge spelers zich alleen op het voetbal kunnen concentreren. Ik ben ook in Amerika geweest en heb gezien dat deze campussen prima werken. De jeugdelftallen zullen dus niet meer in Zeist trainen maar alleen bij AZ. Pascal Jansen is nu de hoofdtrainer van AZ, maar zal nu ook de jeugdelftallen onder zijn verantwoording nemen. Als dit bericht zo naar buiten zou komen, dan werd de corona en de sneeuw meteen naar de achtergrond verdreven. De volledige tijd van de VI praatprogramma’s, Studio Sport, Rondo, Op1, WNL op Zondag, M en Jinek zouden vol zitten om te praten over dit nieuws. Alle kranten zouden op hun voorpagina dit groot melden. Maar dit is niet zo. Het is niet een persbericht van de KNVB maar van de KNLTB.

Ze willen de talentvolle jonge spelers onderbrengen bij de Academy van Tjerk Bogtstra in Doorn. Vervang in bovenstaande bericht Aloys Wijnker door Jacco Eltingh en het hele verhaal is geen fake nieuws maar is echt. Maar omdat tennis niet de aandacht van het voetbal heeft, zal het waarschijnlijk geen onderwerp zijn waar over gesproken wordt.

Op het bureau van de redactie van TennisPassie lag ook nog een uitgelekt persbericht van de Communistische Partij Nederland voor na de verkiezingen van 17 maart: Revival CPN
Door de verrassende verkiezingsoverwinning van de Communistische Partij Nederland (CPN), met 76 zetels, heeft de CPN besloten om de Eerste en de Tweede Kamer op te heffen. Onder het partij bestuur wordt een partijraad van 29 leden geïnstalleerd door het bestuur zelf, die het bestuur gaat adviseren en controleren. De partijleider heeft verder besloten dat de echte communisten alleen goed opgeleid kunnen worden in een interneringskamp. Ver weg van alle zondige invloeden van ouders en omgeving. ’Ik heb zelf ook in een interneringskamp gezeten en kijk wat het opgeleverd heeft. Ik ben een graag geziene gast bij alle communistische partijen in de wereld en ben jullie partijleider.’

Uitlekken hoort bij de huidige maatschappij. Het is al nieuws voordat het nieuws is. Maar er zit meestal wel een kern van waarheid in. Niet dat dat CPN de verkiezingen gaat winnen, maar ook dit persbericht kan je zo 1:1 omzetten naar de KNLTB. De KNLTB heeft de afgelopen jaren de democratie omgezet naar een autoritair regime. Eerst alle districten samen met de ALV afgeschaft. Daarna een eigen Ledenraad benoemd om meer slagkracht te hebben. En nu de vrijheid om alles door te drukken. Jacco zat zelf op het Tennis Trainings Insituut (TTI) en vindt dit nu ook het beste voor de tennistalenten. Ben je zondig en heb je andere denkbeelden dan wordt je gestraft, want dan mag je geen gebruik maken van de middelen (financiën) van de partij (KNLTB). Nadat er na tientallen jaren eindelijk een NTC is gekomen, waarbij het bondskantoor en de baantrainingen dichtbij elkaar zijn gebracht, komt er nu een extra trainingsaccommodatie in Doorn. Hoezo alle inspanning om in Amstelveen alles bij elkaar te brengen in plaats van kantoor in Amersfoort en banen in Almere (40 km)? De afstand Amstelveen Doorn is 56 km. De spelers waren al benaderd door de bond voordat de trainers en de tennisscholen waren ingelicht. Respectloos naar de trainers en de tennisscholen toe.

Het wordt tijd dat de trainers en de verenigingen zich verenigen. Een eigen NTB (Nationale Tennis Bond) oprichten. Met een eigen open netwerk. Geen gebruik meer maken van de KNLTB communicatiemiddelen als KNLTB Tennisleraren App en KNLTB ClubApp en de KNLTB website. Een eigen Jeugdkampioenschappen organiseren voor spelers die ook anders zijn opgeleid. Overdenken of sancties niet op zijn plaats zouden zijn.

Deel deze column met andere trainers en met de besturen van de verenigingen. Het wordt tijd om de straat op te gaan. Om te vechten voor een eigen democratische tennisbond waar een sfeer van samenwerken heerst, waar je zijn mag wie je wilt zijn, waar wederzijds respect de basis is.

Met hartelijke groet,
Ronald