COLUMN RONALD VAN DER HORST – DIGITALE CONGRESWEEK

538

✍️ Ronald van der Horst

De digitale congresweek van de KNLTB voor trainers en bestuurders vond ik zeer geslaagd. Het programma was minder overvol en ik had mij dit jaar alleen ingeschreven voor items voor tennistrainers. Ik wil Ruben en de staf complimenteren met deze week. Het zag er heel gelikt uit. De inhoud van de sessies was van nuttig tot heel inspirerend. Er zijn nog wat verbeterpuntjes voor een volgende digitale congresweek. Als een item niet live is, dan is chatten ook niet echt nuttig. Misschien alleen wel voor trainers onderling. Het opent ook de mogelijkheid om deze sessie op je eigen tijd te kijken en er toch  punten voor te krijgen. Dit is makkelijk op te lossen door wat gerichtere evaluatievragen te maken.

Ik wil uit de verschillende sessies een aantal punten graag aanhalen. In de openingssessie was, naast de KNLTB voorzitter Rogier David en de KNLTB directeuren Erik Poel en Robert Jan Schumacher, ook Ben van den Burg uitgenodigd. De oud schaatser, gedurende de Olympische winterspelen veelvuldig tafelgast, gaf op de vraag over zijn rol bij de opening van het congres  als antwoord; ”Jullie hebben mij niet uitgenodigd om hetzelfde te verkondigen. Je wordt alleen maar beter als er ook een tegengeluid is”.

En daar wringt nu juist de schoen bij de KNLTB. De presentatie van Robert Jan ging over het tennis & padel ecosysteem plan en dat daar dan later in mogelijke kringen nog wat aan gedaan kan worden. Een ouderwetse top-down benadering. Door het afschaffen van alle democratische structuren binnen de KNLTB is er geen tegengeluid zicht- en hoorbaar. Op de website van de KNLTB wordt een oproep gedaan voor nieuwe kandidaten voor de ledenraad. Het blijkt nu al weer 3 jaar geleden te zijn dat de districten werden opgeheven en dat de nieuwe ledenraad werd geïnstalleerd. Nu is door de coronatijd mijn begrip van tijd wat vervaagt. Het lijkt net of 2019 een paar maanden terug is. Maar deze periode was wel een zeer onzichtbare periode van de ledenraad. Moesten zij zich vroeger nog verantwoorden in een districtsledenvergadering, nu is dat niet meer nodig. De taak van de Ledenraad is het toetsen van het gevoerde beleid van de KNLTB, het vaststellen van de jaarrekening en het jaarplan en het input geven aan het strategisch beleidsplan.

Bij navraag was de nieuwe Ledenraad wel een betrokken Ledenraad. De gemiddelde leeftijd voor 2019 was rond de 61 jaar. Dat is aanzienlijk verjongd, het is nu 42 jaar. De oude Ledenraad was vooral een mannenclub met 39 mannen en maar 6 vrouwen. In de nieuwe Ledenraad is dat een mooie 50 % verhouding. Door de kleinere samenstelling was het ook beter vergaderen. De huidige leden van de Ledenraad zijn ook echt gekozen door de voorzitters van de verenigingen. Dat zijn allemaal positieve aspecten van de nieuwe ledenraad. Het zou nog meer een afspiegeling van de tennisgemeenschap zijn als ook de rolstoeltennissers er in vertegenwoordigd zouden zijn. Er worden dit jaar ook padel liefhebbers gevraagd.

Voor mijn gevoel gedraagt de directie van de KNLTB zich als het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Het maakt het CBR niet uit of je nu wilt afrijden voor een auto of voor een motor. Het levert geld op. Alleen promoot het CBR tegenwoordig vooral het rijden op motoren. Het trekt sponsors aan omdat het zo leuk is te toeren op een mooie lentedag. Er worden motortourtochten georganiseerd. Maar de overschakeling bij de auto’s naar elektrisch, is bij de motoren nog een “ver van mijn bed” show. Juist het horen van de motor geeft het vrije gevoel. In de coronatijd werden door burgemeesters meerdere keren de dijkjes voor motoren gesloten. De leefomgeving werd volledig verstoord.

Eigenlijk zie je dat nu ook bij het padel en het tennis. Bij de opkomst van padel was er nog niet veel bekend over de sport en het geluid dat het produceert. Nu is dat wel bekend en mogen de padelbanen niet binnen 50 meter van huizen worden aangelegd. Maar diezelfde overlast geldt natuurlijk ook voor de tennissers. Als niet-padelliefhebber heb je bij het tennissen last van het geluid.

Het zou goed zijn als er een Ledenraad komt die ook een echte functie heeft binnen de KNLTB. Onafhankelijk en kritisch. Een Ledenraad die besluiten kan terugdraaien en nieuwe bestuurders kan benoemen. Met een eigen website en sociale media buiten de KNLTB. Een Ledenraad die zichtbaar en benaderbaar is.

Als de Ledenraad niet open en benaderbaar is, zal er veel weerstand zijn omdat er geen goede communicatie is. Dat was ook een van de kritiekpunten bij het seminar over de instroomtrainingen. Kinderen weghalen via de ouders bij club trainers voor de instroomtrainingen werkt het samenwerken niet in de hand.

Het zou beter zijn als de ledenraad er voor zorgt dat er gericht beleid komt om alle jonge kinderen extra te laten trainen tegen een gereduceerd tarief. Het is toch niet logisch dat bij de ene instroomtraining je € 650 betaalt en bij een andere instroomtraining € 1150. Ook het staatje in de presentatie met het aantal instroomkinderen is eigenlijk schrikbarend. Er worden op 35 locaties instroomtrainingen gegeven aan totaal 443 kinderen. In de presentatie werd het volgende staatje  getoond:

Oranje               Groen

Noord                                   16                      35

Midden                                 42                      82

Zuid                                     31                      50

Zuid-West                             57                      63

Noord-Holland-Noord             23                      64

Het doet mij goed dat het district waar ik mijn hele leven alles van zeer nabij meemaak (N-H-N) eigenlijk functioneert zoals het hele land zou moeten functioneren. Het wordt tijd dat de KNLTB zelf verantwoordelijk is voor een opleidingsplan. Een brede basis geeft de kans op goede spelers in de toekomst. Stop meer tijd en geld in het tennis. Trek daar specifiek sponsors voor aan in plaats van energie en tijd te stoppen in het padel. Dat lijkt mij bij uitstek een aspect waar de Ledenraad zich voor hard zou moeten maken.

Zorg ervoor dat veel meer kinderen in heel Nederland deelnemen tegen een gereduceerd tarief. Laat zien hoe leuk tennis is. Nu wordt er bij de instroomtrainingen een deel getennist en een deel fysieke vaardigheid getraind. Maar voor mij is tennis bewegen. Ga dus 2 uur tennissen en doe binnen de trainingen allerlei coördinatie oefeningen. Maar laat vooral zien hoe mooi tennis is.

Met hartelijke groet, Ronald