Column Ronald van der Horst – Jeugdcompetitie en Dubbel Dutch

465

✍️ Ronald van der Horst

Vanaf afgelopen zondag 13 juni kon de jeugd weer competitie spelen. En dat is voor de ontwikkeling van jonge spelers een zeer positieve stap. Het juist in teamverband spelen maakt de opleiding van tennissers socialer. Je moet met elkaar goed trainen om uiteindelijk samen een prestatie te leveren. Niet alleen in de enkel, maar ook in de dubbel en het gemengd-dubbel. Zo worden de spelers allrounder opgeleid. Daarbij is dubbelen als prestatie net zo belangrijk als het enkelspel. Het levert in de competitie allebei 1 punt op.

Ook voor de jeugdranglijsten spelen de resultaten in de dubbel mee. Internationaal zijn de resultaten in de dubbel goed voor 20% van je aantal punten voor de Junior ITF ranking. Ook in Nederland wordt deze combinatie ranking gehanteerd. De beste 6 resultaten in het enkelspel tellen mee samen met de 2 beste dubbelspelresultaten. De KNLTB heeft nu voor eind juni het licht op groen gezet om weer JRT toernooien te organiseren. Het zijn tot de Nationale Jeugdkampioenschapen (NJK) alleen maar enkelspel toernooien. Vroeger werd er in de zomer bij de K-toernooien altijd zowel enkelspel als dubbelspel gespeeld in dezelfde week. In het huidige systeem is dit niet meer mogelijk. Hierdoor kan je niet laten zien dat je ook beter bent gaan dubbelen. En juist dat kan een reden zijn om later wel toegelaten te worden tot de NJK omdat je door je dubbelresultaten klimt op de ranglijst.

Het is begrijpelijk dat het lastig is met de corona pandemie om een goede regeling te treffen. Nu worden er oproepen gedaan om ook na de NJK nieuwe ranglijsttoernooien te organiseren. Daarbij ook wellicht toernooien met dubbels. Maar dat is dan mosterd na de maaltijd.

Ik denk dat het dubbelspel veel meer erkenning moet krijgen in Nederland. Zeker vanuit de KNLTB met een oud-topdubbelspeler als directeur en zijn voormalig dubbelpartner als trainer-coach. Je mag trots zijn als je goede dubbelresultaten behaalt als jeugdspeler. TennisPassie doet daar al jaren zijn best voor. Alle resultaten van alle Nederlanders vanaf Tennis Europe t/m 12 jaar tot en met de resultaten bij de ITF Juniors worden gevierd en gepromoot. Maar ik mis deze erkenning bij de KNLTB. Daar zijn maar sporadische vermeldingen van goede dubbelresultaten. Ook de bijzondere prestaties van 3-voudig Nederlands Jeugd Kampioen dubbel Frank Jonker in 2018  kregen nauwelijks aandacht en waardering. Als je een Special Achievement Award krijgt van Tennis Europe voor je bijzondere prestaties in de dubbels (46 dubbelpartijen, 44x winst en 10 toernooizeges met 9 verschillende partners!), dan verwacht je daar heel veel publiciteit over. Maar helaas de prijs werd door de KNLTB opgestuurd naar Frank zonder bijzondere aandacht.

Er moet een omslag plaatsvinden zodat we de dubbels gaan koesteren en waarderen. Dat we misschien wel specifieke dubbelaars ontwikkelen en daar trots op zijn. Wie de herendubbelfinale bij Roland-Garros heeft gezien zal dat begrijpen. Een emotioneel nagesprek na de finale en het hele stadion dat het Franse volkslied a capella meezingt, laat zien hoe mooi een dubbeloverwinning kan zijn. Het is mooi dat Nicolas Mahut in zijn uitgebreide speech ook de Franse Roland-Garros dubbelkampioenen bij de junioren,  Arthur Fils en Giovanni Mpetschi Perricard,  betrekt en hen zo de waardering en stimulering geeft.

Ik hoop dat dat ooit in Nederland ook gaat gebeuren. Misschien kunnen mooie resultaten bij de Olympische Spelen net dat zetje geven om deze mindset te bewerkstelligen. Daarom Wesley, Julian, Matwé, Robin, Kiki en Demi zet hem op in Tokio!

Helaas kan er dit jaar geen vervolg gegeven worden aan de overwinning van Bente Spee en Melissa Boyden bij het Dutch Junior Open in 2019. De organisatie van het Grade 2 toernooi in Bakkum moet i.v.m. corona ook dit jaar overslaan. Hun plek is wel overgenomen met een Grade 4 ITF toernooi door Niels Stemerdink en zijn ploeg bij Victoria in Rotterdam. Hopelijk komen daar veel spelers in de finale in het enkelspel en in het dubbelspel. De Future toernooien vallen onder de topsport regeling en mogen doorgaan. Dus voor de tennisliefhebbers is er volop te genieten van toptennis in Alkmaar (maandag 21 juni t/m 27 juni) en Den Haag (28 juni t/m 4 juli). Veel plezier.

Met hartelijke groet, Ronald