Column Ronald van der Horst – Competitie perikelen

188

✍🏻 Ronald van der Horst

De competitie staat voor de deur. Over een kleine 2 weken begint de voorjaarscompetitie weer. Het blijft altijd bijzonder dat je een competitie speelt waarvoor de voorbereidingstijd zo kort is. Zeker met de mindere weersomstandigheden van dit jaar zullen weinig spelers al veel uren in de benen hebben.

Sommige teams trekken naar Spanje of Portugal om het gravelgevoel te krijgen. Lekker een paar dagen vol aan de bak trainen om voor de eerste competitie dag klaar te zijn. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Beter zou het zijn om de competitie iets later te starten. Dan is het gevaar op blessures ook geringer. Een latere start zou met de oudere regels van vroeger ook makkelijker zijn geweest. Toen werd er nooit met Pasen competitie gespeeld. In het pre digitale tijdperk was er elk jaar een wedstrijdbulletin waarin zowel de competitie indeling als de toernooi agenda stond. Je kon dan in één oogopslag de teams zien in meerdere klassen. De indeling begon altijd met de Gemengd Hoofdklasse. Eerst kwamen alle gemengde teams aan bod en daarna de heren competitie. De hoofdklasse gemengd was het visitekaartje van de KNLTB in het voorjaar. Alleen de Eredivisie gemengd stond daar nog boven, maar die werd als aparte competitie in augustus gespeeld.

Wil je nu bij een vereniging kijken naar de teams dan komt het Gemengd eerste team op de zondag er bekaaid van af. Eerst moet je langs de lijst kijken van alle heren teams, daarna langs de dames teams en tenslotte kom je bij de gemengde teams. En ben je bij de gemengde teams dan moet je eerst langs de zaterdag om uiteindelijk ergens ook gemengd 1 zondag te vinden. Het geeft wel aan dat de gemengde zondag competitie geen prioriteit heeft bij de KNLTB. Terwijl juist die competitie uniek was in de wereld.

De gemengde competitie zorgde er ook voor dat de verenigingen er belang aan hechten om met het eerste gemengde team zo hoog mogelijk te spelen. En daar werden dan de trainingsfaciliteiten aan gekoppeld. De hoogste competitie poules werden vooral gedomineerd door echte tennisbolwerken. Daar werd door een hele groep hard gewerkt om als vereniging zo hoog mogelijk, het liefst met zoveel mogelijk eigen leden, te spelen. In mijn buurt was TV Heerhugowaard zo’n bolwerk. Van zelfs eredivisie naar beneden werd elke klasse met een team bezet. Aan de onderkant waren er dan nog 6 jeugdteams die op de zondag speelden waarbij het hoogste team altijd meedeed om de Nationale titel bij de jeugd.

Maar door de invloed van bestuurders is er een switch naar een herencompetitie gemaakt. Bij andere omliggende landen is dit al gebruikelijk. Met het grote verschil dat daar veel geld voorhanden is om spelers niet op te leiden maar te kopen. Nu kan je met vergoedingen wel weer je eigen trainingen betalen, maar de drive om eigen spelers op te leiden is veel minder groot. Wil je als speler verder komen, dan moet je zorgen dat je je eigen unieke spel ontwikkelt. Als jij maar 10 uur op vastheid van de baseline kan trainen en al jouw tegenstanders daar 20 uur of meer tegenoverzetten, dan moet je misschien wel een veel gevarieerder spel gaan spelen.

En dat geldt net zo voor de competities. Maak van de Gemengde zondagcompetities een speerpunt. Geef die competities het aanzien. Zet je spaarzame scheidsrechters in de hoofdklasse gemengd in, in plaats van bij de Eredivisie heren. En richt je hele PR op de gemengde competitie. Nu is ongemerkt de zondag gemengde competitie van een echte pyramide in een soort staaf verandert. Vroeger zag de pyramide (links de getallen) er zo uit en rechts de aantallen poules het komend jaar:

Hoofdklasse 2 poules, nu nog steeds 2
Eerste klasse 4 poules, nu 3
Tweede klasse 8, nu 6
Derde klasse 16, nu 12
Vierde klasse 32, nu 7
Vijfde klasse 64, nu 8
Zesde klasse 111, nu 11
Zevende klasse 164, geen 7 e klasse!

Ongemerkt een grote afkalving van de zondag gemengd! Van het bolwerk in mijn buurt is eigenlijk alleen TC Bakkum nog over. Het oude bolwerk TV Heerhugowaard heeft nu nog 2 selectieteams op de zondag. Vroeger waren er nog wel tennisscholen met een eigen vereniging die hoog speelde. Zoals Popeye GS en Amstelpark. Amstelpark is na jaren afwezigheid weer terug in de hoofdklasse gemengd. Als nieuw bolwerk is TC Domstad opgestaan. Met de eerste 6 teams in de tweede klasse en hoger timmert die goed aan de weg. Maar vooral de sfeer is een trekker. Juist de combinatie van gezelligheid en presteren trekt een gelijkgestemde groep spelers uit de omgeving naar TC Domstad. Er wordt niet betaald, maar je kan daar wel in goede groepen trainen. Je bent ook verplicht om minimaal 1 keer te trainen in de eigen verenigingsballonhal. Het is ook het uithangbord van de BTA tennisschool. Dat is nog eigenlijk de enige mogelijkheid dat een vereniging zich bindt aan een tennisschool om de spelers wedstrijden te laten spelen die opgeleid worden door een tennisschool.

De opleiding bij verenigingen is bijna helemaal verdwenen. Misschien wel typerend is dat 8-voudig landskampioen HLTC de Metselaars met als enige team in zondag Gemengd in de eerste klasse speelt. Als tennisbond moet je je afvragen hoe je talenten in de toekomst wilt gaan opleiden. De herencompetitie heeft nu aanzien, maar de vrouwencompetitie gaat in Nederland nooit niveau halen. Daar is te weinig geld voorhanden. Dit is heel anders dan bij de Bundesliga bij de vrouwen in Duitsland. Gemengd-dubbel spelen is misschien wel de sleutel om spelers ander dan in andere landen op te leiden.