✍🏻 Ronald van der Horst
“Hoofdpijndossier” was de titel van de podcast van Steffan Kok met de algemeen directeur van de KNLTB Erik Poel. Van andere hoofdpijndossiers, als de toeslagenaffaire en het Groningse gas /aardbevingsschade, weet je dat er dan een grondig onderzoek komt over de gang van zaken. Soms wordt er zelfs een enquêtecommissie in het leven geroepen om meer inzicht te krijgen over het ontstaan van de problemen en wie hiervoor verantwoordelijk waren.
Het zou misschien ook goed zijn om de rol die de KNLTB speelt in het hoofdpijndossier “de tennis indoorhallen” en de hierdoor verminderde ontwikkeling van jonge spelers eens tegen het daglicht te houden. De KNLTB stimuleerde de allweather banen, schafte alle bondstrainingen af, was voorstander van medium snelle indoor banen en stimuleerde met geld van de tennissers het padel.
Als ik dan hoor van Erik Poel dat de statuten van de KNLTB deze zomer zijn gewijzigd om de commerciële padelcentra’s ook binnen te hengelen en lid te maken van de KNLTB, om zodoende meer leden van de KNLTB te krijgen, is deze werkwijze zeer discutabel. Dit gaat duidelijk ten koste van de tennisverenigingen met padelbanen. Om mee te doen met de KNLTB padel competitie moest je tot nog toe wel lid worden van een KNLTB vereniging. Dat is nu niet meer nodig. Je kan nu ook de KNLTB padelcompetitie spelen namens een commercieel centrum. Volgens mij zou een dergelijk besluit genomen moeten worden met medeweten van de verenigingen. Maar ik heb dat nagetrokken en mijn vereniging weet hier niets van. Waarschijnlijk heeft de ledenraad daar akkoord voor gegeven zonder raadpleging van de tennisverenigingen.
Erik Poel noemt dan het hallenplan als plan om indoortennisbanen te behouden. De KNLTB huurt 22 weken in de winter gedurende het weekend een tennishal van minimaal 4 banen om toernooien, evenementen en competities te organiseren. De inschrijfgelden gaan dan weer terug naar de KNLTB. Zo blijven er mogelijk toch nog wat indoortennisbanen behouden. Hierdoor kunnen vooral de jeugdtoernooien nog worden georganiseerd. Voor de spelers ouder dan 16 jaar zijn er in de winter nu 5 NRT toernooien, die ieder in een andere week zitten. Bij 2 van de 5 kan er alleen het enkelspel worden gespeeld. In 2003/2004 was er het Henk Timmer circuit met alleen al 8 toernooien bij de grote tennisscholen. Maar rond Kerst en Oud en Nieuw waren er daar nog extra NRT(A) toernooien met meerdere toernooien in één week. Er waren toen veel meer mogelijkheden om je als jonge speler te ontwikkelen in het wedstrijden spelen.
Ook na de open brief van de tennisverenigingen uit Noord-Holland-Noord is ook nu in de podcast nog niets te horen over een beleidsplan van de KNLTB om in de toekomst tennistalenten op te leiden. Het zou kunnen zijn dat er regionaal gekeken gaat worden of er misschien bij een vereniging, centraal in een kring, een ballonhal of een Veldman hal neergezet kan worden. De KNLTB moet niet alleen maar verdedigen, maar juist ook leren proactief te zijn en aan te vallen. Misschien kan er nu geld van het padel in deze tennishallen gestopt worden om talentvolle spelers in de buurt te laten trainen en zich te ontwikkelen. Mogelijk kunnen door middel van een schappelijke prijs ook talentvolle kinderen met minder draagkrachtige ouders hier trainen.
Er zijn genoeg kinderen lid van een tennisvereniging. Daar lopen ook genoeg talenten bij. Maar als de KNLTB niet op korte termijn met een gericht beleidsplan en geld komt om jeugdige spelers te ondersteunen in trainingsfaciliteiten, dan kunnen we in de toekomst de huidige doelstelling van 4 spelers in de top 100 ATP en WTA wel vergeten. Dan zou het veel passender zijn om 4 spelers in de top 1000 ATP en WTA als doelstelling te hebben.
De KNLTB is met een vlekkenplan bezig. In kaart brengen waar tennis- en padelbanen zijn en dan in gesprekken met provincie of gemeentes kijken waar banen en hallen zouden moeten komen. Dit project ‘’ ruimte voor sport” gaat misschien wat tennisbanen opleveren bij bestaande tennisverenigingen. Maar indoortennisbanen gaat dat niet opleveren. Of de KNLTB moet meer geld vrijmaken dan de € 150.000 wat het hallenplan kost per jaar. Als zij de miljoenen die de afgelopen jaren naar het padel zijn gevloeid in het tennis hadden gestopt dan zou het tennis er nu veel beter voorstaan.
Zelfs voor het padel ziet de toekomst er mogelijk wat minder rooskleurig uit als nu door de KNLTB wordt geschetst. In het land dat voorop liep bij de introductie van padel, Zweden, worden nu al volgens een artikel in het Financieel Dagblad (red: zie einde column), padelhallen gesloten en omgebouwd tot opslagruimte en supermarkten. Maar of we door het in de toekomst sluiten van padelindoorbanen er meer indoortennisbanen voor terug krijgen valt te bezien.
Het probleem zit voor een hal exploitant vooral in de zomermaanden. Daar moet de KNLTB proberen te helpen. De lerarenopleiding, die nu is uitgekleed tot 6 maanden, zou de eerste oplossing kunnen zijn door deze alleen maar in de zomermaanden te organiseren in indoortennis accommodaties. Ook interessante bijscholingen van leraren zouden op de ochtenden in de zomer binnen gegeven kunnen worden.
Maar het is aan de KNLTB om met een concreet plan te komen hoe zij het tennis (zonder het padel daarbij mee te nemen), gestalte willen geven.
Zweden ontmantelt padelcentra na jaren van extreme groei
maandag 16 oktober 2023
Bijna negentig exploitanten van padelcentra in Zweden zijn dit jaar failliet gegaan. Hiermee is een einde gekomen aan de extreme groei die deze sport in dit land heeft doorgemaakt. Padelcentra worden nu omgebouwd tot opslagruimte of supermarkt. Dit is allemaal te lezen in een artikel in het Financieel Dagblad.
Auteur: Wijnand Meijboom |
Zweden was een van de eerste landen waar padel aansloeg. Het aantal padelbanen groeide in een paar jaar van 300 naar 3500. De snelle groei kwam mede door de inbreng van grote investeerders en bekende profsporters. Concurrentie, inflatie en inzakkende belangstelling bij de Zweedse middenklasse zijn de voornaamste redenen van de faillissementen. De groei in Zweden is te snel gegaan, omdat velen snel geld dachten te kunnen verdienen.
We Are Padel, onderdeel van de sportinvesteringen van Triton Partners, heeft vijftig banen gesloten. Triton moest in 2022 een verlies 61,5 miljoen euro afschrijven. Een andere exploitant, PDL United, eigendom van Coeli Private Equity, is failliet. De ceo van Tritons Europese padel-investeerder LeDap, waar We Are Padel onderdeel van is, vergelijkt de padelhype met recente vastgoedbubbels, vermeldt het FD.
Mooie toekomst
Ondanks de huidige krimp in Zweden zien analisten nog steeds een mooie toekomst voor de sport. Volgens een rapport van Deloitte vertegenwoordigt padel en alles wat er omheen hangt nu wereldwijd een waarde van ongeveer twee miljard. In 2026 zal dat naar schatting ruim vier miljard zijn, met een verdubbeling van het aantal banen tot zo’n 85.000 over de hele wereld. Nederland telt ruim 1900 padelbanen. De KNLTB verwacht dat Nederland in 2028 zeker 4000 padelbanen en 450.000 spelers zal tellen.