COLUMN RONALD VAN DER HORST – COMPETITIETENNIS

482

✍️ Ronald van der Horst

Gelukkig konden we nog eerst 5 weken genieten van de najaarscompetitie, voordat alles uiteindelijk werd afgeblazen. De najaarscompetitie haalde het niet bij de competitie in het voorjaar. Maar zelfs toen er geen publiek bij mocht zijn was het toch leuk om de wedstrijden te zien. Door de afwezigheid van de groundsman kon ik helpen met het droog- en bladvrij maken van de banen en kon ik ook nog wat kijken. De spelers maakten er een serieus potje van en gingen voor de strijd. Ik denk dat het goed was dat er werd gespeeld. Je hebt nu weer wat specifieke doelen kunnen zien voor de komende winter. Voor de senioren is het de komende winter weer een gewone winter. Er waren voor de coronaperiode al niet veel NRT of Open toernooien meer. En ook de winterteamcompetities waren er heel weinig. Dus hopelijk mogen we wel gewoon trainen in de komende winter. Dan kunnen we, na een winter hard trainen, hopelijk volgend jaar weer een ouderwets voorjaarscompetitie en jaar draaien. De jeugd mag mogelijk straks nog wat JRT toernooien spelen. Het zou dan mooi zijn als de Nationale Indoor Jeugdkampioenschappen dan weer verplaatst worden naar de oude plek op het einde van het winterseizoen in maart.

Mocht er opnieuw niet in het voorjaar gespeeld kunnen worden dan ben ik bang dat er veel vaste competitie spelers gaan afhaken. Want er waren dan wel veel nieuwe gezichten, de KNLTB meldt 39.000 nieuwe leden, er waren ook veel vaste competitiespelers in het voorjaar die ik het hele seizoen nagenoeg of totaal niet op de baan heb gezien. Ik kan mij zo indenken dat deze spelers bij een tweede jaar geen voorjaarscompetitie zouden kunnen afhaken.

De nieuwe spelers worden nu in een totaal andere situatie lid van de verenigingen. Met de door de corona logische afspraken als digitaal afschrijven, geen napraten na een wedstrijd of kijken bij een clubgenoot, laat staan feestjes en andere sociale aspecten die horen bij de tenniscultuur. Tennis is een gemeenschap waar je rechten en plichten hebt. Waar je bij verschillende verenigingen taken hebt als bardienst draaien en je als vrijwilliger allerlei activiteiten kunt meehelpen te organiseren.

Ik hoop daarom volgend jaar in de voorjaarscompetitie weer het gebak en de koffie te zien bij het welkom heten van de tegenpartij. En na afloop een hapje en een drankje en gezellig contact met de tegenstanders en je ploeggenoten. Juist die tenniscultuur moet je leren. Dat is totaal anders dan dat ik naar een sportschool ga en vooral met mezelf bezig ben. Juist de nieuwe leden komen nu in ander tijdperk binnen in een vereniging zonder al deze voorbeelden. We kunnen, nu het seizoen bijna afgelopen is voor de gravel verenigingen, het verlies van dit jaar zoveel mogelijk nog beperken. Misschien is de voorraad die niet meer houdbaar is tot volgend jaar nog over te doen of door een actie aan eigen leden te slijten.

De komende winter is ook de tijd om na te denken over de toekomst van de vereniging. Misschien een scenario voor met coronamaatregels als 1,5 m afstand en meer buiten zitten. Misschien met semipermanente overkappingen en meer terrasheaters om ook in koudere omstandigheden buiten te kunnen zitten. Maar ook een scenario zonder coronaperikelen. Waar het mensen ontmoeten weer op de voorgrond staat. Gewoon naar de baan en op het park afhangen. Moet je dan wachten dan neem je een kopje koffie en wacht even totdat je op de baan kunt. Het gevoel van saamhorigheid kweken. Ook door op zondag naar de competitieteams te kijken en deel te nemen aan activiteiten. Ook dan is de tijd dat je niet op de baan staat goed om andere leden te ontmoeten en te leren kennen. Dat zijn allemaal aspecten die de nieuwe leden volgend jaar nog moeten leren. En mocht je dat niet willen dan zijn er vast wel tennisparken in de buurt waar je een baan kunt huren.

Blijf gezond en blijf positief Γ©n blijf vooral tennissen.

Met hartelijke groet
Ronald