COLUMN RONALD VAN DER HORST – JEUGDTOERNOOIEN GOUD, ZILVER, BRONS EN … KOPER?

788

✍️ Ronald van der Horst

Hopelijk is het einde van de coronatijd in zicht. De ATP en de WTA ranglijsten worden per 1 januari 2022 geactualiseerd. Dan komen de bevroren resultaten van 2019 en 2020 te vervallen. Tallon Griekspoor zal waarschijnlijk rond de 65e plaats staan. Datzelfde geldt voor de jeugdranglijsten. Ook daar komen binnenkort de resultaten te vervallen uit 2019 (eind november) en 2020 (eind december). Het was logischer geweest om dat meteen na het zomerseizoen te doen. Anders dan bij de internationale toernooien konden er in Nederland wel jeugdtoernooien worden gespeeld. Er was dus niet heel veel verschil met een gewoon jaar. Er waren geen reisbeperkingen. Het zou dus terecht zijn als alleen de resultaten van dit jaar en vorig jaar zouden tellen. Dat zou recht doen aan de ontwikkeling die spelers hebben doorgemaakt. Heb je dit jaar veel gespeeld en resultaten behaald, dan zou dat tot uiting moeten komen op de ranglijst en tot deelname aan de Nationale Jeugdkampioenschappen indoor. Deelname aan de NJK geeft waardering aan je verbeterde spel en prestaties.

Diezelfde waardering geldt voor beginnende jonge spelers van 9 en 10 jaar. Als je van de zomer veel hebt gespeeld en vooruit bent gegaan dan wil je proberen om op de ranglijst te komen. Want dan kan je jezelf meten met andere kinderen die prestatief bezig zijn. Maar de kans is heel gering dat dit deze winter nog gaat gebeuren. Werd er vroeger in de herfstvakantie JRT jeugdtoernooien georganiseerd met schema’s van 32, nu zijn er alleen toernooien in het weekend met schema’s van 16.

Als ik naar de aanmeldingen kijk van het weekend toernooi t/m 12 jaar op 6 en 7 november dan kom ik tot de volgende cijfers:

Meisjes t/m 12 jaar brons (laagste categorie)

Toernooien Totaal aantal inschrijvingen Spelers met ranking Spelers zonder ranking
Meppel 20 19 1
Rotterdam 42 34 8
Arnhem 49 35 14
Gendringen 29 23 6
Lewabo 41 33 8

 

Jongens t/m 12 jaar brons (laagste categorie)

Toernooien Totaal aantal inschrijvingen Spelers met ranking Spelers zonder ranking
Meppel 57 40 17
Rotterdam 82 62 20
Arnhem 77 55 22
Gendringen 54 39 15
De Kloek 69 48 21
Lewabo 79 60 19
Bergen op Zoom 66 50 16

 

Het is voor een ouder, zeker zonder tennisachtergrond, ondoenlijk om je kind in te schrijven voor een Brons toernooi. Je moet een hele analyse maken van de aanmeldingen met een voorkeurs toernooi P1, P2 of P3, waar je een kansje hebt. Meisjes zouden zich misschien ook nog kunnen inschrijven voor een goud of zilver toernooi. Die toernooien zijn verrassenderwijs vaak niet vol. Maar dat lijkt mij niet de juiste weg.

Bij de meisjes staan er 190 op de ranglijst en bij de jongens rond de 300.  Ook al zijn er in dat weekend nog goud en zilver toernooien, de kans dat een speler zonder ranking mee kan doen is heel gering.

Ben je talentvol en heb je nog geen ranking dan kom je waarschijnlijk bij de jongens tot de zomer 2022 niet in aanmerking om mee te doen. Je zult dan altijd achter de feiten aanlopen. En je krijgt niet de waardering dat je je best hebt gedaan. Het gevolg kan wel eens zijn dat de echte talenten pas op latere leeftijd (16 jaar of 18 jaar) zullen doorbreken. Dat zet het selectie beleid van de KNLTB eigenlijk meteen onder druk.

De enige manier om als ouder wel je kind de waardering te geven is om je hal en/of vereniging te stimuleren om ook een Brons toernooi te organiseren. Dan kan de trainer een voordracht doen bij de KNLTB om mogelijk in aanmerking te komen voor een van de twee wildcards die door de KNLTB vergeven kunnen worden. Maar eigenlijk moet, mijns inziens, dit landelijk opgepakt worden. Dat kan door meer toernooien of juist ook toernooien in de vakanties met grotere schema’s. Een andere mogelijkheid is om voor de spelers zonder ranking aparte toernooien te organiseren. Kom je in de halve finale dan krijg je ook punten voor de ranglijst. Vroeger waren dat de K4 en K5 toernooien. Maar misschien moeten we dat dan nu maar de Koper toernooien noemen.

Als je het als bond niet goed bij de jongste jeugd regelt, dan kan je ook niet verwachten dat uit de jeugdopleiding jonge talenten voortkomen. Om dan met selecties te gaan werken van 12 jarigen is dan misschien wel discutabel als de echte jonge talenten geen kans krijgen.

Misschien ook niet erg als we kijken naar de leeftijd van Botic en Tallon wanneer ze de top 100 binnen kwamen. Mogelijk is rond de 25 jaar de meest gunstige leeftijd voor Nederland om door te breken. We zullen dus waarschijnlijk nog 13 jaar moeten wachten om te zien dat de echte talenten bij de groep van niet gerankte spelers t/m 12 jaar zaten.