✍️ Ronald van der Horst
De KNLTB heeft haar nieuwe competitie- en toernooi indeling voor de jeugd in 2020 bekend gemaakt. Met duidelijke leeftijdsindelingen hoopt de KNLTB het voor iedereen overzichtelijker te maken. Want dat was voor ouders vaak een zoektocht op de KNLTB website, die meer lijkt op een vorm van een game dan een helder informatie website. In de zoektocht heb je dan een level gehaald als je weer wat informatie hebt gekregen en je verder moet zoeken naar meer informatie.
De KNLTB zet nog meer in op de Tenniskidsleeftijden. Pas bij Junioren wordt er gespeeld met de gele bal. Dat wordt volgend jaar de nieuwe Junioren competitie 11 t/m 14 jaar. Nog meer druk op de zondag waar het baanaanbod voor prestatieve teams als zo groot is.
De KNLTB blijft maar hameren op meer kinderen lid worden en meer kinderen competitie spelen. Daar moet alles voor wijken. Dat laten ze ten kostte gaan van de ontwikkeling van spelers. Waar vroeger de betere prestatieve jeugd meerdere klasse op de zondag doorliepen met 8 partijen, is dat nu nog alleen voorbehouden voor de hoofdklasse. Juist het spelen van alle spelsoorten is een must voor het ontwikkelen van allround spelers. Maar als je dan geen HD en MD meer kan spelen is dat een verlies.
Beter zou het zijn om de druk van de zondag af te halen. Laat de rode en oranje kinderen op woensdagmiddag spelen en de groene jeugd op de zaterdagochtend. Dan blijft er meer ruimte over voor betere talentvolle jeugd om op de zondag alle spelsoorten te spelen. Daarnaast geeft dat nog minder druk ook op de landelijke zondag gemengde competitie.
De KNLTB is veel te bang voor de andere sporten. Dat door gelijk met voetbal en hockey competitie te spelen dat er dan minder jeugdleden komen. Maar ik denk, dat door de mogelijk mindere aantallen, dat het uiteindelijk betere tennissers gaat opleveren. Door meer ruimte is er ook de mogelijkheid om weer langere wedstrijden te spelen en bij de competities alle mogelijke partijen.
Verder kan er dan een betere begeleiding gegeven worden. Moet nu iedereen op de zondag spelen, dan is er ook de mogelijkheid om spelers bij elkaar te coachen op andere dagen. De zondag jeugd kan dan op de zaterdag de groene competitie coachen. En bij de oranje en rode competitie kunnen dan de groene kinderen helpen bij de telling. Zo ontstaat er veel meer kruisbestuiving.
Als je de Nationale t/m 12 jaar als eerst ijkmoment ziet, dan moet je eigenlijk op je 10e jaar beginnen met het spelen van wedstrijden t/m 12 jaar. Bij de nationale t/m 12 jaar wordt gespeeld met de gele bal. Dus moet je bij talentvollere kinderen al met de gele bal trainen op 9 en 10 jarige leeftijd. Niets anders dan dat het vroeger ging. Toen waren er al toernooien t/m 8 jaar met een gele bal. De hele huidige Nederlandse top is opgegroeid met de gele bal vanaf 8 jaar! Het te lang vasthouden aan het spelen met gekleurde ballen is meer voor de breedte dan voor de kwaliteit op langere termijn.
Ook bij de jeugdtoernooien wordt niet meer gekozen voor het ontwikkelen van betere toekomstige spelers. Er wordt rekening gehouden met gezinnen waar de liefde voor tennis minder hoog is. Want als ouder is niets leuker als je naar je kind kan kijken die plezier heeft in wedstrijden spelen. Een kind met passie voor tennis wil niets liever dan in hun vakantie wedstrijden tennissen. Maar dat kan niet omdat de KNLTB dat niet goed vind voor het gezinsleven.
Ook om de partijen steeds korter te maken -door maar sets tot de 4 en deuce winnend punt te spelen- gaat niet werken om betere spelers op te leiden. Hoe langer de partij hoe meer de kinderen leren. Speltechnisch en fysiek. Nog even en we spelen bij de jeugd in groen 3 tiebreaksets, want dan kunnen we weer naar huis?
Zo worden er steeds concessies gedaan om maar niet ouders tegen het hoofd te stoten of kinderen mogelijk te verliezen aan een andere sport. Het gaat dus eigenlijk om de kwantiteit en niet om de kwaliteit. Terwijl kwaliteit altijd voorop zou moeten staan.