COLUMN RONALD VAN DER HORST – DE NATIONALE

450

✍🏼 Ronald van der Horst

Bij de Nationale in december jl. was het deelnemersveld bij de heren redelijk bezet. Met zes spelers uit de top 10 en met Botic van de Zandschulp als winnaar was het een best mooi schema. Van de topspelers ontbraken alleen de oorspronkelijk als 2e geplaatste Tallon Griekspoor, Robin Haase, Igor Sijsling en Niels Lootsma.

Bij de dames was de deelname van de toppers echter een stuk minder. Suzan Lamens was als nummer 6 van Nederland de favoriete en maakte haar status volledig waar. Met maar vier speelsters uit de top 16 was de Nationale bij de dames een gedevalueerd kampioenschap. Verder waren er zeer kleine schema’s in de dubbels (8) en er was geen gemengd-dubbel. Dit roept de vraag op of de KNLTB niet terug op haar schreden moet terugkeren om in de winter de Nationale te organiseren.

Een aantal jaren terug vond de toenmalige bondsvoorzitter Rolf Thung dat de Nationale buiten vervangen moest worden door de Nationale binnen op de plaats van de Masters. De jaarlijkse titel moest volgens zijn zeggen naar de echte top gaan. De titels buiten werden altijd gewonnen door jonge opkomende spelers en speelsters. Vaak waren zij een paar jaar later op de internationale ranglijst terug te vinden.

Nu was er het nadeel, vanwege de coronamaatregelen, dat er geen publiek bij kon zijn. Maar een Nationale kampioenschap moet een trekker zijn voor heel het Nederlands tennis om te komen kijken. Dat was vroeger bij de Nationale op de METS echt het geval. Dat was een dagje uit. Destijds viel er op meerdere banen te genieten van toptennis en was er volop strijd. Als jonge speler mocht je meedoen en moest er gespeeld worden tegen zeer ervaren goede spelers. Daar waren nationale spelers bij, die het ook Internationale spelers heel lastig konden maken. Als voorbeeld zou ik Marcel Reuter willen noemen. Vorig jaar was er door de corona eenmalig een Nationale buiten in Amstelveen om spelers de kans te bieden om wedstrijdritme op te doen.

Ik hoop echt dat in 2022 de Nationale buiten weer in ere wordt hersteld. Alle tennissers spelen buiten. Of dat nu op kunstgras, smashcourt of gravel is. Een beperkt aantal leden van de KNLTB speelt binnen. Logisch zou het dan ook zijn om buiten om de Nationale titels te spelen. Daarnaast is het in de zomer. Ideaal om als tennisliefhebber te komen kijken. Zeker als de Nationale op een mooi en beschut tennispark als bij het Tulip Tennis Center in Hilversum wordt georganiseerd. In Amstelveen staat wel het NTC maar bij wind is dit een veel minder geschikt park om te vertoeven. In Hilversum kan er iets ontstaan waar elke tennisliefhebber naar uitkijkt. Net zoals dat vroeger bij een schitterende historisch locatie als de METS in Scheveningen was. Alleen was het parkeren daar altijd een ramp. En dat is in Hilversum ook geen enkel probleem.

Als je er dan nog allerlei evenementen aan vastplakt, bijvoorbeeld een fototentoonstelling in de indoorhallen, een trainerscongres over topsport etc., dan is het een pure win-win situatie.

Op zo’n ruim park kan je ook weer grotere schema’s maken. Ooit was dat een schema van 32 bij de heren. En je hebt dan genoeg banen om ouderwets bij de heren in het hoofdschema best of five te spelen. Dit is een mooie opstap voor jonge toekomstige spelers op Grand-Slams. Je kunt dan ook werken met grotere dubbelschema’s (16) en ook met een Gemengd-dubbel schema. Dat is toch het visitekaartje van de KNLTB. Waar ter wereld wordt een gemengde competitie georganiseerd? In Nederland!

Juist de confrontatie tussen jonge spelers en oude topspelers in hun nadagen is essentieel voor de ontwikkeling van jonge spelers. Daar hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor. Wat mij opvalt is dat er zeker bij de heren steeds meer spelers uitwijken naar categorie 2 toernooien en niet meer de categorie 1 toernooien spelen. Vaak is het prijzengeld in de categorie 2 toernooien veel hoger voor de halve finalisten en finalisten. Ze mogen vaak later in het schema instromen en hoeven dan maar weinig wedstrijden te spelen om een aardig zakcentje te verdienen.

En dat is op een einde van een carrière, waar je heel veel geld in hebt geïnvesteerd, meer dan terecht. Ik denk dat het aantal categorie 2 toernooien in de zomer beperkt moet worden om jonge spelers te helpen ontwikkelen. Net zoals diezelfde spelers dat vroeger hadden. Bij het toernooi dat ik altijd in het voorjaar organiseerde, ging bijvoorbeeld in 2016 de finale tussen de 20-jarige Botic van de Zandschulp en de ”oude rot in het vak” Bart de Gier. Waarbij Bart voor de 5e keer het toernooi won van veel jonge talentvolle spelers.

Ik hoop dat iedereen mee wil denken om met ideeën te komen om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor oudere en jonge spelers. Passend in de huidige tijd. Belangrijk is wedstrijden op niveau te spelen. Botic gaf, na de verlieswedstrijd tegen Medvedev op de Australian Open aan, dat hij er naar uitkeek om tegen sterkere tegenstanders te spelen om zodoende een volgende stap te maken. En dat geldt ook voor de jonge spelers die in Nederland wedstrijden spelen. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van trainers, spelers en de KNLTB.

Eén van de mogelijkheden zou kunnen zijn dat de toernooien meer overgaan op schema’s van 24. De geplaatste goede spelers hoeven dan minder wedstrijden te spelen.

Als er in een week een categorie 1 ** of een categorie 1*** toernooien zijn, moet er geen categorie 2 toernooi met meer prijzengeld dan een categorie 1** worden georganiseerd. Een andere mogelijkheid is om een circuitvorm te maken in de zomer waarbij de hoogste spelers van het circuit een extra geldbedrag kunnen winnen.

In de winter was ik in 2003 betrokken bij het inmiddels ter ziele gegane Henk Timmer Circuit. Ik hoop dat er weer een dergelijk circuit in de winter opgestart kan worden. Daar moet toch een sponsor voor te vinden zijn? Als er dan ook nog circuitpunten zijn te verdienen met geld als extra prijs of een wildcard voor de Futures dan zal het deelnemersveld mogelijk sterker zijn.

Bij circuits is meestal meer publiciteit mogelijk (tussenstanden, komend toernooi, vooruitblik, interviews etc.). En meer publiciteit is ook mogelijk voor de Nationale als je er een hoogtepunt voor het Nederlandse tennis van maakt. Ik zou meteen met Tulip Tennis Center een 10 jarig contract afsluiten!

met hartelijke tennisgroet, Ronald