✍🏼 Ronald van der Horst
Voor een sport is een idool van groot belang. Het zorgt voor meer publiciteit en inspireert daardoor jonge sporters om ook het maximale uit hun sportcarrière te halen. Hoe mooi was het om vrij te spelen tegen leeftijdsgenoten. Je moest dan een keuze maken wie je was. Borg of McEnroe. Bij de laatste kon je dan aanvallend spelen en ook nog wat stennis maken. Liefst speelde je dan 5 sets. Net zoals bij de Grand-Slams.
Het nieuwe idool is nu zonder meer Carlos Alcaraz. Fantastische slagen, ongelofelijke verdedigende acties en loopwerk en tenslotte een fluwelen dropshot. In Bakkum hebben we dat al in 2018 kunnen zien. Maar als je filmpjes op You Tube bekijkt speelde hij ook al op zijn 12e jaar zo. Hopelijk gaan nu jonge spelers zijn spel kopiëren en gaan we weer veel meer allround tennis zien met vele verrassende spelsituaties. Dan hebben we een mooie toekomst voor de boeg. Iets soortgelijks heeft bij de vrouwen het spel van Ons Jabeur. Die heeft nog niet de titel binnen op Wimbledon, maar is nu al wel een inspiratiebron voor meisjes uit Afrika en waarschijnlijk voor meisjes uit de hele wereld.
De prestaties van de Nederlanders zijn de laatste tijd uitstekend. Tallon en Botic staan nu dik in de top honderd. Gijs Brouwer zit net op de grens, maar kwalificeerde zich knap voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. Bij de dames is Arantxa Rus aan een ongekende opmars bezig. Na winst eerder in het Franse Contrexéville in een $ 125.000 toernooi, volgde deze week ook de winst in het WTA250 toernooi van Hamburg. Hierdoor komt zij op de hoogste ranking -42 WTA- in haar carrière!
Voor Nederlandse jonge spelers zou Wesley Koolhof ook een idool kunnen zijn. Want hoe inspirerend was zijn optreden in de finale van Wimbledon. Vanaf het begin gaven Wesley en zijn partner Neal Skupski het signaal af dat zij deze strijd gingen winnen. En dat was ook zo. Met harde slagen langs de lijn en killende volleys was het een spectaculaire partij om naar te kijken. De uitstraling van Wesley was een voorbeeld van hoe je op de baan moet staan.
Jammer dat deze wedstrijd alleen op de BBC was te zien. De Nederlandse televisie is eigenlijk alleen een voetbal- en wielrenzender. Een hele middag wordt er een Tour de Femmes uitgezonden, terwijl het eigenlijk in sprint etappes alleen maar om de laatste paar kilometers gaat. Dat de bondscoach van het Nederlands waterpoloteam zijn beklag doet dat de halve finale van het WK niet op het open TV net wordt uitgezonden is dan ook meer dan terecht. Gelukkig werd de finale waterpolo uiteindelijk wel uitgezonden met een unieke WK titel.
Maar dat zou ook bij de Wimbledon finale herendubbel moeten. Tennis is de tweede sport in Nederland en een wereldsport. Hoe knap is het als je een Grand Slam wint. Om dat aan te geven zou je verwachten dat op de homepage van de KNLTB er tot de US Open een foto van Wesley met Neal te zien zou zijn met de bekers in hun hand. Dit als stimulans voor jonge tennissers. Misschien met een link om de finale nog een keer te kunnen zien. Maar dat is helaas niet het geval. Er staat nu al weken, vanaf jl. 19 juni, een bericht dat de KNLTB een partner is van een padeltoernooi.
Het ITF $60.000 voor de vrouwen in Amstelveen is goed voor het kansen bieden aan jonge Nederlandse spelers. Zo kwam Anouk Koevermans knap in de kwartfinale. Maar het moet vooral ook een inspiratiebron zijn voor jonge tennissers om deze speelsters te zien spelen. Maar als ik het aantal toeschouwers zag op de zaterdag was er weinig belangstelling voor.
Misschien is het beter om het geld in een Nationaal buitenkampioenschap te stoppen en dat het aantrekkelijk is om daarvoor naar Amstelveen te komen. Met een PR campagne om jonge tennissers te trekken. Elke deelnemer aan een Junior Toernooi krijgt een persoonlijke uitnodiging om te komen kijken en om te zien dat jonge spelers als Thijs Boogaard net zoals vroeger de titel in de wacht slepen. Zo ontstaan idolen, die een voorbeeld zijn voor andere jeugd.