Column Ronald van der Horst – Dubbelspel

460

✍🏻 Ronald van der Horst 

Ik heb op de donderdag genoten bij het ATP500 ABN-AMRO Open toernooi in Rotterdam. Wat een evenement. Zoveel ruimte dat er voor iedereen genoeg te kijken is. Het is heel anders dan bij Roland Garros. Daar moet je tactisch je plaats innemen om een volgende partij op het programma te kunnen zien. In Rotterdam kan je, afgezien van het centercourt, gaan en staan waar je wilt. Zelfs bij de trainingsbanen zijn tribunes neergezet om te kijken hoe bijvoorbeeld Jannik Sinner zijn warming-up voor een wedstrijd doet. Eerst traint hij de service en returns, en daarna doet hij drill vormen in bepaalde situaties met uit de hand gespeelde ballen door de coach.

Op baan 1 was er een hele leuke dubbel tussen Robin Haase en Botic van de Zandschulp tegen Alexander Bublik en Lorenzo Musetti. Er waren spectaculaire rally’s, prachtige volleys voorlangs de baan uit en mooie reddingen. Het was echt genieten en ik zat op de eerste rij achter de baan. Wel een klein beetje een risico omdat er aardig hard geserveerd werd.

Zo’n halve finale herendubbel zou eigenlijk ook op de tv moeten. Juist een dubbelspel staat dichter bij de recreatieve spelers dan een enkelspel. Van de wisselende posities aan het net is voor iedereen nog wat te leren. Zeker ook omdat er in deze dubbel door iedereen goede returns geslagen werden waardoor er geen service en oplopen werd gespeeld.

Het blijft toch apart dat van padel alle wedstrijden uitgezonden worden, terwijl dat toch ook een dubbelspel is, en van het dubbelspel bij tennis niet. Dit geldt des te meer omdat er best een interessante strijd gaande is met betrekking tot de kwalificatie voor de Olympische spelen. De NOS besteed meerdere tv items aan wie bij het windfoilen naar de Olympische Spelen mag. Kiran Badloe of Luuc van Opzeeland. Het werd de laatste. Luuc gaat ons land straks vertegenwoordigen bij het windfoilen.

Juist bij de finale herendubbel van het ABN-AMRO Open was er een clash tussen Nederlandse toppers. Wesley Koolhof (7e van de wereld) won met Nikola Mektic van Robin Haase (37 ATP Dubbel ranking) en Botic van de Zandschulp (72) en pakte zo in zijn laatste jaar als proftennisser zijn eerste titel bij het ABN-AMRO Open toernooi. Maar er zijn nog meer kanshebbers voor de Olympische Spelen. Ook Jean Julian Rojer (19), Matwé Middelkoop (48), Tallon Griekspoor (63), Sander Arends (79) en ook Bart Stevens (86) zijn potentiële Olympiërs. Genoeg ingrediënten en kanshebbers om daar wekelijks een item van te maken. Misschien iets voor de NOS?

Bij de NOS zie je nu sporten als veldrijden en schaatsen volledig gecoverd worden. Dat zou misschien ook iets zijn voor het tennis. Zeker nu er kansen zijn om mee te doen voor Olympische dubbelspeltitels. Met acht spelers in de tophonderd en Sem Verbeek op plaats 101 en met 3 speelsters in de top honderd bij de dames, Demi Schuurs (15), Arantxa Rus (90) en Bibiane Schoofs (92), zijn er kansen op mooie tennisresultaten.

De Olympische Spelen in Tokio waren door coronaverschijnselen een deceptie. In Parijs ligt er een mooie kans om revanche te nemen. In Nederland worden jonge spelers tijdens de voorjaarscompetitie opgeleid in het leren spelen van dubbels. Hierdoor moeten we toch een keer opvolgers krijgen van Kristie Boogert en Miriam Oremans (Zilver OS 2000). Het wordt tijd dat we weer onderscheidend worden in de wereld.